www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Nezaposlenost...
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~
::  
Autor Poruka
coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 44

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 26, 2006 11:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Iskreno, prvi put sam se zaposlio 1998. posle skole. U "Dnevniku" radim od 2001. i to mi je trinaesti posao! Problem je sto ima dosta privatnika koji daju oglas u kojima traze radnike, a nece da ih isplate.
Inace, moj cale je iz cuga nasao posao na zeleznici gde i danas radi, pa mi je prebacivao kako "trazim posao, a molim Boga da ga ne nadjem". Nije zacutao kad sam se vracao sa opekotinama iz pekare, ali jeste kad sam se zaposlio kao kopacz za gasovod. Srecom, davali su mi samo lakse poslove jer sam bio najmladji, a i radio sam tamo samo mesec dana.

Sta mislite o ideji da radno vreme bude u cetiri smene po 6 sati [umesto dosadasnje 3 po 8 sati]? Malo blesavo, ali mislim da bi to smanjilo nezaposlenost.

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

Tommy021
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 14 Maj 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 27, 2006 12:28 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
ja bih voljela znati sta su troskovi od 200euro?
ako ne smeta naravno...

Kao prvo da kazem da nemam nikakve veze sa roditeljima,i racuni kao sto su voda,struja,telefon,internet,hrana i na kraju stan u kom zivim mislim da je i malo.Ako bude jos pitanja oko troskova samo izvolite...

Bestija_NeOpravljiva
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 46

Datum registracije: 06 Apr 2005
Mesto: Banjaluka

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 27, 2006 11:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Buduci da imam samo srednju skolu (faks sam napustila) poslovi koje radim su obicni, normalni poslovi, ne nesto ekstra.

Radim od zavrsetka srednje skole.
Promijenila sam vise radnih mjesta, ali uglavnom radim po godinu, dvije, tri na jednom mjestu (dok se objekat ne zatvori, gazda predje u drugu djelatnost i slicno...). Sa svim bivsim gazdama i gazdaricama sam ostala u dobrim odnosima.
Nikad nisam dobila otkaz pa i ne znam kakav je to osjecaj.

Najduza pauza da nisam radila je mjesec dana.
Ali u tih mjesec dana sam se i preselila i pocela da zivim s momkom, pa nisam odmah trazila posao.
Ali prvo zvanje brojeva i to iz oglasa starih 7-10 dana i dobila sam posao.
Jos uvijek radim u tom internet klubu (vec dvije godine i nesto sitno).
Honorarno uz to radim ankete i mjesecno od toga mogu izvuci jos jednu svoju platu, nekad i vise.

Uglavnom, radila bih bilo sta sto mi ne ugrozava zdravlje (mogu da se sjetim samo naftnih platformi, ali tu i ne traze zene ) i sto se ne kosi sa mojim moralnim nacelima (prostitucija, neka prevara i slicni "poslovi").
Svi ostali poslovi su mi ok, ako od nekog posla zivim ne vidim razlog da se stidim tog posla.
Naravno da covjek tezi necem boljem, ali da nemam izbora cistila bih i stubista i radila bila sta drugo sto spada u posten posao.

Mene bi veca sramota bila da zdrava i prava trazim od roditelja novac, a odbijam poslove jer su mi kao ispod casti.
Mada znam neke koji kukaju i kukaju, samo za njih posla nema, jadni oni, svi drugi bas imaju srece s poslovima, a kad im ponudis nesto - te to im ne odgovara, te ne mogu jer imaju sad bas neke planove, te to je ispod njihovog nivoa, te ovo, te ono.
A radi se u ljudima koji imaju samo srednju skolu i to neku lijevu i nikakva dodatna znanja (strani jezici, poznavanje rada na racunaru...), a htjeli bi biti direktori ili sefovi, sve drugo im je bezveze.

Ali ima ljudi koji stvarno teze pronalaze posao.

Postoje neke otezavajuce okolnosti kao sto su godine, kilogrami, bolest...
Tako da neki ljudi koji zele da rade imaju problem da nadju posao.

U tu kategoriju spadaju i osobe starije od 40 - 45.
Kad se nadju u situaciji da trebaju naci novi posao naidju na diskriminaciju. Poslodavac ce radije uzati mladju osobu, jer je fizicki spremnija, jer 'nije stara' pa samim tim ljepse izgleda, jer ce starija osoba cesce biti na bolovanju i slicno...

