:: |
Autor |
Poruka |
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Nasilje – nešto što bi svima trebalo biti jasno da je negativno, loše, zlo. No opet, mnogi opravdavaju nasilje.
Opravdavaju, na primjer, nasilje prema ženi, nalaze opravdanja za to u čemu god požele, čak i u religijskim knjigama.
Opravdavaju nasilje prema ljudima druge vjere, nacije ili rase na sličan način. Opravdavaju ili čak zagovaraju nasilje spram ljudi drugih opredjeljenja.
Meni osobno možda najgori oblik nasilja je prema vlastitoj porodici, onaj koji se opravdava načinom « ovo je moja porodica i ja imam pravo činiti što želim ».
Što mislite – treba li opravdavanje nasilja također biti krivično djelo kao i samo nasilje?
Da li i sami opravdavate neki oblik nasilja ?
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Теодул Banovan! Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 24 Feb 2007 Poruke: 504 Mesto: Srce, a u srcu SRBIJA!
|
|
nema opravdanja za nasilje!!! Posebo ne za nasilje nad zenama i decom.
|
_________________ "Svaki pedalj nase SPRSKE ZEMLJE SVETE, brane nam junaci iz KOZARSKE PETE!!!" |
|
|
|
|
Johnny-Delija Banovan! Delija Sever - Forever
|
Godine: 42
Datum registracije: 07 Nov 2006 Poruke: 3836 Mesto: Negde daleko,daleko od jedne Zloće iz sazveždja Vodolije,negde tamo gde me ta Zloća neće videti.
|
|
Nasilje(ni psihičko,ni fizičko) ne opravdavam.Ne mislim na navijanje,političke skupove,demonstracije.Tu je ponekad potrebno učiniti i nešto nasilno,ako cilj opravdava sredstvo.Ali ako je u pitanju nasilje nad ljudima(u porodici,u školi,na poslu...) tako nešto ne mogu da opravdavam.
Ali kako pomoći osobi nad kojom se vrši neki vid nasiilja?Kako se mešati u tudji život tek tako?Mnogi ljudi kažu da ako se ne pomogne osobi nad kojom se vrši neko nasilje,automatski se postaje saučesnik u maltretiranju te osobe.
Ja sam jednom bio svedok kako momak maltretira(bije) svoju devojku,a ja nisam uradio ništa.Pored njih su prolazili ljudi,što se kaže,''kao pored turskog groblja''.Niko da se okrene,kao da su svi bežali od njih.Mogao sam da ga napadnem,da ga udarim,glavu da mu otkinem sa ramena,ali ko može da mi garantuje da takav lik nije naoružan.
Pre tri godine je najbolji drug moje sestre,štiteći svoju jednu drugaricu od njenog momka koji ju je fizički pred svima napao,dobio 5 uboda nožem u stomak,zadobivši povrede unutrašnjih organa.Jedva je ostao živ.''Krpili'' su ga godinu dana.Imao je preko 10 operacija.Pa sad postavljam pitanje kako izigravati heroja spasavajući nečiji život,a ne ugroziti sopstveni?
|
_________________ Fan of Maria Kirilenko
Bože,meni tako malo treba
Ispod ovog svetog neba.
Topla postelja
I njena oka dva...
Poslednja prepravka: Johnny-Delija datum Sub Feb 24, 2007 11:14 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
ekonomista87 Upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo
|
|
Radim seminarski rad na ovu temu i radio sam anketu, sve u svemu nema opravdanja za nasilje. Ali ljudi idu od toga da sve sto se meni desava ostace u mojoj kuci i necu se nikom obratiti za pomoc. Tako je kod vecine ljudi sto je pokazala i moja anketa.
Citat: | sve sto se meni desava ostace u mojoj kuci i necu se nikom obratiti za pomoc. | hocu reci da ljudi tako govore, ja nemam takav slucaj.
|
|
|
|
|
|
rizmal Lanin Sicilijanac
|
Godine: 40
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd
|
|
[Donnie Darko] je napisao/la sledeće: | nema opravdanja za nasilje!!! Posebo ne za nasilje nad zenama i decom. | Apsolutno se slazem s recenim
|
|
|
kapljica ULT_RAS-ov Anđelak
|
Godine: 41
Datum registracije: 17 Avg 2005 Poruke: 1985 Mesto: Beograd
|
|
Citat: | Što mislite – treba li opravdavanje nasilja također biti krivično djelo kao i samo nasilje? |
Cek, stani. Ocigledno ne razumem najbolje sta si hteo pitati. Da se neko dovede pred sud jer nalazi opravdanje za nasilje, ali nikad nije podigao ruku ni na koga, niti direktno ucestvovao u istom?
To mi nema logike Obicno jedna stvar ide sa drugom...al ajde, moguce da ja nisam bas najbolje razumela razliku.
Nasilje u porodici, prema zenama, deci, muskarcima, pa cak i zivotinjama - opravdanja nema!
Fizicko ili verbalno nasilje - opravdanje nema!
|
Al' sto si mene - to ne mogu! |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
kapljica je napisao/la sledeće: | Citat: | Što mislite – treba li opravdavanje nasilja također biti krivično djelo kao i samo nasilje? |
Cek, stani. Ocigledno ne razumem najbolje sta si hteo pitati. Da se neko dovede pred sud jer nalazi opravdanje za nasilje, ali nikad nije podigao ruku ni na koga, niti direktno ucestvovao u istom?
To mi nema logike Obicno jedna stvar ide sa drugom...al ajde, moguce da ja nisam bas najbolje razumela razliku.
|
Objasnit cu situacijama onda radije:
- opravdavanje nasilja npr. u smislu razumijevanja religije: kod nekih religija/sekti nasilje nad zenom se opravdava "bogomdanim pravom" muskarca. To imas npr u dijelu islama te nekolicini zapadnih krscanskih sekti.
- opravdavanje nasilja spram pripadnika druge nacije/vjere/rase npr. u slucaju medunarodnih sukoba: kada jedna strana opravdava nasilje nad civilima/zarobljenicima i sl. druge strane, ukljucujuci zatvaranje, silovanje i sl.
- opravdavanje nasilja unutar obitelji: kad recimo majka opravdava oca koji je tukao djecu...
To su samo neki primjeri gdje onaj koji opravdava nasilje ne ucestvuje u njemu...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
djokili Dobro upućeni član
|
Godine: 45
Datum registracije: 31 Jan 2005 Poruke: 517 Mesto: Krusevac
|
|
zar postoji opravdanje za bilo koje nasilje?
|
|
|
|
|
|
mar4kos Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 09 Dec 2006 Poruke: 115
|
|
za mene nepostoji opravdano nasilje
|
|
|
|
|
|
dzsap Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 51
Datum registracije: 17 Apr 2006 Poruke: 70 Mesto: zemun
|
|
nasilje uvek opravdava nasilje !!! nažalost tada nasilnici vrlo često postanu i žrtve... postoje mnogi slučajevi da zlostavljane žene posle par godina zlostavljana na spavanju ubiju sekirom onoga koji ih je zlostavljao, evo kod nas u bg. pre par meseci neki klinci pridju tipu u pokušaju da mu otmu mobilni on ih obadvojcu izbode nožem,e sad po pravdi pravu i zakonu koje tu kriv,a ko nasilnik ko zna....
|
_________________ dzsap |
|
|
|
|
stevasrs Upućeni član
|
Godine: 47
Datum registracije: 21 Jan 2004 Poruke: 305 Mesto: Zarkovo
|
|
nasilje ne bih nikada opravdao....osim naravno ako ono nije uzrocno-posledicno....
|
|
|
|
|
|
tamara_blabla Iskusni član
|
Godine: 38
Datum registracije: 15 Mar 2007 Poruke: 766
|
|
Nema opravdanja za nasilje!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|