:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Karanfil
Poslednjih godina se mnogo u saksiji gaji Rivera - karanfil i plemeniti Američki karanfil. Ovaj poslednji ima veoma krupan cvet na dugačkoj čvrstoj drški. Cvetovi ovih vrsta karanfila su dugotrajni, ne uvenu brzo, a divno mirišu. Ima ih raznovrsnih boja, pa čak i šarenih, jednostavnih i duplih.
Karanfila ima mnogo vrsta, i kod nas je veoma raširen i poznat pre svega zbog svog prekrasnog cveta različitih boja, a i zbog toga što njegovo gajenje i nega nisu teški i komplikovani. Ima ga mnogo vrsta, ali uglavnom sve potiču od divljeg karanfila - Dianthus caryophylloc-a. No, najpogodniji za gajenje u saksiji je nama dobro poznati, stari karanfil Dianthus fruticosus, a zatim D. heddwigii; poslednjih godina se mnogo gaji u saksiji Rivera - karanfil i plemeniti Američki karanfil. Ovaj poslednji ima veoma krupan cvet na dugačkoj čvrstoj drški. Cvetovi ovih vrsta karanfila su dugotrajni, ne uvenu brzo, a divno mirišu. Ima ih raznovrsnih boja, pa čak i šarenih, jednostavnih i duplih.
Karanfil se množe razmnožavati semenom, reznicama, položenicama i makrotiranjem. Najjednostavnije i najlakše razmnožavanje je reznicama, jer će se sigurno dobiti ono što se želi, tj. neće biti nikakvih degeneracija ili ukrštavanja. Krajem avgusta do polovine septembra uzimaju se za reznice čvrsti i zdravi vršni mladi izdanci koji se odvoje od staroga korena i odseče donja dva do tri listića, a ostali listići se do polovine skrate. Nije potrebno da reznica bude odsečena sasvim uz donji pupoljak, jer žilice mogu izbiti i iz same stabljike. Više reznica ovako pripremljenih zasade se u zajedničku saksiju u koju se na dno stave crepčići od starih razlupanih saksija ili šljunak, zatim čist rečni pesak, a onda se dobro pritisne i zalije. Zasađene reznice pokriju se čašom ili teglom od stakla, koje se dobro utisnu u pesak u saksiji i ostave na svetlo mesto (ali ne i na sunce. Ožiljava se dosta sporo, ali sigurno). Drugi način razmnožavanja je povijanje. Zdrava i snažna jalova grančica (izdanak) povije se u zemlju, zagrne, dobro učvrsti i pritisne, tako da ne može da se podigne dok se ne ožili; tada se odseče od glavnog korena i zasadi u male saksije. Karanfil ne voli prekomerno zalivanje jer to može dovesti do propadanja korena i uginuća cele biljke.
Karanfilu treba jake, plodna zemlja, izmešana sa dosta peska. Sobni karanfil se može proizvoditi i semenom, ali nije preporučljivo jer može da donese neku ukrštenu sortu. Karanfil mora da prezimi u svetloj, zračnoj, prohladnoj i od mraza zaštićenoj prostoriji. Kada počnu da mu izbijaju pupoljci unosi se u svetliju, topliju prostoriju, najbolje na prozor. Odgovara mu sobna temperatura od 10 do 12C.
Karanfil zimi češće strada od rđe, zbog čega mu listovi postanu prljavi i otpadaju. Ovu bolest prouzrokuje posebna gljivica, a njenom razmnožavanju naročito prija vlaga. Zato zahteva hemijsku zaštitu.
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
jos jedan lepi primerak...ja ih obozavam....
|
|
|
winblackka Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 8
|
|
karanfil je za mene naj lepsi cvet.
|
|
|
|
|
|
boban11 Upozorenja: 2 od 3 Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 03 Mar 2005 Poruke: 19847 Mesto: Gradiska
|
|
Posle ruze omiljeni cvet za pokloniti curi
|
_________________ Vilenjakinja & Ja Post Team
Ika & Ja Super Team |
|
|
|
|
cisko Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 23 Maj 2005 Poruke: 9
|
|
|
|
|
beniakatiesto Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 7
|
|
karanfil je znak ljubavi i ja to volim
|
|
|
|
|
|
Boky ¤ The King of Kolo ¤
|
Godine: 39
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
|
|
kako kaze jedna pesma " Karanfile .. cvece moje shareno " ... karanfil je meni naravno uz ruzu jedan od omiljenih cvetova ...
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
|
|
|
gaga021 Banovan! ~ Little sweet Angel ~
|
Godine: 43
Datum registracije: 10 Maj 2005 Poruke: 12412 Mesto: * Tamo negde je srce moje u ponoru tvojih lazi da utehu trazi ostalo*
|
|
lep je cvet karanfil posle ruze mije najomiljeniji
|
_________________ da budemo ti i ja
ona zemlja sto se ne menja
tvrda zemlja od tvrdog kamenja
|
|
|
|
|
Boki_89 Dobro upućeni član
|
Godine: 35
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 653
|
|
jedan od omiljenih cvetova! i moja devojka ga voli
|
|
|
|
|
|
A|ex Upućeni član
|
Datum registracije: 19 Apr 2005 Poruke: 290 Mesto: Beograd
|
|
joj, ja nesto ne volim karanfil. Podseca me na groblje!
|
|
|
|
|
|
senadv8 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 08 Jul 2005 Poruke: 13 Mesto: Mostar
|
|
jedan od naj boljih cvijetova za poklonit dragoj osobi poslije ruze naravno
|
_________________ BMW |
|
|
|
|
tijance1984 Šef kuhinje veca kuvarica
|
Godine: 40
Datum registracije: 25 Mar 2005 Poruke: 5095
|
|
jaoooo sto ih volim...a tek ako su oni sto onako fino mirisu...mmmmmmm
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|