Puniji ljudi takodje nailaze na prepreke.
Moja kuma je punija, super je frizer, ali njena bivsa gazdarica je zatvorila svoj salon (zeli kupiti lokal u centru i otvoriti nesto drugo, ali se jos premislja sta, kako, gdje...ne zuri joj se...).
Bivsa gazdarica je bila prezadovoljna i rekla je da ce je zaposliti cim nesto novo otvori, bez obzira sto to nece biti frizerski salon.
Cesto se cuju i odu na kafu skupa, bivsa gazdarica joj stalno kupuje neke poklone (saksijsko cvijece - jer ga moja kuma voli, masazere, kristalne case, svasta nesto...) i stvarno je zeni stalo da ostanu u kontaktu i da ova opet radi za nju.
Kad je ona trazila posao zalila mi se - kad dodje na razgovor samo je odmjere i (po njenim rijecima) uopste ne slusaju sta prica, ne zanima ih njeno iskustvo, kako radi, preporuke bivsih gazdi, nista...otpisu je odmah!
Samo zbog toga sto ima visak kilograma.
To ju je ponukalo da krene na dijetu i skinula je vec petnaestak kilograma. Very Happy

Kad smo poceli zajednicki zivot ja i moj dragi, ja sam odmah nasla posao. Uskoro sam pocela raditi ankete honorarno. Moj dragi preko godinu dana nije mogao naci posao. Radio je honorarno vise stvari, ali stalni posao nije bio ni na vidiku.
I onda, u par dana, dva posla su mu bila ponudjena.
Jedan oko mobilnih telefona (dekodiranje), drugi sa racunarima (popravka, reinstalacija, mreze...ukratko serviser), a buduci da su mu racunari ljubav, odabrao je to.

edit by knknpnkn
Opet sam ti spojila poruke! Molim te, nemoj to da radis! I molim te, procitaj pravilnik!
Wink

Bigamija - jedna zena previse.
Monogamija - takodje.

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 44

Datum registracije: 22 Mar 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 27, 2006 3:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ta diskriminacija mi uopste ne ide u glavu.

Da sam poslodavac, radije bi uzeo i dedu od 80 godina nego tek svrsenog srednjoskolca jer deda sigurno ima:
- Iskustva
- Radne navike, radnu kulturu i kolegijalnost
- Poštuje svoj posao

Mladi obično dobijaju posao zbog "izložbe". Samo što poslodavac ne razmišlja o tome da će morati da ga non-stop uči da ne psuje, da poznaje robu i zna gde šta stoji, uređuje svoje radno mesto, odnos prema kolegama...

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

please
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 25 Apr 2006
Mesto: pogresna drzava

france.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 27, 2006 3:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

coco_bill je napisao/la sledeće:
Ta diskriminacija mi uopste ne ide u glavu.

Da sam poslodavac, radije bi uzeo i dedu od 80 godina nego tek svrsenog srednjoskolca jer deda sigurno ima:
- Iskustva
- Radne navike, radnu kulturu i kolegijalnost
- Poštuje svoj posao

Mladi obično dobijaju posao zbog "izložbe". Samo što poslodavac ne razmišlja o tome da će morati da ga non-stop uči da ne psuje, da poznaje robu i zna gde šta stoji, uređuje svoje radno mesto, odnos prema kolegama...

radne navike,postovanje,itd...
sve se to uci u zivotu.
nego danasnji svet je drugaciji od onoga pre 20 godina.
sada sve treba ici bez puno muke i truda
inace ...ne ide Rolling Eyes

Tommy021
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 14 Maj 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 28, 2006 4:12 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nezaposleni! Stupio je na snagu Pravilnik o aktivnom traženju posla
20.07.2005. u 22:42
Svima koji su prijavljeni na "biro rada" ce ovaj text biti veoma zanimljiv Smile

Naslov: PRAVILNIK O AKTIVNOM TRAŽENJU POSLA ("Sl. glasnik RS", br. 58/2005)
Rubrika: XVII - Radni odnosi, zapošljavanje i zaštita na radu
Nivo dokumenta: Republika Srbija

Glasilo: Službeni glasnik RS, 58/2005 od 08.07.2005
Vrsta propisa: Pravilnici
Propis na snazi: 16.07.2005
Verzija na snazi: 16.07.2005

Natpropisi:

1. STATUT NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE ("Sl. glasnik RS", br. 8/2004, 35/2004 - ispr. i 70/2004)
2. ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU I OSIGURANJU ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI ("Sl. glasnik RS", br. 71/2003 i 84/2004 - dr. zakon)

---

PRAVILNIK O AKTIVNOM TRAŽENJU POSLA ("Sl. glasnik RS", br. 58/2005)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o aktivnom traženju posla (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se aktivnosti koje je nezaposleno lice u obavezi da preduzima u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u cilju povećanja mogućnosti za zapošljavanje i slobodno izabranog zaposlenja tog lica.
Nezaposleno lice, koje nije odmah spremno za rad, odnosno koje je privremeno sprečeno za rad, nije u obavezi da preduzima aktivnosti iz stava 1. ovog člana, dok postoje razlozi zbog kojih je privremeno sprečeno za rad.

