:: |
Autor |
Poruka |
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Razlog postavljanja ove teme je tema Jugonostalgičari.
Zašto nemamo snage da kažemo "Bilo pa prošlo",zaboravimo na to ko je Jugonostalgičar,a ko ne.Okrenimo se današnjici.Svaki normalan čovjek zna u kakvoj ekonomskoj situaciji je svaka od našin ex Repubika,a sada samostalnih država.Bijeda naroda je postala svakodnevnica.Mislim da je dosta okrivljavati jedne druge za ono što su nam naši lideri napravili. Službene posjete držanika jedne država drugoj svodi se na nekakvo izvinjenje u ime svog naroda za počinjene zločine u periodu 1991/95.,a ništa se ne čini da to dokažemo.Mislim da bi idealno bilo kada bi se svi oni sastali i dogovorili samo nekoliko zajedničkh stvari:
Kako ekonomski ojačati sadašnje države:
1.Sve državnici da se slože da će nedostatak energenata-uglja,nafte kupovati od one države koja ima te resurse.(isto tako so,pšenica itd)
2.Snizimo carine i poreze jedni drugima za uvoz/izvoz
3.Učeničke/studenstke ekskurzije organizujmo u te naše države,a ne Španiju,Grčku i sl.
4.Kako da uložimo kapital jedni u druge,a ne kako će drugi uložiti kapital u nas i na taj način nas još više siromašiti.
Ja sam ekonomski laik,ali čini mi se da je to najbolji način da se zaštite kako to naši političari kažu vitalni interesi sopstvenog naroda.
Volio bih čuti mišljenje drugih.zato sam i dao ovaj naslov svoj temi.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Citat: | Kako ekonomski ojačati sadašnje države:
1.Sve državnici da se slože da će nedostatak energenata-uglja,nafte kupovati od one države koja ima te resurse.(isto tako so,pšenica itd)
2.Snizimo carine i poreze jedni drugima za uvoz/izvoz
3.Učeničke/studenstke ekskurzije organizujmo u te naše države,a ne Španiju,Grčku i sl.
4.Kako da uložimo kapital jedni u druge,a ne kako će drugi uložiti kapital u nas i na taj način nas još više siromašiti. |
Ekonomski laik ili ne, ti si postavio logične stvari, ali kod naših političara te logike nema. Njihovo je i dalje držati nas kao ovce u toru. Sva ta rješenja su izvodljiva, ali "monopol" drže upravo oni koji bi jednim potezom mogli da riješe neke stvari, no ne žele. Nije njima u koristi, njima to ne donosi ono što im sadašnja politika donosi. Ma, previše sam ljuta na sve lidere svih bivših republika, previše je bijesa u meni da bih mogla normalno da pišem na temi koju si postavio.
Pa nismo mi tuke da i sami ne vidimo kako su neke stvari lako izvodljive, ali de...ne možeš od raznih likova kojima je u interesu nas zamlaćivati, strašiti, napraviti još većim bijednicima nego to i jesmo. Naravno da oni to znaju, naravno da i ekonomski nepotkovan čovjek vidi rješenje, samo ne može...ne može tako nego mora onako kako oni diktiraju. A diktiraju i zagovaraju svakim danom sve veću ekonomsku bijedu i neimaštinu, pored toliko prirodnih resurasa, pored toliko bogatstva koje posjedujemo, pored vlastitih prozvoda...ma pusti, zaista se samo razgoropadim i izgledam samom sebi poput nekog starog gundjala.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|