:: |
Autor |
Poruka |
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
SARAJEVO - Iako je himenoplastika, kirurški zahvat kojim se vraća izgubljena nevinost u Europi trend, koji slijedi i sve veći broj djevojaka i žena iz nama susjednih zemalja, u BiH je ona svojevrsna tabu tema.
Opravdani razlozi
Naime, kod nas se kao razlozi za odlazak na operaciju ove i dalje navode posljedice teškog seksualnog zlostavljanja, pa tako kirurg Amela Karaberg za “San” kaže da se nikada u svom radu nije susrela sa nekim neopravdanim razlogom, kao što je to primjerice ulazak u brak kao djevica.
- Kod nas nitko to ne radi da bi podvalio, nego se tu većinom radi o vrlo mladim djevojkama, koje su pretrpjele neki vid seksulane traume. Bosanci i Hercegovci ni inače nisu skloni nekim senzacionalističkim zahvatima - kaže Karaberg, precizirajući da se cijena ovog zahvata kreće se od 600 do 900 KM.
Himenoplastika je navodno nepoznanica i bh. ženskim organizacijama, pa se tako Danijela Dugandžić, aktivistkinja iz Fondacije CURE, nikada nije susrela sa ovom tematikom.
- Nikada nisam čula da se netko u BiH to uradio! Međutim, radi se o prilično osjetljivoj temi, o kojoj se puno ne govori, pa se možda baš zbog te neinformiranosti bh. žene ne odlučuju na taj zahvat - kaže nam Dugandžić.
S druge strane, plastični hirurzi iz Hrvatske i Srbije zadovoljno trljaju ruke, s obzirom na to da im najveći broj pacijentica dolazi upravo iz BiH. Vraćanje nevinosti u Zagrebu se plaća između 600 i 1.500 eura, a u Srbiji 400.
Naivne mladoženje
Tako Aleksandar Dušanović, srbijanski estetski kirurg, kaže da najviše djevojaka iz BiH dolazi pod prisilom članova obitelji, jer moraju rekonstruirati himen kako bi nevine ušle u brak.
- Većinom se radi o djevojkama iz ruralnih sredina, mpremda to nije pravilo. Monogamija je sve jači trend u svijetu, te iako takvim pristupom žene zapravo obmanjuju svoje buduće partnere, ova operacija im na neki način omogućava nov početak. Ali, šta reći i za muškarce koji vjeruju da žena u tridesetim može biti nevina? - objašnjava Dušanović.
Inače, ova operacija može se izvesti više puta, a liječnici kažu kako je poslje 10 dana od zahvata, koji traje oko sat i po, nemoguće otkriti da je žena bila na operaciji.
Nevina 431 put!
Najpoznatiji slučaj himenoplastike dogodio se u Turskoj, gdje je jedna eskort dama rekonstruirala himen čak 431 put jer njezine mušterije šeici isključivo traže ”prostitutke djevice”.
brazda.ba
Namjerno sam ovo postavila u topic psihologije a ne u zdravlje jer me zanima vase misljenje o ovome.
Dakle sta vi mislite o ovome svemu?
Da li biste otisli i podvrgnuli se ovoj operaciji?
Šta mislite o ženama koje se odluče na ovaj čin???
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
eee, kako se nevinost cuvala ranije...citajte Mir-Jam
mislim da je danas sramota biti nevin...sramota i za takve postupke
kao sto uvek kazem, sta god da drugi odluci, stvar izbora, ako je taj neko zadovoljan, meni jos bolje
sto se mene licno tice, ja cak i da se odlucim na takav korak, tesko cu naci muskarca koji bi bio ponosan na to da mi je prvi...opet, kako god okrenete, sa mnom ne bi nesto bilo u redu...
dakle, sta mi vi predlazete?
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
Heh, iz krajnosti u krajnost - od cistog bahacenja, do kol'ko tol'ko opravdani razloga...
Silovanje i samo po sebi zagorca zivot, a poshto "zagrizeni" vernici ne mogu "da smisle" zenu koja nije nevina recimo da je opravdano...makar pokushaj da izbrishe "nemili dogadjaj".
A o ovaj poslednji primer...mislim da su sve reci suvishne...
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
|
|
A šta kažu muškarci
- Imam sedamnaest godina i imam devojku već godinu dana. O seksu ne pričamo jer je seks nešto što sledi u braku. Ja volim svoju devojku i bez seksa. Moja buduća žena mora da bude nevina. Kad bih osetio da me je prevarila, bilo bi belaja - kaže Mensur Idrizović.
Sličnog mišljenja je i njegov zemljak Saša Đerković. On kaže da je "poštenje" devojke stvar tradicije i da to ne treba menjati.
- Ja sam se oženio pre tri meseca i bilo mi je važno da li je moja supruga takva kakva treba da bude. Da se desilo drugačije, ne bi valjalo. Takvi smo ti mi Novopazarci, bez obzira na to da li smo Bošnjaci ili Srbi, mi smo tako vaspitani. Takav je mentalitet ljudi u ovom gradu. Kada hoćemo da se ženimo, tražimo dobru devojku. Nisam ja čuo ni za kakav plastični himen. Ne znam da li to kod nas ima. Nije, međutim, loše znati nešto o tome. Ovi što tek treba da se žene treba da budu na oprezu, da ih ne prevare - kaže Saša.
forum.BA
A Alexns sta kazes na ovo???
I kad lijecnici tvrde i garantuju 1000000% da se ne moze otkriti razlika kako bi to muskarac mogao skontati je li original djevica ili je prepakovana hahahaha???
I kad ovako nesto procitam digne mi se kosa na glavi. Znaci djevojka koja je imala jednog muskarca kojeg je voljela i predala mu se i nema finansijske mogucnosti ili hrabrosti ili.. da uradi tu operaciju treba je baciti na linc i odmah prozvati kur... , a ona koja ih je imala 100-ne i nakon 40 minuta postala lijepa i pametna nju treba u zvijezde okivati
Sta bih ja sad trebala otici na operaciju i vratiti nevinost i udati se kao djevojka , a za djecu reci da su mi od komsinice eto samo ja se brinem o njima i toliko me vole da me zovu mama hahahahahahaha
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
|
|
Ja licno nemam nista protiv zene koja zeli da bude "ko nova" , ali mi se stka po glavi cemu sve to????
Zar moram da budem nevina da bih bila dobra supruga i majka???
Kako muskarci mogu biti sigurni da joj je bas ON prvi kada postoji nesto ovako???
Cemu gluma i glamur oko ovoga i misljenja citiranih muskaraca gore???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Mislim da se nevinost ne veze samo za himen. Nevinost je i probanje seksualnog cina, a kad ga probas, ne mozes kasnije da kazes nisi probao
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
ja sam nevinost izgubila kada sam prvi put dala dusu i srce nekome
i sta cemo sad?
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
lol,
Cula sam jos ranije za tu operaciju, tj "vracanje himena".
Ne mogu da kazem da imam nesto protiv toga,ne pogadja me toliko ta tema, samo mi ipak nije jasno cemu sve to?
Nije mi jasna prostitutka koja vraca svoju nevinost 431put i istu prodaje.
Nije mi jasno ni ovo sto se neko gore poziva na "silovanja". Ne znam sta bi znacio taj deo? Zasto legati pod noz, zasto prezivljavati jos jednu traumu.
Smatram da to nije normalno i da samo moze da istraumira neku osobu za stepen vise.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
U nekim kulturama je jednostavno neprihvatljivo da zene imaju sexualne odnose pre braka, razlozi nisu vazni^^...zapravo ne samo zene ali...
Ako je vec ta osoba morala da pati zbog necega shto nije zelela i ako je uspela to da prezivi i predje preko toga ne vidim zashto da je tako neshto prati ceo zivot...
|
|
|
|
|
jerotije rank
|
Godine: 42
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 5676
|
|
Nedavno sam citao u novinama na ovu temu gde je, imedju ostalog, jedan nas hirurg, koji radi takve operacije, pricao na tu temu. Secam se da je spomenuo jedan primer devojke ciji je dugogodisnji decko, a sada verenik, u vojsci, te da se cuvala do braka, ali "omaklo" joj se sa drugim, pa je jos i trudna ostala, tako da joj je ovaj doktor uradio i abortus i popravio himen.
Sad, da je prevara, jeste. Ali ako se vec mora, ako to spasava vezu ili buduci brak, onda treba uraditi.
|
_________________ Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on... |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|