:: |
Autor |
Poruka |
Tha_A Upućeni član
|
Godine: 34
Datum registracije: 13 Dec 2006 Poruke: 365
|
|
Za pocetak bih zelio reci da sam dugo razmisljao bih li otvorio ovu temu. Na kraju sam se odlucio da je otvorim, kao sto vidite.
E ovako.. Recimo da vam je netko bliznji ( ne daj Boze nikome, ali zamislite da ste u toj situaciji) u komi. Ne daje nikakve znakove zivota, mogli bismo reci da vegetira iz dana u dan. Ili ako hocete, recimo da tu osobu aparati drze na zivotu. Vi imate odluku hocete li tu osobu i dalje drzati na zivotu uz pomoc aparata, ili cete je "pustiti".
Na razmisljanje me potakao nedavni dogadjaj u Poljskoj. Covjek je 19 godina bio u komi, i odjednom se probudio. Mislim.. Imamo li mi pravo drzati nekoga tako dugo na zivotu, iako nema nikakvih znakova da ce se taj netko ikad probuditi. Smatrate li da je bolje toj osobi "skratiti muke" ? A ipak, ova obitelj je cekala i docekala da se taj covjek nakon 19 godina probudi.. I zamislite da su iskljucili aparate.. Smatrate li mozda da je to neka vrsta ubistva? Jesmo li mi mjerodavni da odlucujemo o necijem zivotu ili smrti? A kako bi reagirali da vam je ta osoba prije rekla, da ako padne u komu, da je ne odrzajete na zivotu? Biste li imali toliko hrabrosti da toj osobi prekinete zivot? Jer ipak, to je bila njena zelja?
Znam, puno pitanja, ne ocekujem od vas da na svako odgovorite, ali bih vas zamolio da odgovore obrazlazete. Cisto jer mislim da je ovo tema o kojoj se moze lijepo diskutirati, a tada su odgovori kao " Da, mogao bih." ili " Ne, ne bih to ucinio" malo pogresni...
Pa da vas cujem, kakvo je vase misljenje?
|
|
|
Lilly lovedoll *GiMmE mOrE*
|
Datum registracije: 26 Maj 2006 Poruke: 3257
|
|
Tuzno je sto mora biti ovakvih tema, ali takav je zivot...Evo ja cu da odgovorim na sva pitanja jer je nemoguce odgovoriti samo na jedno u ovom slucaju.Prvo da pohvalim temu, odlicna je...Iako je mobridno to sto se desava.
Evo ovako...Prvo mislim da mi tu osobu ne drzimo u zivotu, tako da ni nemamo pravo, drze je aparati u zivotu, u zivotu je zahvaljujuci njima.Mi toj osobi mozemo jedino da oduzmemo zivot...I msilim da to nemamo pravo.
Znam za izraz skratiti muke, ali na ovo pitanje ne znam bas najbolje da odgovorim, nikada nisam (i nedaj Boze da budem) bila u komi, pa ne znam kakav je osecaj biti takav...Koliko sam upucena osoba je u dubokom snu...I ne znam da li se u snu mogu osjetiti bolovi...Ako ne mogu, sto ja mislim, moj odgovor je NE nije bolje skratiti muke, u tom slucaju ih nema (nema-pregrub izraz, naravno da ima ali ih doticna osoba ne osjeti).Ako mogu da osjete bol i tokom tog sna, opet mi je odgovor NE.Jer da ne daj Boze trazim da se skrate muke nekom, na taj nacin, svake godine i dana bih se pitala da li bi se mozda sad probudio/la...Ako volim nekoga to ne mogu uraditi, jer tesko je i pomisliti kasnije kako bi neko mozda bio tu pored vas da vi niste uradili drugacije...A vreme se vratiti ne moze...
Da li je vrsta ubistva...Pa mozda i jeste, jer ubistvo je nasilan prekid zivota nekom, a i to je po meni nasilno...Oduzeti nekom pravo da dise, koji god bio razlog.
Na pitanje da li smo mjerodavni da odlucujemo o tome imam siguran odgovor NE.Odrzati je u zivotu, ja mislim ipak imamo pravo, jer spasiti neciji zivot nije zlocin ali ovo drugo niposto.Jer sta ako ta osoba u podsvesti jos zeli da zivi, da se bori?Zasto da joj to pravo onemogucimo...?Ne bih imala srca da kazem lekaru "Iskljucite aparate"...Prije bih se ubila...I kada bi neko meni blizak to uradio meni bliskoj osobi (Koja je i njemu blizka), zamrzela bih ga do kraja zivota, ma kakva mu namera bila, i mozda bih mu se jednog dana osvetila (ne na takav nacin) iako to nije Hriscanski, jer kad se setim da zbog te osobe nema jednog zivota koji sam volela...
Na sledece pitanje sam se najezila skroz.Mislim da bi 90% ljudi u takvoj situaciji reklo da ga puste da umre.Mozda ne bi svi iskreno mislili tako.Ipak ja bih se tome najostrije protivila.Same te njegove reci bi mi mnogo smetale.Oduzimanje zivota nikako ne smatram ispunjenjem zelje.
I na zadnje pitanje je moj odgovor:Ne bih imala hrabrosti, srca, snage, ne bih se osecala dovoljno ovlascenom, ne bih nikada, ali bas nikada bila spremna i nikad to ne bih uradila osobi koja volim, jer ako nema nje nema ni mene cele.
Ako bi ne daj Boze doktor to uradio bez mog ovlascenja (koje nikada ne bi dobio), otisla bih u bolnicu, uzela noz i ubila ga, pa neka idem i u zatvor, kad nema moje srece ne treba mi zivot, ali neka nema ni onog ko ga je ubio.
Inace zanimaju me i odgovori ostalih, kao i tvoj odgovor na ovu temu.
|
|
|
|
|
|
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.
|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685
|
|
Ima slicna tema "Eutanazija".... no, ova je vezana za komatozno stanje.... tj. sta u tom slucaju...
U praksi se pacijent ostavlja u zivotu... pod uslovom ako je telo, tj. organi, ako su mu vitalne funkvije u redu.
Iskljucivo ako je mozak problem... i samo ako je mozak neostecen.
Ako se raznim pregledima utvrdi da mozak ne funkcionise uopste... i da su iskljucivo aparati odgovorni za rad covekovog organizma... zakljucite sami.
Nije mi bas najjasniji primer.... pacijent je bio prikljucen na aparate koji odrzavaju rad organa ili je bio prikljucen na aparate koji obezbedjuju organizmu hranljive materije?
Ako je ovo drugo u pitanju... ne bih se ni sekunda mislio da li da ga ostavim u zivotu... sigurno bih ga pustio da zivi.
No... ne bih smeo da se zamislim u toj situaciji. Sumnjam da bih ja ista odlucivao.
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Teme spojene pošto slična tema već postoji.
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
ITALIJA
Umrla je Eluana Englaro
Autor Silvije Tomašević | Rim
RIM – Eluana Englaro (37), koja je 17 godina bila u vegetativnom stanju, umrla je u ponedjeljak navečer u 20.10 sati u bolnici u Udinama gdje joj je u petak bila obustavljena prehrana aparatima.
- Eluana Englaro umrla je i ne pitajte me drugo - izjavila je u ponedjeljak navečer novinarima Ines Domenicali, predsjednica bolnice La Quiete u Udinama, gdje je Eluana bila smještena od prošloga tjedna.
Vatikan je prokomentirao vijest:
- Neka im Gospodin oprosti.
Eluanin otac Beppino Englaro samo je izjavio:
- Napustila nas je.
U Senatu taljanskog parlamenta, gdje je u ponedjeljak uvečer počela rasprava o nacrtu zakona vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija kojim bi se zatražilo ponovno hranjenje Eluano aparatima i zabranilo bilo kakvo isključivanje aparata osobama u komi, vijest je primljena s tugom. Senatori su se ustali u znak sućuti.
Senat je trebao u utorak ujutro izglasovati zakon, a u zastupničkom domu se rasprava o zakonu kojim se zabranjuje prekid hranjenja aparatom ljudi koji o sebi ne mogu odlučivati treba otvoriti u utorak poslijepodne, a glasovat će se u srijedu.
Berlusconi je izrazio žaljenje zbog smrti, a njegova vlada je odlučna u nastavku donošenja zakona o zabrani isključivanja aparata pacijentima u komi jer slučajeva sličnih Eulaninu ima oko 2000 u Italiji. Podsjetimo kako je Vrhvoni sud odobrio prošle godine zahtjev Eluanina oca Beppina Englara da se njegovu kćerku prestane držati na aparatu na koji je bila prikopčana u bolnici u Leccu nakon prometne nesreće poslije koje je pala u komu.
Iz Lecca je Eluana prebačena u bolnicu La Quiete u Udinama, gdje su joj liječnici isključili aparat pomoću kojeg je dobivala hranu i vodu. Nakon četri dana bez hrane i vode Eluana je umrla.
Ispred bolnice u Udinama i ispred Parlamenta u Rimu traju prosvjedi osoba koje se protive isključivanju aparata i brane život pod svaku cijenu, kao i onih koji se protive zakonu koji je predložila Berlusconijeva vlada. Desni centar, kao i katolici unutar lijevog centra, glasovat će za zakon, što znači da će najvjerojatnije dobiti prolaz u parlamentu.
izvor.vecernji.hr
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
17 godina na aparatima? Oni to nazivaju zivotom? To je prezivljavanje, ne zivot...
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
^uze mi rech iz usta.
Braniti pravo svakoga na ZIVOT je jedno a donositi zakon o mucenju nekoga je sasvim drugo. Sto reche Alex - 17 godina na aparatima nije zivot - to je ... muchenje (ili prezivljavanje kako ko hoce).
Ne razumem sta zele postici? Da se oformi posebna bolnica koja ce gajiti te biljke? To nisu ljudi vec biljke! Ne znam kako to mogu nazvati zivotom - kad covek lezi vishe godina nepomicno, nesvesno ali kao "zivi" <- heh da...
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
|
|
Sve to ok sto vas dvojica rekoste , ali zar nije mucenje dopustiti da ta ista djevojka nakon gasenja aparata "živi" jos 4 dana.
Ako su je na osnovu tih aparata hranili , znači da je ona ta 4 dana od momenta kada su joj aparati iskljuceni gladovala.
Zar samim tim nije mučenje pustiti nekoga da umre po ovoj logici od gladi????
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
|
|
Pa ne mogu ni da je ubiju doslovno - onda bi to bilo ubistvo. Opet ne moze se oformiti ni komisija koja ce odlucivati o tome jer - ko ima pravo da odlucuje ko ce da zivi a ko da umire?
Sad moze se reci - ok pa ko onda ima pravo da je skine sa aparata? To je drugacije, skinuti je sa aparata - pa ako vec ima snage u organizmu da prezivi - prezivece ako nema jbg.
Mada mislim da je njoj mozak bio potpuno mrtav pa ne verujem da je bas osecala glad.
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
|
|
Kako ce zivotati imati snage da prezivi bez hrane i vode 4 dana????
Bas o ovom slucaju citala sam da je i ona dok je bila pri svijesti od svoga oca zatrazila da je ne pusti da se tako muci vec da joj iskljuci aparate ako nema mogucnosti da zivi bez njih.
Naravno da ne postoji niko ko je toliko kompetentan da nekome odluci kad ce umrijeti , kako i koliko ce da zivi , ali zar nije postojao neki drugi vid da se taj problem rijesi.
Ja smatram da je i pustiti neciji organizam da se ugasi nakon 4 dana bez vode i pica jednako tako mucnje i ubistvo.
Ipak ona je ZIVJELA i PATILA se dok je ispustila dusu.
|
|
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
^^ kolko ja znam kad je neko u "vegetativnom stanju" onda mu ne radi mozak, tj. aparati odrzavaju rad srca, pluca i ostalih vitalnih organa, ne?
Al' da, ako joj ubrizgash inekciju, ti si nju ubio, to je greh... mada realno, radije bih da me ubiju nego da tako "zivim"... Realno, muciti se 17 godina ili 4 dana? Shta biste izabrali?
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
|
|
Bolje 1 dan kao chovek nego 17 godina kao biljka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|