www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Mozete li biti sa nekim tko ima drugu veru??
Strana prethodna  1, 2, 3 ... 57, 58, 59, 60  sledeća
Pređite na stranu broj:  
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~
::  
Autor Poruka
~SonicLady~
~Smiley~
~Smiley~

Godine: 39

Datum registracije: 12 Avg 2004
Mesto: tamo negde

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 15, 2007 11:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

aureliano je napisao/la sledeće:
Dok god je moguce da jedan Kinez/budist meni moze dati bubreg i spasiti mi zivot, dok god je moguce da kostana srz nekog Indijca, Marokanca, Islandjanina, Brazilca… bilo koga, moze spasiti moj zivot (bas kao i vas), dok god krv Pravoslaca, Katolika i Muslimana moze biti sasvim iste krvne grupe te posluziti u spasavanju zivota bilo kojeg drugog Pravoslavca, Katolika ili Muslimana, bez obzira kojim redom… nitko me ne moze uvjeriti u to da bilo koje dvije osobe, bez obzira na religijsku pripadnost, a koje se vole ne mogu ili ne smiju biti zajedno…

Duboko ispod koze svi smo isti. Bog nas je sve kreirao po istom planu i principu. On nas ne dijeli… stoga, ako se sami medjusobno dijelimo, zar ne bogohulimo???

Jeste da nisam imala nameru da ponovo pišem u ovoj temi, ali ovaj post me je naveo da to još jednom učinim...
Kolega aureliano, skidam kapu. Svaka ti čast. Bez reči sam.

senjanin
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 52

Datum registracije: 16 Nov 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 21, 2007 1:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja lično to ne bih mogao niti želeo...
to je moj stav...
to ne znači da sam protiv tuđih vera...
poštujem tuđe vere i nemam ništa protiv mešanih brakova...
svako ima pravo da bira kako će živeti...

Poslednja prepravka: senjanin datum Čet Nov 22, 2007 10:03 am; ukupno izmenjena 1 put

:LOL:
>bitchy witch<
<b>>bitchy witch<</b>

Godine: 38

Datum registracije: 18 Jan 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 21, 2007 1:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

^ne mislim da te provociram ovim svoji pitanje(koje cu evo sad postaviti),ali da li bi mozda mogao da mi kazes razloge,zbog kojih ne bi mogao biti sa neki druge vere?
koliko god ti razlozi bili neosnovani,ili sebicni. Prosto me zanima da cujem i takvo razmisljanje (bez predrasuda s moje strane) Laughing

senjanin
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 22, 2007 9:46 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

:LOL: je napisao/la sledeće:
^ne mislim da te provociram ovim svoji pitanje(koje cu evo sad postaviti),ali da li bi mozda mogao da mi kazes razloge,zbog kojih ne bi mogao biti sa neki druge vere?
koliko god ti razlozi bili neosnovani,ili sebicni. Prosto me zanima da cujem i takvo razmisljanje (bez predrasuda s moje strane) Laughing

Ne bih se usudio da se upustim u vezu ili brak sa osobom iz druge vere iz više razloga.
Iako su sve vere zasnovane na ljubavi prema Bogu i ljudi međusobno i iako je Bog
jedan jedini svaka verska zajednica ima svoju filozofiju življenja.
Svaka vera ima neka svoja sveta pravila koja se razlikuju od drugih i
mnogo bi se moralo žrtvovati u takvoj jednoj vezi...
Da ne ispadne kako sam sebi protivurečim vera i jeste jedna velika žrtva.
Samo što ja imam pravo da žrtvujem sebe ali ne i one koje volim.
Njima će Bog već dati da nose svoj krst ili ti njihov životni put i meru vere nade i ljubavi koja im pripada.Svakom po zasluzi.

Ja sam neko ko koliko toliko redovno odlazi u crkvu i kome je stalo da bude venčan u njoj
i da mi deca budu krštena kao pravoslavci.Na to sam pripreman kao pravoslavni vernik.Šta će od toga da se ostvari samo Dragi Bog zna.
Isto tako su i ljudi i žene iz drugih vera pripremani od malena za život
ali na neki drugi način.
Da bih se ostvario u svojoj veri znači da bi moja partnerka tj supruga morala ili da bude moje vere
ili da promeni veru u pravoslavnu a zašto bi neko zbog mene menjao veru.
U takvom braku bi dolazilo do zbunjivanja nas samih a i naših bližnjih.
Čak bi od nekih ljudi bili i odbačeni zbog takvog jednog postupka.
I u takvom jednom braku deca bi najviše bila zbunjena,da ne kažem patila.
U mojoj veri to se zove sablažnjavanje.
Ima tu još mali milion zašto ne takav brak ali to nije nikako iz neke moje mržnje prema drugim
veroispovestima već baš iz poštovanja prema svojoj i tuđim verama.
A verujte samo gde ima poštovanja ima ljubavi.
O sebičluku ne želim ni da razmišljam.Mislim da nisam sebičan.
Svako ima pravo na svoju veroispovest i niko to ne sme da mu uskrati.
Bez Boga se ne može ma koliko se mi busali u grudi i govorili kako mi držimo sve pod kontrolom.
Konci su u Njegovim rukama i moramo se sa tim pomiriti.
Znam da je ovo što ja pišem mnogima debilno i dosadno ali i kroz to sam prošao te razumem.
Neka nam je svima Svevišnji u pomoći.

