:: |
Autor |
Poruka |
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
ovaj potpis sam videla kod jedne nase clanice pa me je zainteresovao...
volela bih da mi navedete primere u kojim to slucajevima treba ici protiv sebe, jer, po mom licnom misljenju, to je jako suludo....zbog cega se boriti protiv sebe.? zasto se odreci svoga ja i onoga sto zaista jesmo? koja je cena svega toga? zadovoljiti druge ili sebe?
sto se mene tice, ja to ne mogu...iskreno...
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Mada bih nekad volela da mogu da nadjačam svoju prirodu, pre svega svoja osećanja, jednostavno nisam ja od te fele - da se sputavam, da se ograničavam, da idem protiv sebe...ne, to nisam ja. I niko od nas nije to što u biti jeste, ako sve ovo čini.
Naprotiv, hrabrost je biti ono što jesi, biti svoj
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
erilla ~kuin lumihiutale~
|
Datum registracije: 24 Apr 2007 Poruke: 11947
|
|
Nikada se ne bi suprostavila sebi zbog drugih, zbog toga jer oni tako zele. Ja sam ja i ne mogu (in necu) da menjam nacin zivota, sebe, svoje navike (mada bi nekada neke lose i htela promeniti), karakter.
Ali mislim da se "Hrabar je onaj koji pobedi sebe" moze odnositi i na neku ovisnost, npr. od alkohola, droge, cigara, krađe (kleptomanija) kad jedan dio "njega" hoce jos uvek da radi to, a drugi dio se suprostavi i pobedi tu ovisnost, ili npr. kad ima neko neki strah (od visine, lifta) pa pobedi sebe ustvari taj svoj straj i ucini to...posto i za takve stvari treba dosta hrabrosti i snage.
Tako to ja na neki nacin razumem...
|
_________________ I dižem glavu gore, kao ratnik što ide u boj. Dok vetar šiba u lice, ja odlazim stari moj ... |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
|
|
interesantno
|
|
|
|
|
tinna-bg Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Mar 2006 Poruke: 1
|
|
Mislim da je ovde izreka "Hrabar je onaj koji pobedi sebe" pogresno shvacena.
Ne radi se tu da neko radi protiv sebe, vec na sebi, a to obuhvata menjanje ukorenjenje obrasce ponasanja za koje shvatimo da nisu dobri.
Upoznati sebe je tesko, a jos teze je menjati sebe. I za jedno i za drugo treba hrabrost. Nikad ne treba menjati sebe zbog drugih ljudi (to je onda gubljenje sebe), vec zbog sebe samih. Da bi covek dosao do stadijuma da zeli da pobedi samog sebe potrebna je samosvest (ko sam ja?). Kad saznas odgovor na to pitanje onda mozes da pocnes da menjas ono sto ti neodgovara.
"Hrabar je onaj koji pobedi sebe" je prevazilazenje svojih mana. Za to mora postojati istinska hrabrost u coveku, jer to zahteva rusenje njegovog ega i svega onoga na cemu je do sada gajio svoje uzviseno "JA".
Rad na sebi je tezak posao. Lakse se ljudi prihvataju da menjaju drugog, nego sebe, jer to ne boli, a menjanje sebe je bolan proces.
Npr.
Neku devojku svaki momak ostavi, njoj je lakse da misli da su svi oni skotovi, koji nisu videli kako je ona divna, nego da zaviri u sebe i nadje u sebi razlog zasto joj se to dogadja. Onda da pocne da menja svoje obrasce da bi mogla da ostvari kvalitetnu vezu.
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
|
|
pa zato i pitam, verovatno ima i drugih shvatanja pa i zelim da cujem i druga misljenja
a ovaj primer za devojku...ja tu ne vidim bas da ona treba "sebe" da pobedjuje
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Tu ne bih stavio poantu na ono "sebe" nego na ono "hrabar".
Pobijediti sebe u slučaju ovisnosti ne mora značiti hrabrost. Hrabrost je kontra ne-hrabrosti, recimo kukavičluku.
Pobijediti kukavicu ili slabića u sebi - hrabrost. Tako ja to vidim...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
ja se cesto borim protiv sebe u ljubavi
znam da nesto ne trebam, da nije dobro a opet me nesto vuce tuda
|
|
|
Boky ¤ The King of Kolo ¤
|
Godine: 39
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
|
|
Sto se mene tice ne bih nikad isao preko onoga sto mogu da odradim .. znaci ono sto mogu, to cu da uradim .. a ono sto ne mogu, .. ne mogu protiv sebe..
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
|
|
|
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.
|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685
|
|
dobra tema...
"hrabar je onaj koji pobedi sebe" mi je nekako uskove zano sa upoznavanjem samog sebe...
sto nije ni malo lako... shvatanje sebe, svojih potreba...
uzimati sebe zdravo za gotovo... meni nije nacin zivljenja...
bas bih voleo da cujem... kako se to covek nadogradjuje ako sebe uzima zdravo za gotovo... zivi konstantno po jednom sablonu i ne menja se u sustini... nema toga ko je pronasao recept apsolutno kvalitetnog zivota...
veoma je lako ostati ono sto jesi... "vec vidjeno"... tesko je postati ono sto nisi (iskljucivo mislim na pobosljanje samog sebe)... i uvek je lakse sici sprat nize, cak lakse nego sotati na istom spratu...
hoces da budes bolji a ne znas nacin i bojis se... kako da se pomeris iz mrtve tacke?... nista gore od toga... vracas se jednim te istim obrascima ponasanja, misljenja, osecanja... sta god... stagniras...
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
|
|
|
Cura sa bazena Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 30
Datum registracije: 15 Jun 2008 Poruke: 96 Mesto: Beograd
|
|
Annabel_Lee je napisao/la sledeće: | Mada bih nekad volela da mogu da nadjačam svoju prirodu, pre svega svoja osećanja, jednostavno nisam ja od te fele - da se sputavam, da se ograničavam, da idem protiv sebe...ne, to nisam ja. I niko od nas nije to što u biti jeste, ako sve ovo čini.
Naprotiv, hrabrost je biti ono što jesi, biti svoj |
I ja sam takva, mada ovo sto kazes `biti svoj` tu manje vise imam hrabrosti, zavisi u sustini koliko mi je u tom trenutko stalo
|
_________________ Pozdrav sa bazena |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Citat: | Ali mislim da se "Hrabar je onaj koji pobedi sebe" moze odnositi i na neku ovisnost, npr. od alkohola, droge, cigara, krađe (kleptomanija) kad jedan dio "njega" hoce jos uvek da radi to, a drugi dio se suprostavi i pobedi tu ovisnost, ili npr. kad ima neko neki strah (od visine, lifta) pa pobedi sebe ustvari taj svoj straj i ucini to...posto i za takve stvari treba dosta hrabrosti i snage. |
Citat: | "Hrabar je onaj koji pobedi sebe" je prevazilazenje svojih mana. |
Zanimljiv ugao posmatranja, doista
Citat: | bas bih voleo da cujem... kako se to covek nadogradjuje ako sebe uzima zdravo za gotovo... zivi konstantno po jednom sablonu i ne menja se u sustini... |
Biti svoj ne znači uzimati zdravo za gotovo. Biti svoj znači biti originalan i jedinstven, dosledan sebi.
Pobediti svoje mane i time unaprediti sebe je jedini kontext u kome ja vidim da misao iz naslova ima smisla.
Inače, ići protiv sebe, truditi se da nadjačaš sebe samoga, boriti se protiv svog ega, emocionalnog / umnog Ja, izgubiti identitet...čemu vodi? Čemu sputavati ono što jesmo? Zarad čega? Ili koga?
Samo ako raširiš krila osetiš visine
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|