Član 2

Aktivnosti iz člana 1. ovog pravilnika koje preduzima nezaposleno lice, su aktivno traženje posla, uz stručnu pomoć Nacionalne službe, na način propisan Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon), Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje i ovim pravilnikom, u izboru i pronalaženju zaposlenja koje odgovara stručnim i drugim radnim sposobnostima nezaposlenog lica.

II AKTIVNO TRAŽENJE POSLA

Član 3

Aktivno traženje posla obuhvata:

1. učešće nezaposlenog lica na grupnom informisanju,
2. učešće nezaposlenog lica na individualnom savetovanju u cilju utvrđivanja profesionalnih i drugih sposobnosti koje su od značaja za posredovanje u zapošljavanju,
3. zaključivanje individualnog plana zapošljavanja između nezaposlenog lica i Nacionalne službe, i
4. realizacija individualnog plana zapošljavanja od strane nezaposlenog lica i Nacionalne službe.

1. Grupno informisanje

Član 4

Grupno informisanje obuhvata:

- informisanje o pravima i obavezama prema Zakonu, drugim propisima, kao i opštim aktima Nacionalne službe,
- informisanje o kretanjima na tržištu rada,
- upoznavanje sa aktivnostima koje je nezaposleno lice obavezno da sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom (individualno savetovanje, sporazumno utvrđivanje plana aktivnosti usmerenog na aktivno traženje posla, i uključivanje nezaposlenog lica u programe aktivne mere zapošljavanja), i
- obaveštavanje o uslugama Nacionalne službe u obavljanju poslova zapošljavanja u skladu sa Zakonom.

2. Individualno savetovanje

Član 5

Individualno savetovanje se obavlja u cilju procene znanja, veština i sposobnosti nezaposlenih lica relevantnih za posredovanje i procenu mogućnosti za zapošljavanje uzimajući u obzir potražnju, u skladu sa potrebama tržišta rada.
Individualno savetovanje se zakazuje najkasnije u roku od 90 dana od dana prijavljivanja na evidenciju ili redovnog javljanja, odnosno u roku od 30 dana za korisnike novčane naknade.

Tokom individualnog savetovanja prikupljaju se informacije o:

- zanimanjima u kojima se licu posreduje,
- obrazovanju i kvalifikacijama,
- znanjima i veštinama,
- radnom iskustvu i poslovima koje je lice obavljalo, i
- profesionalnim ciljevima i mogućnostima njihove integracije.

Član 6

Podaci iz člana 5. ovog pravilnika upisuju se u obrasce koji mogu biti u pisanom ili elektronskom obliku.

3. Individualni plan zapošljavanja

Član 7

Individualni plan zapošljavanja se zaključuje nakon grupnog informisanja i individualnog savetovanja.
Nacionalna služba i nezaposleno lice sporazumno utvrđuju individualni plan zapošljavanja koji sadrži popis poslova i delatnosti koje nezaposleno lice, prema svojim znanjima i stručnim i radnim sposobnostima može obavljati, kao i aktivnosti koje će preduzimati i rokove za isto, u smislu aktivnog traženja posla, pripreme za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Član 8

Individualni plan zapošljavanja obuhvata:

- zanimanja i poslove koje nezaposleno lice prema svojim stručnim i radnim sposobnostima može uspešno obavljati,
- profesionalne ciljeve,
- aktivnosti koje će lice preduzeti samostalno ili u saradnji sa Nacionalnom službom u cilju zapošljavanja, i
- dnevnik aktivnog traženja posla.

Član 9

U zavisnosti od postignutih rezultata individualni plan zapošljavanja utvrđen članom 8. ovog pravilnika, podleže reviziji.

Član 10

Nezaposleno lice potvrđuje svojim potpisom da će aktivno tražiti posao i da je spremno da prihvati zaposlenje kao i uključivanje u mere politike zapošljavanja u skladu sa odredbama Zakona i individualnog plana zapošljavanja iz člana 8. ovog pravilnika.

III SPREMNOST ZA RAD

Član 11

Nezaposleno lice obavezno je da se javlja Nacionalnoj službi u rokovima propisanim Zakonom, kao i da se javlja na svaki poziv Nacionalne službe, osim u slučajevima koji su predviđeni članom 31. st. 3. i 4. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje.
Nezaposleno lice je u obavezi da o svakoj promeni koja utiče na spremnost za rad obavesti Nacionalnu službu.

IV PRESTANAK ISPUNJAVANJA USLOVA O AKTIVNOM TRAŽENJU POSLA I SPREMNOST ZA RAD

Član 12

Nezaposleno lice, u smislu ovog pravilnika, ne sprovodi aktivnost aktivnog traženja posla:

1. ako se ne uključi u grupno informisanje prema članu 4. ovog pravilnika, osim iz razloga navedenih u članu 11. ovog pravilnika;
2. ako se ne odazove na individualni razgovor osim iz razloga navedenih u članu 11. ovog pravilnika;
3. ako odbije da d podatke iz člana 5. ovog pravilnika;
4. ako se ne pridržava obaveza iz individualnog plana zapošljavanja;
5. ako nije odmah spremno za rad u skladu sa članom 11. ovog pravilnika;
6. ukoliko nije dostupno na poziv Nacionalne službe, odnosno ukoliko se ne odazove na svaki poziv.

Nezaposleno lice iz stava 1. ovog člana, ukoliko ne ispunjava uslove predviđene tačkama 1. do 6. ovog člana, nije aktivni tražilac zaposlenja i briše se sa evidencije nezaposlenih lica, u skladu sa Zakonom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Sadržinu obrazaca za sprovođenje aktivnosti u cilju obezbeđenja zaposlenosti, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, utvrđuje direktor Nacionalne službe.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Nada85
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 20 Maj 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 20, 2006 9:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mislim da ljudi koji imaju poso mogu biti sreti. Pre godinu dana sam bila bez posla i stvarno nisam znala sta da radim sama sa sobom.

zena_bez_imena
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 46

Datum registracije: 31 Maj 2004

switzerland.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 21, 2006 2:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To je u sustini sad sudbina mnogih ljudi,nazalost!

Vilenjakinja
Sašina Kumica
<b>Sašina Kumica</b>

Datum registracije: 28 Mar 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 19, 2006 10:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nezaposlenost je odi jedini problem mladih. Na žalost. Zar nes je moguće teško zaposlit negi? Znači, ev primjer. Jedna firma prima u radni odnos osobu od 60 godina koji je pred mirovinu, umisto mladog dečka koji je završia fax i kojem je potrebnije da postiglne neš u životu. Ne kapin to, da odi.

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 20, 2006 11:38 am    Naslov poruke: Re: Nezaposlenost... Na vrh strane Na dno strane

Tommy021 je napisao/la sledeće:
Kao dosta gradjana ja sam jedan od njih koji ostane bez posla zbog raspada firme,ili nemaju posao zato sto ga je tesko naci,a da se sa platom normalno zivi.Koji posao,a da nisu strane kompanije,i kako se sa tim izboriti...

Hm..kako se izboriti...Ja sam vec punih 10 godina na birou.Od zavrsetka srednje skole.Samo sam isla i odnosila dalje dokumenta kako sam zavrsavala kurseve i dalje se usavrsavala..Ni jedan jedini put mi nisu ponudili cak ni posao cistacice..a sam bog zna koliko je konkursa bilo...otvorenih i zatvorenih a da niko o njima i ne zna Rolling Eyes No, to je vec druga prica Wink U svakom slucaju vec godinama radim van svoje struke..bez radnog staza , bez osiguranja i penzije...Mozda jednog dana uspem sebi da uplatim barem neki iznos za ove protekle godine, no znam odlicno sta znaci biti nezaposlen.Ili pak raditi za nekoga a ne znati hoce li ti sutra uruciti otkaz ili ces raditi jos godinu dve...raspad je sistema totalni. cinjenicno je stanje takvo kakvo jeste, ljudi ostaju bez posla, firme se privatizuju, stari radnici dobijaju otkaze a onda se zaposljavaju novi..jedni se skinu sa biroa jedni se vrate na biro, jeftina radna snaga se niti uvozi niti izvozi, poljuprivreda je stala, jednostavno naisla su teska vremena iz kojih cemo se valjda nekako iskobeljati, ali najvaznije od svega je i dalje ulagati u sebe..i dalje se obrazovati, zavrsavati kurseve, vezbati rad na kompjuteru, i truditi se sto vise.Naci posao koji vam mozda u ovom trenutku nece odgovarati, ali ce vam pruziti neke otvorenije mogucnosti za neko drugo radno mesto.To je jedini moj savet Wink

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

fitovac
Upozorenja: 1 od 3

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 20 Jul 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 20, 2006 11:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

*ebiga para ode na paru a ku...na fukaru... i ja studiram pa moram na gradevinu malo ili za sank ... u ku ... koja drzava

MP419
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 13 Avg 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 17, 2006 2:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Glede posla situacija nimalo nije sjajna. Mladi sve vise i vise odlaze vani, gdje vide svjetliju buducnost. Evo i nekoliko razloga: na jedno radno mjesto konkurise nekoliko desetina il' pak njih preko stotinu, raznorazne rodbinske veze - štele... Zalosno, al` istinito!

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~ -> Nezaposlenost... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Strana 2 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon