:: |
Autor |
Poruka |
Sabados Mafijaš
|
Datum registracije: 25 Jun 2009 Poruke: 6142 Mesto: Sky
|
|
Na ovo pitanje nebi znao odgovoriti... ali jedno je istina. Moj deda kaze da ovi politicari tako dobro lazu da i sami sebi veruju.
|
_________________ oʞɐdoɐu oʇsǝu ʞǝʌn ' sǝuǝɹʞo poƃ oʞɐʞ |
|
|
|
|
Kriss3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 66
Datum registracije: 25 Maj 2009 Poruke: 39 Mesto: Pariz
|
|
Nemogu ti reci da nije istina, oni smatraju da sto kazu je tako , zato sto mozda imaju tu nameru, ali nazalost, nikada nemogu da ostvare tu nameru svoju, tako da se upetljaju u jos vecu plemiku i laz.
Naravno , zato se kaze da treba izbeci reci vise nego sto treba , jer ono sto je vise, je vec laz, tamo gde nema nekada resenja momentalnog, bolje je precutati , ne odgovoriti , nego reci ono sto ne pristoji ili sto ne odgovara, onda to dolazi kao Laz... Sto se tice svakodnevnog laganja, to je nekada neizbezljivo kako kaze nas Samar, zbog toga sto svet zivi u lazima, i naravno ako u slucaju preneses nesto sto ti je receno u smislu lazi, onda onaj ko te zadnji cuo, on zna tebe , a ne onoga ko mu je rekao laz...to je ono sto treba precutati ako sam nemas izvor podataka tacnih," to je primer"!
Sto se tice onih koji izmisle svoju pricu koja ne postoji, i veruju u nju kao da je istina ziva, to su "Mitomanci", i to je ocigledno bolest, i oni su sami zrtve te bolesti, naravno da je strasno. Strasno je sto sam veruje u nesto sto ne postoji a ubedjen je , ja mislim da je to jako grozno ziveti za osobu samu, pa jos gore za okolinu, jer neznaju na kojoj nozi da igraju...
To je vec za lecenje.. Okolina koja ne razume tu vrstu bolesti, ili nije obavestena, naravno da ce izbegavati osobu verujuci da namerno to cini...
Ali nije tako... Sto se tice pripremljenih scena s'lazima, to je vec kriminalno... u sustini , sve se moze leciti.. Na srecu , ako hoce osobe to. Za Mitomance treba veca ekipa...
U jednoj anketi provedenoj u Njemačkoj
Govorenje istine — očekuješ li to samo od drugih?
“MRZIM laži i mrzim kad mi lažu!” rekla je jedna 16-godišnjakinja. Većina nas jednako osjeća. Mi želimo da informacije koje dobivamo od drugih, bilo usmenim bilo pismenim putem, budu istinite. No da li i mi govorimo istinu kad prenosimo informacije drugima?
U jednoj anketi provedenoj u Njemačkoj velika većina ispitanika rekla je da su “sitne laži kojima je svrha zaštititi sebe ili druge dopuštene, pa čak i potrebne kako bi se ljudi bolje slagali”. Jedna je novinarka napisala: “Govoriti istinu i uvijek samo istinu plemenito je, ali dosadno.”
Pokazuje li to da volimo kad nam drugi govore istinu, ali smatramo da ponekad imamo dobre razloge postupiti suprotno? Je li uopće važno govorimo li istinu ili ne? Koje su posljedice laganja?
Štetne posljedice laganja
Osvrnimo se na neke od štetnih posljedica laganja. Neiskrenost dovodi do nepovjerenja među bračnim partnerima i članovima obitelji. Ogovaranje i širenje neprovjerenih informacija o drugima može narušiti njihov ugled.
Zaposlenici varanjem povećavaju troškove poslovanja i cijenu proizvoda. Varajući na porezima ljudi vlastima uskraćuju sredstva potrebna za financiranje javnih službi. Prezentirajući lažne informacije znanstvenici uništavaju vlastite izglede za uspješnu karijeru i narušavaju reputaciju uglednih ustanova. Nepošteni poslovi koji obećavaju brzu zaradu naivne ljude lišavaju životne ušteđevine ili imaju i gore posljedice
Što je laž?
Svaka laž je neistina, ali nije i svaka neistina laž. Zašto? Jedan rječnik definira laž kao “svjesno izrečenu neistinu ili obmanu s namjerom da se koga zavara ili dovede u zabludu”. Dakle, laž uključuje namjeru da se nekoga prevari. Stoga, ukoliko netko nesvjesno kaže neistinu, možda iznese netočne informacije ili podatke, to nije isto što i govoriti laži.
Osim toga, na umu treba imati i to da li osoba koja traži neku informaciju ima pravo na potpuni odgovor.
Strah je još jedan razlog zbog kojeg ljudi lažu — strah od posljedica ili toga što će drugi misliti ukoliko saznaju istinu. To što ljudi žele da ih drugi vole ili prihvaćaju sasvim je prirodno. No ta ih želja može navesti na to da izvrću istinu, makar i samo malo, kako bi prikrili svoje mane, neke neugodne detalje ili naprosto kako bi ostavili dobar dojam.
Da, istinite riječi obilježavaju postojanost i trajnost. Međuljudski odnosi puno su stabilniji i ljepši kad ljudi govore istinu i postupaju u skladu s njom. Doista, govorenje istine već sada donosi mnoge nagrade. Među njima su čista savjest, dobar glas te stabilan i povjerljiv odnos među bračnim partnerima, članovima obitelji, prijateljima, pa čak i poslovnim kolegama.
S druge strane, laži se kad-tad razotkriju. Oni koji govore laž mogu neko vrijeme obmanjivati druge, no dugoročno gledano, neistina ne može opstati.
Sabados je napisao/la sledeće: | Na ovo pitanje nebi znao odgovoriti... ali jedno je istina. Moj deda kaze da ovi politicari tako dobro lazu da i sami sebi veruju. |
”MALO NEISTINE PONEKAD UŠTEDI MNOGO OBJAŠNJENJA.“
OVAJ komentar pokazuje što mnogi misle o laganju. Oni smatraju da laganje nije neispravno ako se time nikome ne nanosi šteta. Takav način razmišljanja čak ima znanstveni naziv — etika situacije, što znači da je jedini zakon koji se treba slijediti takozvani zakon ljubavi. Odnosno, kako to objašnjava spisateljica Diane Komp, ”ako imaš ispravnu motivaciju i dobre namjere, (onda) činjenica da si slagao (...) i nije neki problem“.
Takav je stav uobičajen u današnjem svijetu. Skandali vezani uz laži koje su izgovorili istaknuti političari i drugi svjetski vođe potresaju društvo. Mnogi ljudi, pod utjecajem takve klime, nisu baš više tako odlučni govoriti istinu. U nekim područjima života laganje je čak postalo poslovna politika. ”Plaćena sam da lažem. Pobjeđujem na natjecanjima u prodaji i svake godine osvojim najbolje kritike ako lažem (...). Izgleda da je to posvuda srž poduke o maloprodaji“, objašnjava jedna trgovkinja. Mnogi misle da takozvane male nedužne laži zapravo nisu štetne. Je li to točno?
[I]
|
|
|
|
|
|
Mysty ~abhor~
|
Godine: 35
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514
|
|
Svi lazu,a svi vole istinu...Koja je tu logika?Svi potenciraju nesto pozitivno,a rade negativno...Ne znam na koju "vrstu lazi" mislite. Mislim da je moja laz,ako slazem poznanika da sam dobro ili ne,banalna i smesna u odnosu na laz o ekonomskoj krizi,sidi kao "prirodnoj" bolesti za koju "ne postoji lek",pa cak i ovom novopecenom "svinjskom gripu." Ljudi lazu iz interesa,kao sto sve rade iz interesa.
|
|
|
|
|
|
šamar Iskusni član
|
Godine: 115
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend
|
|
Mislim da je moja laz,ako slazem poznanika da sam dobro ili ne,banalna i smesna
Prvo to i nije nekakva laž,jer i taj što te pita kako si ne pitate uopšte
zbog toga jer ga interesuje kako si.
Nego jednostavno svakodnevna šablonska komunikacija,
koja iziskuje takav odgovor,tj dobro sam...
Sad kada bih svakome ko mi danas postavi pitanje kako si, odgovorio tačno onako kako se u tom trenutku osjećam...
To bi bio jako dug dan...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
|
Hot Cherry Banovan! -!Every Girl's Nightmare!-
|
Datum registracije: 22 Dec 2006 Poruke: 29710 Mesto: PederLand
|
|
šamar je napisao/la sledeće: | Mislim da je moja laz,ako slazem poznanika da sam dobro ili ne,banalna i smesna
Prvo to i nije nekakva laž,jer i taj što te pita kako si ne pitate uopšte
zbog toga jer ga interesuje kako si.
Nego jednostavno svakodnevna šablonska komunikacija,
koja iziskuje takav odgovor,tj dobro sam...
Sad kada bih svakome ko mi danas postavi pitanje kako si, odgovorio tačno onako kako se u tom trenutku osjećam...
To bi bio jako dug dan... |
Nemorate mi verovati... ja poznajem samo nekoliko ljudi sto zive u mojoj zgradi... znaci ne znam ostale ni u faci...
I ne pitam se sa nikim... a imao sam u pocetku problema sa pojacanom muzikom... non-stop sam pojacavao... i tako da te komsije sto poznajem... znaju me po temu...(i da sad je sve sredjeno... ne mogu mi nista)
a prolaznici, ti sto kazes i ne interesuje ih kako sam... ne obracam na njih paznju... ti ljudi su niko naspram mene... samo ih i vidjam ispred zgrade, ispred nekih trafika... samo blablaisu
tako da tu ne lazem ni tako sitnooo...
|
|
|
šamar Iskusni član
|
Godine: 115
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend
|
|
Pa dobro Cherry valjda poznaješ nekoga u tom gradu...
Pa se sretnete, ono zdravo-zdravo,kako si ,evo dobro sam,a ti....
A ti hodaš po zvjezdanu + 38 i kažeš evo dobro je...
A nije nikako dobro...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
|
PALONI Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 31
Datum registracije: 20 Jun 2009 Poruke: 7 Mesto: kula
|
|
laz u nasem narodu uvek postoji ta vamozna rec laz
ali laz je po meni najgori nacin ispoljavnja iskrenosti prema coveku
kada lazes lazes provo sebe pa onda tek druge
|
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
Davno je govor ljudima služio da bi se bolje razumeli i preneli informacije, danas se ljudi govorom služe da bi nešto prikrili ili dali određenu sliku o sebi ili nečemu na način koji njima odgovara... To bi po mom mišljenju već mogla biti laž... Laž je iskrivljena činjenica, izgovorena zarad lične koristi... U osnovi laži, krije se strah od istine... Ima osoba koje svakodnevno lažu, a da toga nisu ni svesni... Laži su poput domina - jedna laž može lančano urušiti ceo odnos i uništiti mnoge aspekte vašeg života do nepopravljivih razmera... Laganje je poput kockanja. Svakog puta kada lažete, kockate se tuđim poverenjem i rizikujete da budete uhvaćeni... Lažima zauvek gubite poverenje drugih ljudi, a poverenje je osnova svake uspešne veze - porodične, prijateljske, ljubavne... Poverenje je poklon koji se daje i prima... Nikada ga ne shvatajte zdravo za gotovo i setite se toga kad god ste u iskušenju da izgovorite neistinu...
|
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
pa koje je slobodno? Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 17 Jul 2009 Poruke: 5
|
|
mrzim laz...ali je doslo zlo vreme,gde i oni koji to ne vole,prinudjeni su da rade,tj,da lazu...na bilo kakav nacin...evo,npr,ja-moram da lazem da sam dobro i kad nisam,da lazem kako imam,a nemam,da namestim lazan osmeh kad mi do toga uopste nije,itd...ima bezbroj primera.zivot te natera da radis i ono sto ne bi hteo...
|
|
|
|
|
|
*Sugar Lady* Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 32
Datum registracije: 17 Nov 2009 Poruke: 25 Mesto: Rijeka
|
|
Hey!!
Mislim da nitko ne voli lagat, nego kad par puta slaže za svoje dobro, to mu postane navika!
Onaj tko misli da će lažima postić puno toga u životu je idiot (isprika zbog izražavanja)
A sad...kako funkcionira, to nebih znala jer ima osoba koje lažu tu i tamo a isto tako ima osoba koje lažu non-stop tj. patološki lažljivci!!
Sigurno en funkcioniraju normalno, mota im se po glavi koga da sljedećeg zeznu i slažu...
Ja iskreno mislim da je dobro slagat ponekad ako bi nam suprotno naškodilo. Ja to zovem izvlačenjem a ne laganjem. Hahahahah al nije vam dobro lagat
|
_________________ Dobro je kad u životu za nešto se boriš, rukama stvoriš!
Dobro je kad u životu nekoga voliš i netko te voli!
Dobro je kad u životu nekoga slutiš i netko te sluti, ali je
najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš lako da šutiš! |
|
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Niko ne voli laz, to je tacno. Ali reci kako si cijeli zivot govorio istinu i jedino i samo istinu je isto tako jedna i to malo veca laz. Postoje, kazu ljudi, tri vrste lazi: sitna, bijela i paklena.
Sitnom se sluzimo svakodnevno: na pitanje:"kako si",kazemo:"dobro" a urlali bi od bola.(stitimo nekog ko nam je drag)
Bijelu koristimo kada samo pokusavamo prikriti istinu, a da ne kazemo jasno i glasno laz (stitimo sebe i nekog ko nam je drag)
Paklenu izgovaramo i ta ulazi i vlada tobom cio zivot, kada smisljeno i namjerno ne gledajuci da li cemo time napraviti zlo drugim ljudima oko sebe, radimo i mislimo iskvarenim srcem samo i jedino na sebe, dakle stitimo samo sebe. Sebicno, smisljeno i bez ikakve savjesti u sebi, druge svjesno lazemo samo da bi nama bilo dobro i da bi postigli bilo kakav cilj, pa i gazeci preko leseva. I to sve tako pakleno lazuci.
I te se treba cuvati, kako u sebi tako i u drugima oko tebe.
|
|
|
|
|
|
***Margarita*** Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 02 Okt 2007 Poruke: 367 Mesto: Beograd
|
|
istina. relativna stvar. svako svojim ocima gleda, i svojim razumom sudi o njoj.izgovori. to su lazi. nacini da se sakrije istina koju znas.to je kukavicluk, nedostatak hrabrosti da je priznas.totalna iskrenost zahteva veliku hrabrost.smelost da mozda povredis one koje najvise volis, da prouzrokujes reakcije koje ne zelis, da izgubis puno a mozda ne dobijes nista za uzvrat.jedan od najcesce koriscenih izgovora je „u guzvi sam“.i sama ga dajem ponekad. u momentu zaboravim koliko ne volim da ga primam.kad se setim kasno je, a osecam se glupo, provaljeno, neiskreno.sta zapravo znaci to „u guzvi sam“?kada ti je do nekoga ili necega stalo, nema te guzve koja ce te spreciti da budes sa njima.„u guzvi sam“ je samo ruzni nacin da nekome kazemo da ne zelimo da ga vidimo.vredjaju te reci, i ponizavaju. vise bih cenila jedno hrabro „trenutno ne zelim da te vidim“.poruka je svakako ista ... i vrlo dobro shvacena.
|
_________________ I barely know you,but somehow I know what you're about.play with my mind. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|