:: |
Autor |
Poruka |
Konjanik Ludi Bosanac
|
Godine: 44
Datum registracije: 29 Avg 2006 Poruke: 24027 Mesto: Na žalost, Velenje
|
|
senjanin je napisao/la sledeće: |
Čitam svašta na ovoj temi i vidim da tu ne može da dođe do pomirenja
mišljenja a kamoli nečega drugog.
Za ovakve razgovore i postoje duhovnici u svim verama koji su posvetili
život tome da posavetuju svoje vernike šta da rade u ovakvim situacijama
a ne da mi sami ponaosob stvaramo neko svoje mišljenje koje nema veze ni sa jednom od postojećih veroispovesti.
|
Ako se i obriše ovaj post, i ako mi neko zamjeri što opet pišem ovdje, neka mu...
Može doći do pomirenja, zašto da ne? Zar nije Dušan ljepo napisao, i ovaj forum to dokazuje.
Druga stvar: Ne treba meni ni fratar, ni hodža, ni pop, da mi kaže koga da ja volim i koga ne. Ako ne mogu sam sebi dokazati da nekog volim, ako to sam ne vidim, neće niti može mi to neko pokazati i dokazati. Bog je jedan, samo što ga mi zovemo drugačijim imenom i drugačije ga slavimo, ali ljubav je takođe jedna, svi znamo šta je, i zar nije vjera takođe ljubav? Pobogu ljudi, okrenimo se ljubavi, bit če nam bolje.
|
_________________ Kako bolan nema Bosne, a Neretva huči, kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, kako bolan nema Bosne a Sana ide.
Ti misliš da ona ne ide, ali sagni se hajvanu, pogledaj, ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Ukrina, ide Lašva. |
|
|
|
|
senjanin Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 52
Datum registracije: 16 Nov 2007 Poruke: 64
|
|
neću više napisati ni reč posle ovoga na ovoj temi...
ljubavi nema bez Boga...
a i fratar i pop i hodža postoje tu da bi nas približili Svevišnjem...
rekoh oni su posvetili život tome i moramo to poštovati...
ako hoćeš u pravoslavlju da se pričestiš Božjom krvlju i telom
moraš da se ispovediš monahu...
naravno sve to ako želiš da poštuješ svoju izvornu veru...
ako je nekoga sramota da to uradi i prizna da su oni Božji ljudi
to samo znači da se stidi svoje vere te tako i svog Boga...
trebamo da se stidimo što nam je Bog dao rođenjem jednu veru
a mi zbog slabosti na neku ženu druge vere u korist neke virtualne ljubavi
promenimo i veru...
ne ide to tako brate moj...
|
Poslednja prepravka: senjanin datum Ned Nov 25, 2007 8:42 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Baraba Džentlmen
|
Godine: 49
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi
|
|
^^ oprosti senjanine a.k.a. ... , ali shta sada to ima sa ovom temom? Hocesh time da kazhesh da sve shto je pravoslavno hrishcanski oket je, a ovo drugo ne?
Zar nije Bog za sve isti? Samo je "nachin" objashnjenja istoga razlichit. Osim ako sam paganin itd... tj. mnogobozhac.... itd... Ae, da ne idem i ja dalje u offtopic...
|
|
|
|
Konjanik Ludi Bosanac
|
Godine: 44
Datum registracije: 29 Avg 2006 Poruke: 24027 Mesto: Na žalost, Velenje
|
|
Ja nisam ni spomenuo mjenjanje vjere. Niti bih pristao na to, niti bi to tražijo od nje.
|
_________________ Kako bolan nema Bosne, a Neretva huči, kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, kako bolan nema Bosne a Sana ide.
Ti misliš da ona ne ide, ali sagni se hajvanu, pogledaj, ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Ukrina, ide Lašva. |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
ja takodje citam ove postove i prosto ne verujem sta pisete
i zaista, senjanine, kakve veze Bog ima s ljubavlju? pa ne zaljubljujemo se mi u Boga vec u voljenu osobu.....
i taj neko , kome je bitno da li sam ja ovo, ili ono, i u krajnjem slucaju druge vere pa ce pre staviti na prvo mesto glupe obicaje i zatucanost nego moju ljubav, taj isti mi i ne treba u zivotu
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
dameski je napisao/la sledeće: | pa ce pre staviti na prvo mesto glupe obicaje i zatucanost nego moju ljubav, taj isti mi i ne treba u zivotu |
vala baš! ako ne želi mene kao osobu, najpre.. opipljivu, ne? ako mu je bitnije ono drugo, nemam kaj radit s njim.
|
|
|
|
|
|
srna2422 Odomaćeni član
|
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 2402
|
|
aureliano je napisao/la sledeće: | *Stefy* je napisao/la sledeće: | srna2422 je napisao/la sledeće: | sa drugim hriscanima mozda bih i mogla. ostale vjere ne dolaze u obzir. |
Nikada mi neće biti jasna ovakva razmišljanja... Pa zar su te ostale vjere nešto lošije od hrišćanskih? Kakve veze ima kojem se Bogu moli ako je normalna osoba?
Priče tipa "neću da mi djeca budu te i te vjere", "neću da ja mijenjam vjeru zbog njega/nje" su toliko neosnovane i primitivne.
Pa naravno da ako neko od nas dvoje forsira da ovo drugo promijeni vjeru, ta veza neće uspjeti. Ali ako oboje normalno i zdravo rezonujemo, i nismo opretećeni tim stavrima, ne vidim prepreku da budemo zajedno?
Moja tetka (koja je pravoslavne vjeroispovjesti) udata je za muslimana. Ne sjećam se da je ikada tražio od nje da mijenja vjeru, niti ona od njega. 20 godina su u braku, slave i Boćiće, i Uskrse i Bajrame.
Ako su obje osobe neopterećene tim stvarima, naravno da veza može da uspije. Na kraju krajeva, zar nije srce to koje bira? |
Mada imam diametralno suprotna razmisljanja sa srnom, iskljucivo radi diskusije i moderatorskih skara, moram ovdje stati na stranu srne. Njeno je takvo razmisljanje i… neka je. To je njeno pravo.
Nije jedina koja vidi “ne-hriscane” losijim od hriscana, recimo to tako, niti je prva a niti zadnja koja tako misli… “Ne-hriscanstvo” ionako cini poprilican spektar ideologija i religija, od A(teizma) do Z(oroastrizma)… pa ako je nekoj bitnije to “pod kojom je zvijezdom rodjen” nego “kakav je covjek” onda – neka je… |
aureliano, nisam rekla da vidim ne-hriscane "losijim od hriscana". uporedu nikakvu pravila nisam. komentar je bio u vezi mog licnog stava da li bih ikada mogla biti sa nekim ko nije moje vjere. zasto to ne bih mogla niti zeljela, to nisam ni spomenula.
|
_________________ Marriage is the triumph of imagination over intelligence. |
|
|
|
|
senjanin Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 52
Datum registracije: 16 Nov 2007 Poruke: 64
|
|
izvinite što sam pogrešno shvatio ja sam mislio da vi pišete
o vezi dve osobe iz različitih vera a vi pišete u stvari o osobama koje
samo po rođenju pripadaju nekoj veri formalno a u stvari su po opredeljenju
dvoje ateista samo različita svako na svoj način...
pa ni takva ljubav nije uvek dugo ostvarljiva...
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
srna2422 je napisao/la sledeće: | aureliano je napisao/la sledeće: | *Stefy* je napisao/la sledeće: | srna2422 je napisao/la sledeće: | sa drugim hriscanima mozda bih i mogla. ostale vjere ne dolaze u obzir. |
Nikada mi neće biti jasna ovakva razmišljanja... Pa zar su te ostale vjere nešto lošije od hrišćanskih? Kakve veze ima kojem se Bogu moli ako je normalna osoba?
Priče tipa ".............................. srce to koje bira? |
Mada imam diametralno suprotna razmisljanja sa srnom, iskljucivo radi diskusije i moderatorskih skara, moram ovdje stati na stranu srne. Njeno je takvo razmisljanje i… neka je. To je njeno pravo.
Nije jedina koja vidi “ne-hriscane” losijim od hriscana, recimo to tako, niti je prva a niti zadnja koja tako misli… “Ne-hriscanstvo” ionako cini poprilican spektar ideologija i religija, od A(teizma) do Z(oroastrizma)… pa ako je nekoj bitnije to “pod kojom je zvijezdom rodjen” nego “kakav je covjek” onda – neka je… |
aureliano, nisam rekla da vidim ne-hriscane "losijim od hriscana". uporedu nikakvu pravila nisam. komentar je bio u vezi mog licnog stava da li bih ikada mogla biti sa nekim ko nije moje vjere. zasto to ne bih mogla niti zeljela, to nisam ni spomenula. |
O Holi Dzizas, ja te branim a ti me grizes
Salim se. Moj odgovor nije isao tebi nego Stefy, dobro, priznajem, nisam se mozda najbolje izrazio, ali to je to... a sad idemo nazad na temu, jer smo otisli off...
senjanin je napisao/la sledeće: | izvinite što sam pogrešno shvatio ja sam mislio da vi pišete o vezi dve osobe iz različitih vera a vi pišete u stvari o osobama koje samo po rođenju pripadaju nekoj veri formalno a u stvari su po opredeljenju dvoje ateista samo različita svako na svoj način... pa ni takva ljubav nije uvek dugo ostvarljiva...
|
OMG
Zar tako mora biti samo zato sto ti to kazes???
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
*Stefy* *samo njegova*
|
Godine: 38
Datum registracije: 12 Feb 2007 Poruke: 14461 Mesto: Kotor
|
|
Da ja konkretno odgovorim na temu-Da, mogla bih biti s nekim ko ima drugu vjeru, i ne vidim zašto različita vjerska pripadnost može predstavljati ikakvu prepreku, pod uslovom da obje osobe normalno razmišljaju i nisu opterećene tim stvarima.
Za mene je važno kakav je ko čovjek, a ne kojem se Bogu moli, eto, neću nikoga citirati, svako ima pravo na svoje mišljenje, nismo svi isti, ovo je moj stav.
|
_________________ Naprosto se tuga desi, i naprosto si tu gdje jesi,
I naprosto je trista čuda, predrasuda sad između nas,
Kad ljubav umre-jedan žali,
kad ljubav umre-jednom fali
i bome nije lako..
..kad naiđeš sokakom kojim svadbe prolaze.... |
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Ljubavi ima mnogo i ni jedna nije ista...
Ljubav prema Bogu je jedna ljubav , ljubav prema roditeljima je druga ljubav , ljubav prema djeci je opet neka druga ljubav , prema prijateljima , prema komsijama...sve su to ljubavi ali nisu jednake..
Ako volis neku osobu druge vjere ne znaci da ne volis Boga i da si ateist
Ako udjes u bracnu zajednicu s osobom drugog vjerskog opredjeljenja ne znaci da moras da se odreknes svoga i silom prihvatis tudje vjerovanje..
Ni jedna vjera ne podrzava nasilje niti jedna vjera zagovara da nekoga moras silom prevesti na svoju vjeru...
I mi hocemo u Evropu s ovakvim stavovima i mi zagovaramo demokratoiju i ravnopravnost svima..a da nam vjerski poglavari budu oni koji ce nam odrediti kako cemo i s kim zivjeti...sramota brate...
Kod nas se kaze : Slusaj sta hodza prica , ali ne radi sta hodza radi!
Zar su vjerski poglavari negrjesivi i sveci pa ih moramo slusati...ja ih mogu saslusati..a da li cu prihvatiti to sto oni pricaju...e to je moja odluka za koju cu pred Bogom kad dodje vrijeme ili ispasati ako je grijeh ili ubirati nagradu ako je dobro djelo
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
nadalina68 Dobro upućeni član
|
Godine: 56
Datum registracije: 27 Maj 2006 Poruke: 623 Mesto: Bgd
|
|
nemam nista protiv ljudi druge vere,ali za partnera druge vere nikako
ali nikako sve brakove koje sam znala razlicitih vera su propali
zbog ovog ili onog razloga nebitno jednostavno nisu opstali
znaci moj stav ne dozvolis sebi svesno da se zljubis u osobu druge vere
cak su mi i deca tako odgojena,ali to je samo moj stav sto cu reci postujem tudja misljenja i stavove!!!
|
_________________ vera,ljubav,nada |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|