P.S.

Samo na ovaj način sam mogao da odgovorim na ovo pitanje i izvinjavam se vlasniku sajta i svim članovima ako sam prekoračio neko od pravila sajta u mom odgovoru.

havijer
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 34

Datum registracije: 16 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 23, 2007 11:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam ateista i to mi ne predstavlja problem da prihvatim da moja devojka veruje u boga.

srna2422
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 24 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 24, 2007 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

sa drugim hriscanima mozda bih i mogla. ostale vjere ne dolaze u obzir.

yara
Banovan!

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 05 Avg 2006
Mesto: Celinac

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 4:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moje je misljenje da mozemo biti, ali najbolje bi bilo da smo iste vjere Wink

Aleksica
Banovan!

*Vestica sa bicem*
<b>*Vestica sa bicem*</b>

Datum registracije: 11 Jan 2007
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 7:45 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

aureliano je napisao/la sledeće:
Dok god je moguce da jedan Kinez/budist meni moze dati bubreg i spasiti mi zivot, dok god je moguce da kostana srz nekog Indijca, Marokanca, Islandjanina, Brazilca… bilo koga, moze spasiti moj zivot (bas kao i vas), dok god krv Pravoslaca, Katolika i Muslimana moze biti sasvim iste krvne grupe te posluziti u spasavanju zivota bilo kojeg drugog Pravoslavca, Katolika ili Muslimana, bez obzira kojim redom… nitko me ne moze uvjeriti u to da bilo koje dvije osobe, bez obzira na religijsku pripadnost, a koje se vole ne mogu ili ne smiju biti zajedno…

Duboko ispod koze svi smo isti. Bog nas je sve kreirao po istom planu i principu. On nas ne dijeli… stoga, ako se sami medjusobno dijelimo, zar ne bogohulimo???

Skidam kapu...slazem se! Nemam bas nista da dodam osim da bi volela da tako svi razmisljaju..

*al te osete*
*Onda potonem u sebe*
*negde dole sretnem tebe*
*pa se slike ko komadi ostrog stakla*
*zariju u dlan*

*Stefy*
*samo njegova*
<b><i>*samo njegova*</i></b>

Godine: 38

Datum registracije: 12 Feb 2007
Mesto: Kotor

montenegro.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 12:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

srna2422 je napisao/la sledeće:

Nikada mi neće biti jasna ovakva razmišljanja... Pa zar su te ostale vjere nešto lošije od hrišćanskih? Kakve veze ima kojem se Bogu moli ako je normalna osoba?
Priče tipa "neću da mi djeca budu te i te vjere", "neću da ja mijenjam vjeru zbog njega/nje" su toliko neosnovane i primitivne.
Pa naravno da ako neko od nas dvoje forsira da ovo drugo promijeni vjeru, ta veza neće uspjeti. Ali ako oboje normalno i zdravo rezonujemo, i nismo opretećeni tim stavrima, ne vidim prepreku da budemo zajedno?
Moja tetka (koja je pravoslavne vjeroispovjesti) udata je za muslimana. Ne sjećam se da je ikada tražio od nje da mijenja vjeru, niti ona od njega. 20 godina su u braku, slave i Boćiće, i Uskrse i Bajrame.
Ako su obje osobe neopterećene tim stvarima, naravno da veza može da uspije. Na kraju krajeva, zar nije srce to koje bira?

kad ljubav umre-jednom fali
i bome nije lako..
..kad naiđeš sokakom kojim svadbe prolaze....

komina
Upozorenja: 4 od 3
Upozorenja: 4 od 3

Godine: 115

Datum registracije: 04 Maj 2007
Mesto: Tamo gdje je nebo, tamo gdje su zvijezede, tamo gdje je Sunce bez oblaka..............

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 1:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mislim da je ključna riječ u svemu ovome "Ljubav" i mislim da ta veza moze opstati samo je previse napuhana sva prica oko tih razlicitosti......Licno poznajem nekoliko parova koji su u braku a vjencali su se poslije rata u BiH i nemaju problema..........To je samo izvlacenje i politizovanje sve se moze to rijesiti i uspjeti sacuvati ljubav ako je prava......... Samo primitivci sa Balkana to ne mogu da svate jer ne vide dalje od nosa. Dok se pojedini ponose svojom vjerom i nacijom drugi zive normalnim zivotom. Po njemu nije u redu da bude sa muslimankom ili katolkinjom ali je u redu da bude sa njemicom, koja je takodjer iz okupatorske zemlje. Mislim da jos uvijek nije sazrio za ovakve teme. Istorija je puna takvih dogadjaja, samo sto neki vide samo ono sto njima odgovara. Imamo primjer Adolfa Hitlera koji je nastojao da istrijebi Zidove,cigane i ostale......Ali to nije njegova ideja nego je to cuo na jednom od protesta dok je kao tinejdjer zivio na ulici.....Znaci neki ljudi ne razmisljaju svbojom glavom nego govore i rade ono sto cuju. Ja sam u gradu gde ima ljudi iz svih nacija. Tako da je brak izmedju Srba i Muslimana normalan, to kod nas opstaje, i sasvim je normalno i ok.

Morao sam da editujem......moj najbolji prijatelj je katolik,a musliman i odlično se slažemo.Čak šta više bio bi u stanju dati i život za njeg a da ne govorimo o drugim stvarima...A mod. i admin bi trebali ovu temu da zaključaju ili još bolje da je izbrišu jer je ovo forum gdje bi trebalo da se upoznaju prijatelji drugih vjera i nacija a ne da ih vrijeđaju........Ako su neki idioti doveli jednu lijepu zemlju do sranja onda bi mi mlađi trebali da budemo primjer kako se prijateljstvo ne može ni po koju cijenu rasturiti...

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 7:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

*Stefy* je napisao/la sledeće:
srna2422 je napisao/la sledeće:

Nikada mi neće biti jasna ovakva razmišljanja... Pa zar su te ostale vjere nešto lošije od hrišćanskih? Kakve veze ima kojem se Bogu moli ako je normalna osoba?
Priče tipa "neću da mi djeca budu te i te vjere", "neću da ja mijenjam vjeru zbog njega/nje" su toliko neosnovane i primitivne.
Pa naravno da ako neko od nas dvoje forsira da ovo drugo promijeni vjeru, ta veza neće uspjeti. Ali ako oboje normalno i zdravo rezonujemo, i nismo opretećeni tim stavrima, ne vidim prepreku da budemo zajedno?
Moja tetka (koja je pravoslavne vjeroispovjesti) udata je za muslimana. Ne sjećam se da je ikada tražio od nje da mijenja vjeru, niti ona od njega. 20 godina su u braku, slave i Boćiće, i Uskrse i Bajrame.
Ako su obje osobe neopterećene tim stvarima, naravno da veza može da uspije. Na kraju krajeva, zar nije srce to koje bira?

Mada imam diametralno suprotna razmisljanja sa srnom, iskljucivo radi diskusije i moderatorskih skara, moram ovdje stati na stranu srne. Njeno je takvo razmisljanje i… neka je. To je njeno pravo.
Nije jedina koja vidi “ne-hriscane” losijim od hriscana, recimo to tako, niti je prva a niti zadnja koja tako misli… “Ne-hriscanstvo” ionako cini poprilican spektar ideologija i religija, od A(teizma) do Z(oroastrizma)… pa ako je nekoj bitnije to “pod kojom je zvijezdom rodjen” nego “kakav je covjek” onda – neka je…

senjanin
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 25, 2007 7:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Biti sa osobom iz druge vere je isto kao i biti sa osobom ateisatom.
Čitam svašta na ovoj temi i vidim da tu ne može da dođe do pomirenja
mišljenja a kamoli nečega drugog.
Za ovakve razgovore i postoje duhovnici u svim verama koji su posvetili
život tome da posavetuju svoje vernike šta da rade u ovakvim situacijama
a ne da mi sami ponaosob stvaramo neko svoje mišljenje koje nema veze ni sa jednom od postojećih veroispovesti.
Sve to više liči na ateizam nego na veru.
Mnogo je tužno kad neko ko ni svoju veru ne poznaje dovoljno da ne
kažem uopšte pokušava da objasni kako može da zavoli tuđu.
Oprostite ali kad ste bolesni idete kod lekara kad tražite duhovni lek idete
kod duhovnika a ovoj temi nije mesto tu gde je.
Lepo rekoše svetitelji slep slepog ne vodi.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~ -> Mozete li biti sa nekim tko ima drugu veru?? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3 ... 57, 58, 59, 60  sledeća
Strana 58 od 60

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon