:: |
Autor |
Poruka |
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
Necemo da zalazimo u druge teme. Molim vas da ostanemo u okviru predrasuda!
Samo-treba se dosta raspitati o materiji koju komentarisemo!
|
|
|
sloba18 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 157 Mesto: Faraway
|
|
Yasmin je napisao/la sledeće: | Zanima me vase misljenje o predrasudama, bilo koje vrste, onim musko/zenskim, ili vezanim za posao...za prijatelje, ili politickim, komsijskim...itd....
ili o predrasudama o netu....
Imate li predrasude i zelite li ih ukloniti???/Da li vam one smetaju kod drugih....??/ |
Imam, ali samo na verskoj osnovi, jbg takav sam, samo Pravoslavlje...
|
|
|
Moytsa Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 11 Dec 2005 Poruke: 5000 Mesto: St
|
|
Ne podnosim kad ljudi imaju predrasude, to je jedna od žica u meni koje kada se taknu - eksplodiram.
Smatram da su ljudi s predrasudama neupućeni ljudi, koji žive u kutijama koje nazivaju stvarnost. Stvarnost je u upoznavanju, znanju, širini.... Usko vezano s tim ide i kategoriziranje tipa
- svi muslimani su teroristi
- sve žene loše voze
- svi policajci su glupi
- svi političari su korumpirani
........................
Ma užas! ( a gore sam navela samo najbanalnije primjere!!!)
Mislim da se kroz svijet i život treba ići širom otvorenih očiju, bez predrasuda i gledati svijet OKO sebe, a ne USKO gledati samo ono malo svijeta s kojim smo upoznati.
Mislim isto tako i da su predrasude neka vrsta straha od nepoznatog.
|
_________________ ~We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.~
Oscar Wilde
|
|
|
|
|
thorn Odomaćeni član
|
Datum registracije: 30 Jul 2005 Poruke: 1031
|
|
carpe diem je napisao/la sledeće: | Svi imamo predrasude. nemoguce je nemati ih. nas mozak funkcionise tako da trazi nacin da jednostavnije dokuci svet. jedino sto je bitno jeste biti svestan predrasuda i potruditi se da to ne preraste u diskriminaciju
imam jeke predrasude prema
- svim ljudima koji idu u crkvu
-favorizuju Srbe
-koji rade na salteru
-izlaze u ns kafe Dvoriste
-bili su u ratu
-idu na Cecine koncerte
-glasaju za radikale
-kupuju modernu fensi garderobu
-jedu u McDonaldsu
-prema svima koji imaju predrasude prema Romima, Hrvatima, Albancima, lgbt ljudima..
-prema ljudima koji nose brojanice
-gledaju pink
-tradicionalnim, konzervativnim muskarcima
...seticu se jos toga... |
wow.....procitala sam svasta do sada, ali ovo je vrh, ovo nisu samo predrasude, vec mi pomalo lici na ozbiljan problem......nemoj se ni u kom slucaju uvrediti jer mi to nije namera.....ali po ovome, gledajuci sa tvoje tacke gledista, ja bih od tebe bila totalno diskriminirana.....licno imam predrasudu prema ljudima koji imaju predrasude slicne ovima gore, koji klasifikuju ljude po tome sta nose na ruci, gde jedu, sta oblace, i slicno....koji grcevito pokusavaju da budu deo globalizirane mase na ovom malom svetu, koji u istom trenutku brisu i granice i obicaje i sve sto identifikuje nekog mimo njegovog imena i prezimena........
|
_________________ originalan pisac nije onaj koga niko ne kopira.....vec onaj koga niko ne moze kopirati......
diplomata je onaj ko cetiri puta meri pre nego sto nista ne kaze........ |
|
|
|
|
carpe diem Dobro upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 09 Jan 2005 Poruke: 719 Mesto: Novi Sad
|
|
thorn je napisao/la sledeće: |
wow.....procitala sam svasta do sada, ali ovo je vrh, ovo nisu samo predrasude, vec mi pomalo lici na ozbiljan problem......nemoj se ni u kom slucaju uvrediti jer mi to nije namera.....ali po ovome, gledajuci sa tvoje tacke gledista, ja bih od tebe bila totalno diskriminirana.....licno imam predrasudu prema ljudima koji imaju predrasude slicne ovima gore, koji klasifikuju ljude po tome sta nose na ruci, gde jedu, sta oblace, i slicno....koji grcevito pokusavaju da budu deo globalizirane mase na ovom malom svetu, koji u istom trenutku brisu i granice i obicaje i sve sto identifikuje nekog mimo njegovog imena i prezimena........ |
Meni je isto tako strasno sto se predrasude prema Hrvatima, Romima, Muslimanima na ovom forumu nisu preispitivale. to je skroz ok i to ne samo na ovom forumu nego i u celoj ovoj drzavi. moje predrasude su revolt prema tom nacionalizmu, klerikalizmu, kapitalizmu koji je oko mene. eto ne mogu da ljude definisem prema onome sta jesu, nego (zamisli zlocina) prema tome sta rade! S obzirom da sam vec vise puta prozvana mislim da sam sada primorana da objasnim svaku svoju predrasudu...
1. crkva, brojanice- organizovana religija ima, i oduvek je imala samo jedan cilj - moc. Ja sam protiv moci. Crkva se ozbiljno priblizila drzavi i drzava sada gradi tote arhitektonskih ruina umesto da daje pare za skole, sirotista, bolnice. Crkva kaze da je Nikolaj svetac, isti onaj koji je rekao da je sveti sava velik kao adolf hitler. crkva ubacuje verunauku u skole sto cini da skole vise ne budu neutralne sto je od ogromne vaznosti za toleranciju i saradnju medju decom. Crkva ne misli da religija treba da bude privatno osecanje nego da bude jedno od glavnih odlika drzave. SPC 2001 god formira org Obraz, sv. justin filozof itd... ove org imaju proglase u kojima se napadaju jevreji, nvo, gay ljudi, siptari... ja mogu jako dugo o ovome da pisem, navodim knjige izvore...kome nije dosadno-neka trazi. brojanice-90 posto ljudi ih nosi a nema pojma sta znaci.
2.Mc Donalds- to je kompanija koja izrabljuje radnike, zabranjuju sindikate,zagadjuje prirodu, unistava kisne sume, promovise nezdravu hranu koja steti ljudima, izrayito su okrutni prema zivotinjama. E pa kada posle svega toga vidim ljude da zaobidju fast food, pekaru, zdravu hranu i upute se u Mc onda imam predrasude. Obicno prvo pricam sa ljudima ali ako mi na to kazu da ih boli uvo sa punim pravom ih diskriminisem jer su ili glupi ili bezobrazni.
3. cim neko favorizuje nekog (Srbe) znaci da je neko drugi podredjen. zivim u multikulturalnoj sreini gde danas klinci imaju ruzn epitet za svaku naciju. hocu suzivot i saradnju i postovanje u zemlji gde zivim. ne mislim da je moj glas bitniji od glasa osobe koja je druge nacionalnosti. nije samo u pitanju voleti svoju zemlju. pogledajmo samo ovu temu jako puno diskriminacije je upuceno prema ljudima druge nacije i veroispovesti. diskriminacija se suzbija znanjem i pozitivnim predrasudama...ne opravdavanjem
4.Dvoriste... dvoriste nije obicno mesto. ne znaci da svi koji idu u dvoriste su nacionalisti ili fasisti ili... ali svi koji su nacionalisti i fasisti iz n.s izlaze u dvoriste. koliko znam... kao sto se da primetiti nisam bas luda za organizovanim susretima tih ljudi.
5. Sto se tice rata...zaboravila sam dodati jednu rec dobrovoljno. Shit, ja volim ljude i ne mogu da verujem da je rat jedino resenje. mogu preboleti teritorije, kuce, stoku ali ne mogu ljudske zivote. dobrovoljnim odlazenjem u rat ti govoris da opravdavas rat umesto da mu se suprotstavljas i trayis drugo resenje.
6. Ceca... ovde nekako ostajem bez reci...zar je potrebno objasnjavati? ja razumem da je to poularna muzika...naravno da necu izaci iz kafica kada krene neka njena pesma (necu ni znati da je njena), nemam problema cak ni kada se nekad igra uz to (alkohol uradi svoje, gde d zamerim ljudima? ) ali otici na koncert je podrzati pink kulturu. sta je pink kultura? plitkost, dobro je samo sto je moderno, nikakvo vrednovanje kvaliteta, bahatost, silikonske grudi, stvaranje buducih sponzorusa, stvaranje macho balkanikus tipova, to je reci kriminalu i ratnim zlocinima da su cool. svasna sam da mnogi ljui u tome nece da vide nista osim muzike ali tada pricamo o odgovornosti ljudi.
7. fensy garderoba, pa jos moderna. ne volim ni ja uniformisanost. hocu da vidim zivu osobu pored sebe koja komunicira i svojom garderobom. cija odeca vristi TO SAM JA. potrositi silnu lovu na krpu kada znas da prosecan gradjanin ima manje od 120 din dnevno za trosenje?!?
Mislim da sam uspela sva da pokrijem. Jos jedna stvar koja je bitna, ja imam predrasude, ja te ljude ne diskriminisem. najvise samcak oprezna u radu sa tim ljudima bas zato sto znam da imam predrasude. Ja ako budem u prilici cu zaposliti osobu koja ide u crkvu (ukoliko je kvalifikovana za taj posao). Takodje imam jako bliske prijatelje koji spadaju u neku od ovih grupa. nisam iskljuciva. svakome dam sansu ali ipak se lampica upali na neke stvari...
thorn, ne mislim da ja imam problem...mislim da ovo drustvo ima problem...ogroman problem... a drustvo cine ljudi koji isto to drustvo podrzavaju. Postmodernisticko pitanje (za nikog i svakog) - koje je tvoje mesto u tom drustvu?
|
_________________ Put do zvezda je samo etapa kruznog puta do sebe, i ako znas precicu nema potrebe da se puno lomatas po bespucima.Ne bato... Stigao si cim krenes...Cilj nosis skriven pod kaputom, istetovoran na grudima kao metu... |
|
|
|
|
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
carpe diem je napisao/la sledeće: | 1. crkva, brojanice- organizovana religija ima, i oduvek je imala samo jedan cilj - moc. Ja sam protiv moci. Crkva se ozbiljno priblizila drzavi i drzava sada gradi tote arhitektonskih ruina umesto da daje pare za skole, sirotista, bolnice. Crkva kaze da je Nikolaj svetac, isti onaj koji je rekao da je sveti sava velik kao adolf hitler. crkva ubacuje verunauku u skole sto cini da skole vise ne budu neutralne sto je od ogromne vaznosti za toleranciju i saradnju medju decom. Crkva ne misli da religija treba da bude privatno osecanje nego da bude jedno od glavnih odlika drzave. SPC 2001 god formira org Obraz, sv. justin filozof itd... ove org imaju proglase u kojima se napadaju jevreji, nvo, gay ljudi, siptari... ja mogu jako dugo o ovome da pisem, navodim knjige izvore...kome nije dosadno-neka trazi. brojanice-90 posto ljudi ih nosi a nema pojma sta znaci. |
Ovo je ono sto sam napisala ranije-nije mi jasno, kako neko moze pisati o necemu sto ne poznaje!?
Koju moc ima nasa crkva???? Probaj sebi, pa nama da odgovoris na to pitanje!
Drugo-crkva se investira vecim delom od novca koji narod, DOBROVOLJNO prilaze u crkvu. Drugo, sasvim je normalno da se ulaze i u crkvu, s'obzirom da narodu koji je verujuci, treba hram! Malo je sebicno i nelogicno traziti da se pokriju samo interesi ateista! Strasno kako neko to ne moze da razume!
Veronauka u skolama je, za tvoju informaciju-IZBORNI predmet! Sto znaci, da oni koji zele, mogu da saznaju i upoznaju svoju religiju! A koliko je totalitarna, najbolje govori i cinjenica, da deci predaju i katolicki svestenici, hodze, rabini......sto znaci-deca uce o svim religijama! SPC-nikada ne poziva na mrznju, nikada ne poziva na osvete, nikada ne poziva na "napade"! I ne trazim nista po internetu i kojekakvim knjigama i casopisima, vec slusam svog duhovnog Oca (evo jos jednog razloga da udjem u tvoju grupu diskrimisanih ). A znam, da ni on, niti neki drugi svestenici sa kojima sam ja pricala, ikada napadaju ono sto si ti navela! Znaci-suplja prica! Dok ne budes navela, kada je i gde, Patrijarh Srpski Gospodin Pavle napao jevreje, gay ljude-mozemo da pricamo! Kad budes navela samo jedan napad!
O siptarima i nvo-necu ni da pricam! Pozivati ceo srpski rod, da se moli za te nase koljace-meni ni malo ne lici na napad! Ali, ocigledno tebi da! Drugo-ti ljudi koji idu iskreno u crkvu, iskreno se mole Bogu, iskreno veruju u njega-nece nikada i nikome zlo uciniti, jer se plase Bozijeg suda! Pomoci ce svakome-jer tako nam vera nalaze! Molice se i za neprijatelja, jer tako nam ta crkva sa sve svojim patrijarhom nalaze! Pomoci ce sutra svakome, bez da ga odbije zbog toga sto izlazi ili ne izlazi na fensi mesta! Nece ga cak to ni pitati! Odlazenjem u crkvu ucis jedno-da si Bog drag samo ako si dobra osoba: od pomoci SVIMA, ako nikome zlo ne ucinis....i ti to nalazis za lose i zlo?! Svasta!
carpe diem je napisao/la sledeće: | 2.Mc Donalds- to je kompanija koja izrabljuje radnike, zabranjuju sindikate,zagadjuje prirodu, unistava kisne sume, promovise nezdravu hranu koja steti ljudima, izrayito su okrutni prema zivotinjama. E pa kada posle svega toga vidim ljude da zaobidju fast food, pekaru, zdravu hranu i upute se u Mc onda imam predrasude. Obicno prvo pricam sa ljudima ali ako mi na to kazu da ih boli uvo sa punim pravom ih diskriminisem jer su ili glupi ili bezobrazni. |
Ja ne jedem u Mc-u, ali bas nikada! Ali, imam dovoljno mozga, postovanja i razumevanja, da shvatim da svi mi volimo razlicite stvari, pa tako i razlicitu hranu, razlicite zacine, razlicite ukuse hrane! Prema tome, nikada sebi necu dati za pravo, da ljude koji vole recimo big mek, nazovem glupim ljudima, jer nisu kupili pizzu! Jednostavno, nije mi jasno, kako nekome ne moze da dopre do mozga, da ne volimo svi isto?! To je stvarno zastrasujuce!
carpe diem je napisao/la sledeće: | 3. cim neko favorizuje nekog (Srbe) znaci da je neko drugi podredjen. zivim u multikulturalnoj sreini gde danas klinci imaju ruzn epitet za svaku naciju. hocu suzivot i saradnju i postovanje u zemlji gde zivim. ne mislim da je moj glas bitniji od glasa osobe koja je druge nacionalnosti. nije samo u pitanju voleti svoju zemlju. pogledajmo samo ovu temu jako puno diskriminacije je upuceno prema ljudima druge nacije i veroispovesti. diskriminacija se suzbija znanjem i pozitivnim predrasudama...ne opravdavanjem. |
Sasvim je normalno, pa i zdravo, da covek ima licni identitet! I sasvim je normalno, da mu je neko obelezje tog licnog identiteta, draze malo od nekih drugih, koji prosto-nisu njegovi! Kao sto volis svoju mamu daleko vise od drugih mama, iako druge mame ne nazivas glupim, ne mrzis ih, ne napadas ih.......prosto-samo svoju, volis vise nego druge! Ne voleti nesto (ne mrzeti, vec ne voleti) nije zlocin! Niti je sta ruzno! Eto, ti ne volis ljude koji nose brojanice! Ne volis ljude koji jedu u meku, jos plus, sebi dajes za pravo da te ljude nazivas glupim! To vec jeste "zlocin" i nesto jako ruzno i gaji jako negativna osecanja, koja su u principu odraz nekog psihickog problema! To sto ne volim siptare, ne znaci da im zelim zlo! Ili da mislim da su glupi! Jednostavno ih ne volim, zbog svega sto su uradili i rade mojim ljudima! I to ne sve siptare! Naravno! Neki su mi jako bliski prijatelji! Ne volim te koji idu i seju smrt, zarad nekih svojih bolesnih zamisli i ciljeva, a svi znamo ko su ti! To sto ti nemas nacionalni identitet, to sto si pala u vrtlog "globalizacije" i "multieticnosti"-nikako nije znak da je to pravilno! Sta vise.
Nije normalno i pravilno ne znati koje si nacije, ne znati odakle dolazis i gde pripadas. Ja znam da mi je mama srpkinja, a tata srbin. Samim tim-ja sam srpkinja. Volim svoj narod, a to nije niti greh, niti zlocin! Verujem da ne mozes ni da pretpostavis koliko je lepo, kad pogledas SVOJE porodicno stablo, od samog pocetka, pa vidis od koga potices, odakle, ko su ti ljudi....... i ne krivim te zbog toga sto ne znas! Vec zbog toga, sto ti dajes sebi za pravo da sudis ljudima koji do toga drze! Na to mogu da kazem samo-strasno!
carpe diem je napisao/la sledeće: | 5. Sto se tice rata...zaboravila sam dodati jednu rec dobrovoljno. Shit, ja volim ljude i ne mogu da verujem da je rat jedino resenje. mogu preboleti teritorije, kuce, stoku ali ne mogu ljudske zivote. dobrovoljnim odlazenjem u rat ti govoris da opravdavas rat umesto da mu se suprotstavljas i trayis drugo resenje. |
Ti ne mozes da verujes da je rat jedino resenje nekad, ali rat je obicno nametnut! Niko nije toliko lud da ide i gine! Za sve postoje neki razlozi, koje ti na zalost ne mozes da shvatis, pa o tome pricas na ovaj nacin! Eto, ti si protiv rata! Zasto nisi TI nasla resenje? Zasto i dalje nemas resenje? Sta cekas?! Sta radis?! Dok ti teoretises (necu iskoristiti drugi izraz, mada je jasno koji je to izraz najprikladniji) ovde i ostajes na pricama, neko dete gubi danas roditelje, ili svoj zivot! Koliko mu tvoja prica pomaze? Koliko si zivota na Kosovu npr. spasila danas?! Koliko ljudi ce ostati zivi i sa krovom nad glavom, zahvaljujuci tebi? Koliko njih si spasila od terorista, od ubica, od koljaca? Ko je taj, koji TEBI i takvima koji razmisljaju kao ti, mogu da dodju da ti se zahvale, sto imaju glavu na ramenima, krov nad glavom?! Sto zahvaljujuci tebi, imaju svoje dete zivo? Kosa mi se na glavi dize od onih koji pljuju po drugima, koji rade sta treba da nekome pomognu, makar to znacilo i zrtvovati svoj zivot, a pritom sede u toplim foteljama, kuckaju po netu, jure sojke i uzivaju! Moj drug, koji je bio u ratu i dalje dobija pisma od deteta ciji je zivot spasao od ubice, koji je dosao na vrata da mu tek zapoceti zivot oduzme! Da li se ti mozes pohvaliti time??? Ne verujem! I onda, odakle ti pravo na drskost da ti kritikujes one, koji svoj zivot zrtvuju zarad tudjeg zivota!? Sta si uradila da to promenis? Da nadjes resenje? Strajkujes gladju ispred skupstine? Kako se boris protiv toga? Sta uopste radis da to promenis?
carpe diem je napisao/la sledeće: | 6. Ceca... ovde nekako ostajem bez reci...zar je potrebno objasnjavati? ja razumem da je to poularna muzika...naravno da necu izaci iz kafica kada krene neka njena pesma (necu ni znati da je njena), nemam problema cak ni kada se nekad igra uz to (alkohol uradi svoje, gde d zamerim ljudima? ) ali otici na koncert je podrzati pink kulturu. sta je pink kultura? plitkost, dobro je samo sto je moderno, nikakvo vrednovanje kvaliteta, bahatost, silikonske grudi, stvaranje buducih sponzorusa, stvaranje macho balkanikus tipova, to je reci kriminalu i ratnim zlocinima da su cool. svasna sam da mnogi ljui u tome nece da vide nista osim muzike ali tada pricamo o odgovornosti ljudi. |
Ja vec rekoh ranije na jednoj temi-plitko je, pevaljku obicnu, koja nikome zivot oduzela nije, povezivati sa ratnim zlocinom! Po tvom misljenju, onda bi svi koji gledaju americke filmove, slusaju americku muziku, koriste americke proizvode.....trebalo da idu na stub srama! Jer, finansiraju sva nedela i zlodela koja ta zemlja, seje po svetu!? Da li se pronalazis tu? Ili ces nam reci, da slusas svajcarsku muziku, jer eto, oni nisu pocinili pokolj u svetu! A sve zarad mira, kao ameri! Svasta! E, to je ono "ispiranje mozga"!
carpe diem je napisao/la sledeće: | [7. fensy garderoba, pa jos moderna. ne volim ni ja uniformisanost. hocu da vidim zivu osobu pored sebe koja komunicira i svojom garderobom. cija odeca vristi TO SAM JA. potrositi silnu lovu na krpu kada znas da prosecan gradjanin ima manje od 120 din dnevno za trosenje?!? |
mrzi me i da citiram! Ali, zasto i odakle ti to pravo, da imas kompjuter, a sigurna sam, neko u tvojoj blizini, nema ni hleb da jede? Odakle ti pravo da izlazis i trosis novac na izlaske, pa makar i 30 dinara dnevno, a neko nema ni 3 dinara?! Odakle ti pravo da kupujes garderobu, a neko je gladan?! Mozes lepo da trazis da ti neko da svoje iznoseno, a novac koji bi dala na garderobu, das nekome ko bi od tog novca jeo! Pa se lepo, solidarises 100% sa tim gladnim ljudima, koji nemaju, ne 120 dinara dnevno, vec koji nemaju ni 2 dinara dnevno! Dok ne budes sve to radila-nemas ni najmanje pravo da nekoga prozivas! Ni najmanje! Jer si ista kao ti koje prozivas, samo sto vam interesi nisu isti! Pa oni trose na odecu, ti na nesto drugo, bez cega takodje itekako mozes! Ili, ja zaboravih, po tvom misljenju je ipak zlocin voleti nesto drugo, zanimati se za nesto drugo! Jer, prosto, nije isto kao tvoje!
carpe diem je napisao/la sledeće: | Mislim da sam uspela sva da pokrijem. Jos jedna stvar koja je bitna, ja imam predrasude, ja te ljude ne diskriminisem. najvise samcak oprezna u radu sa tim ljudima bas zato sto znam da imam predrasude. Ja ako budem u prilici cu zaposliti osobu koja ide u crkvu (ukoliko je kvalifikovana za taj posao). Takodje imam jako bliske prijatelje koji spadaju u neku od ovih grupa. nisam iskljuciva. svakome dam sansu ali ipak se lampica upali na neke stvari...
thorn, ne mislim da ja imam problem...mislim da ovo drustvo ima problem...ogroman problem... a drustvo cine ljudi koji isto to drustvo podrzavaju. Postmodernisticko pitanje (za nikog i svakog) - koje je tvoje mesto u tom drustvu? |
Ja kao i thorn, mislim da je ovo veliki problem. Globalizovati tako-veliki je problem! Biti oprezan sa ljudima koji nose brojanicu, idu u crkvu-veliki je problem! To je vec vrsta paranoje!
Ja mislim da je problem pranje mozga! Najveci problem! Problem je neznanje! Kad vidim neke od ovih upisa, prosto mi pripadne muka i uhvati me neka tuga!
Svaka cast onima koji su napisali da nemaju predrasude prema bilo kome, ili bilo cemu!
To je za svaku pohvalu! To je moc inteligencije, moc psihe i moc duha! Sve ostalo-nacin da se svoja frustracija izbaci, lepsi nacin da se pokaze netrpeljivost, mrznja prema neistomisljenicima, koju neke osobe (a prepoznace se) ne smeju da pokazu i kazu javno, jer su samozvani humanisti, oni koji se bore za nesto...bla, bla, truc, truc, pa bi se to kosilo sa "globalizacijom" u ciji vir su uhvaceni! Jer bi se to kosilo sa njihovom "humanoscu"! Uzas!
Ne sudim globalno nikome! Mogu da dam neko "pocetno" svoje misljenje, ali ne sudim nikome jer slusa rok, na primer! Sudim i prosudjujem o pojedincu, TEK kada ga upoznam! Ma sta on nosio, ma kojoj grupi pripadao, ma gde jeo! Rasudjujem o njegovim postupcima koje vidim, dozivim! I samo tako i uvek radim! Nisam oprezna sa ljudima jer idu u dzamiju (na primer), sta vise-pokusavam da sazanam od njih nesto, da naucim nesto novo, korisno! Stvarno bih se uplasila, da osetim i trunku opreza sa njima!
|
Poslednja prepravka: knknpnkn datum Uto Jan 09, 2007 12:03 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
whitesnake1710 Dobro upućeni član
|
Godine: 54
Datum registracije: 24 Okt 2006 Poruke: 598 Mesto: Limasol
|
|
Wow... Pomalo sam
Pa kako ti izlazis na kraj sa svojim predrasudama
1. Sto se tice crkve, to je veoma diskutabilno i mislim da bi tu mogle da se raspravljamo u nedogled. Sto se tice veronauke u skolama...ja sam generacija koja je imala marksizam! Mozes misliti? Zar su moji koreni veroveli u marksizam Sto se tice brojanica, pa i krst nosi 90% ljudi, a koliko njih stvarno imaju vere? Da li treba imati predrasude i prema ljudima koji nose krst? Ili bilo koje drugo versko obelezje?
2. Sto se tice Mc Donalds, licno ga ne volim niti zelim da unosim djubre u sebe! Ali isto tako, fest food (tu se ubraja i Mc), pekare isl. ne spadaju u zdravu hranu! I koliko danas stvarno postoji zdrave hrane? Koliko je samo voca i povrca vestacki i pod raznim hemikalijama proizvedeno? Pa danas kupujes jagode u decembru!!!
A verovala ili ne, gomila ljudi i ne zna kakvo djubre unosi u sebe (na ovaj ili onaj nacim) jer od silne jurnjave za novcem i poslom nema vremena da se pozabavi se zdravljem. Oni jednostavno znaju da im je to ukusno, a sastav i pozadina svega toga je zanemarena usled nemanja vremena. Da i ne spominjem cene. Da budem iskrena, posto sam dugo van zemlje, ne znam koje su cene kod nas, ali ovde ti je junk food najpristupacniji, pa u pauzi za rucak, gomila se trudi da ustedi i vreme i novac (nazalost na ustrb zdravlju). Itd, itd...
3. Sto se tice tacke 3, to je vrlo individualno. Nisam nacionalista! Ali donekle mogu da shvatim i te ljude. Koliko njih je ceo svoj zivot nesto gradilo i sticalo i onda preko noci sve izgubilo zbog politike. A da i ne spominjem izgubljene zivote Koliko njih je gledalo svoje najdreze kako su ubijani, maltretirani, silovani... Uzas... Evo sva se jezim! Da li mogu da imam predrasude prema zeni ili coveku cije je dete silovano i iskasapljeno na njihove oci? Koje god da je nacionalnosti, takav covek ce mrzeti drugu naciju (nazalos, generalizacija). U ovakvim situacijama nema mnogo razuma!
I ovde bi mogle u nedogled!
4. O ovome nemam prava da pisem, posto ne poznajem to mesto.
5. Ovo mi je donekle, ali samo donekle, povezano sa tackom 3. Protiv rata sam. Nazalost, politika je BiiiiP i tu ne mozes mnogo uciniti. Naravno, medju dobrovoljcima ima profitera, ali ima i onih koji brane te vredne ljudske zivote. Da ti sad neko dodje u n.s., okupira ga i pocne da ubija, kako bi onda razmisljala? Ne bih ulazila u rat na Balkanu, zato sto je tu mnogo nepravde naneto svima i to samo zbog politike pojedinaca.
6. Madam Ceca! Pa, ovako: od kad znam za sebe slusam rock, bluz, klasiku, isl. Jeddnostavno, to mi prija, to volim. A sto se tice ljudi koji nju slusaju, cuj, imam par mnogo dobrih drugarica koji je vole, slusaju i idu na njene koncerte. Niti su plitke, nitit ogrnicene, niti su sponzoruse.... Reci mi, ako ja odem na koncert benda Iron Maiden, da li ja po tebi podrzavam satanizam?
Mislim da nisi u pravu sto povezujes muziku sa ratom i ratnim zlocinima. Da li ja cinim veliku gresku sto slusam americke, engleske, nemacke...bendove, nemacke kompozitore?
7. Odeca!!! Izvini, ali po cemu osoba koja nosi fensy odecu, ne vristi: TO SAM JA! A o cenama da i ne govorim. I kao sto neko daje veliku lovu za krpicu, tako ce neko drugi dati veliku lovu za cd-ove, knjige, izlazak, kozmeticra,....... Hoces da mi kazes da ne postoji stvar za koju bi ti dala dosta para, dok drugi nemaju ni 120 din dnevno za trosenje. Ili mozda ides i dajes ljudima koji nemaju?
Izvini, ne zalim da zvucim uvredljivo, ali mislim da bi mogla o svakoj predrasudi malo vise da porazmislis, da je pogledas iz vise uglova. Slozila bih se sa torn. Meni ovo vise lici na problem, nego na predrasude...
|
_________________ I'm only living the Parrish bywords, looking for that "ounce of excitement", that "whisper of a thrill there is no sense living your life without". |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
knknpnkn je napisao/la sledeće: |
Svaka cast onima koji su napisali da nemaju predrasude prema bilo kome, ili bilo cemu!
To je za svaku pohvalu! To je moc inteligencije, moc psihe i moc duha! Sve ostalo-nacin da se svoja frustracija izbaci, lepsi nacin da se pokaze netrpeljivost, mrznja prema neistomisljenicima, koju neke osobe (a prepoznace se) ne smeju da pokazu i kazu javno, jer su samozvani humanisti, oni koji se bore za nesto...bla, bla, truc, truc, pa bi se to kosilo sa "globalizacijom" u ciji vir su uhvaceni! Jer bi se to kosilo sa njihovom "humanoscu"! Uzas!
! |
Ovdje si u pravu!Totalno!
*carpe diem_A što se tiče fancy garderobe? Pa hej, zašto uopće na to obraćaš pažnju i time se opterećuješ? To su takve sitnice kakvih sve ima problema na svijetu ! Pa i pola mog ormana je fancy a pola nije - zar je uopće bitno i zašto imaš tu predrasudu da je onda ta osoba - napucana,itd itd? Eto ja nisam - a sigurno ima i još ljudi koji garderobu kupuju jer im se dopala kako im stoji i da im je udobna pa ako imaju novaca kupe i ne sude o drugima ništa - pokušaj malo tako gledat na stvari ,nisu svi ljudi isti.
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Vidim ovdje ima nekih koji ne znaju o cemu govore... evo strucnog objasjenja tematike:
PREDRASUDE
Predrasudu možemo okarakterizirati kao stav koji utječe na osobu, tako da ona sama na povoljan ili nepovoljan način djeluje prema drugoj osobi ili pak grupi ljudi.
«Za društvenu predrasudu je karakteristično da ljudi na osnovi svojeg stava prema jednoj kategoriji ljudi zauzimaju konkretne stavove i prema pojedincima bez ikakvog provjeravanja da li je takav stav opravdan ili ne» (Supek,1992: 57)
Diskriminaciju možemo definirati kao nepravedno postupanje prema pojedincima koji pripadaju određenoj društvenoj grupi. Diskriminacija se razlikuje od pojma predrasude jer je ona «stvarna posljedica predrasudnih stavova neke osobe uočljiva u njezinu ponašanju» (Pennington, 1997:109)
Dakle, vidimo da je diskriminacija stvarno ponašanje koje se događa, a sukob može proizaći iz nepravedne diskriminacije. No, ne vode sve predrasude do otvorenih sukoba. Da bi se bolje razumjela priroda predrasuda, potrebno je proučiti posljedice i situacije za koje je najvjerojatnije da će poticati takvu vrstu ponašanja.
Socijalni psiholozi tako govore o tri pristupa: individualnom, međuljudskom, i međugrupnom. Individualni pristup stavlja naglasak na emocionalnu osnovu predrasuda, međuljudski se usredotočuje na ono što se događa unutar društvenih grupa, a međugrupni se bavi učincima socijalne kategorizacije i članstva u grupi.
Vrlo je lako uočiti važnost proučavanja i razumijevanja predrasuda, a na to nas navode i brojni primjeri ekstremnog nasilja nastalog iz predrasuda, kakvima obiluje naša prošlost ali i sadašnjost – što nam govori kako su predrasude i diskriminacija nepromjenljive osobine civiliziranog društva.
Smatra se da predrasuda nema svoj korijen u pogrešnoj generalizaciji, u načinu zaključivanja koji ide od pojedinca prema grupi, već u jednoj vrsti deduktivnog mišljenja koje polazi od grupe ka pojedincu. Sama riječ predrasuda dolazi od latinske riječi praejudicium koja je doživjela brojne promjene u značenju. Kad se govori o društvenim predrasudama, tada se to ne odnosi samo na spoznajne i intelektualne procese već i na jedan oblik grupnog ponašanja čovjeka, koji se kao svako ponašanje izražava stavovima, afektivno – nagonskim reakcijama i konkretnim oblicima ponašanja. Socijal–psihologijska objašnjenja predrasuda i sukoba dotiču se aspekata osobe, odnosa među ljudima i među grupama, ali u razumijevanju tih dvaju pojmova svakako ne bi valjalo ignorirati društveni kontekst u kojem se takvi stavovi i ponašanje događaju. Pojam društvenog konteksta podrazumijeva brojne sociološke faktore kao što su kultura / supkultura, institucije i opći ekonomski faktori.
Svakako je uočljivo da u razmatranju društvenog konteksta važnu ulogu ima povijesna podloga.
«Na primjer, predrasude prema crncima u Americi se trebaju razmatrati u povijesnom kontekstu ropstva.» (Pennington, 1997:127)
Pod kulturalnim aspektima podrazumijevamo npr. promjene koje se odvijaju u strukturi obitelji i moralnosti. Tako npr. zbog težnje ljudi da žive u većim gradovima, gradovi postaju bezlični, stope nezaposlenosti rastu, a oni tako postaju «stresna mjesta» za život, što može rezultirati predrasudama prema etničkim manjinama.
Institucionalni aspekti predrasuda i diskriminacija tiču se dva važna sustava Zapadnog društva, a to su obrazovanje i pravosuđe.
Ekonomski faktori također doprinose postojanju predrasuda, posebno rasizma.
INDIVIDUALNI PRISTUP PROUČAVANJA PREDRASUDA I SUKOBA
Ovaj pristup proučavanja predrasuda i sukoba pretpostavlja da uzroci predrasudnih sustava proizlaze iz emocionalne dinamike osobe. Unutar ovog pristupa moguća su dva objašnjenja:
-da predrasude proizlaze iz različitih tipova ličnosti
-da je predrasuda ukorijenjena u ustroj svih ljudskih bića
Pennington ističe kako oba ova objašnjenja dijele jednu važnu zajedničku osobinu jer oba su primjeri eksternalizacije.
«Eksternalizacija znači da se pojedinac bavi vlastitim unutrašnjim problemima, sukobima, napetostima itd., tako što ih prebacuje na druge pojedince ili grupe ljudi. To jest, ljudi ne prepoznaju da je problem ili sukob unutar njih, već percipiraju da je uzrok vanjski ili eksternalan» (Pennington, 1997: 111)
Pitanje koje se nameće kad polazimo od mogućeg objašnjenja da predrasuda proizlazi iz različitih tipova ličnosti jest pitanje postoji li određeni stil ličnosti koji je snažno povezan sa predrasudnim stavovima. Adorno i suradnici smatrali su da se takve stavove lako može povezati sa pojedincima s autoritarnom ličnošću.
«Za krutost totalitarnog karaktera bitna je njegova privrženost autoritetu – slijepo, zagriženo, trajno odbijajući priznavanje svega onog što postoji i što posjeduje moć. Naglasak se stavlja na uvijek važeće konvencionalne vrijednosti, kao što su vanjsko konkretno ponašanje, uspjeh, marljivost, radna sposobnost, fizička čistoća, zdravlje i konformističko nekritičko ponašanje. Ti ljudi neprestano misle i osjećaju hijerarhijski. Podložni su idealiziranom moralnom autoritetu grupe kojoj i sami sebe pribrajaju i uvijek su spremni da osude onog koji im ne pripada ili za kojeg se misli da je manje vrijedan.» (Adorno, Horkheimer 1980: 163)
Ranih četrdesetih godina 20st. Adorna i suradnike zanimala je konstrukcija upitnika koji bi mjerio antisemitizam, koji je u to vrijeme bio jako izražen u nacističkoj Njemačkoj. Nakon toga su svoje težnje usmjerili prema konstrukciji upitnika koji bi mjerio predrasude općenito – etnocentrizam. Ova su dva upitnika i istraživanja provedena na njima navela Adorna i sur. da uoče da postoji veza između političke ideologije i ličnosti.
«Adorno i sur. tada su proučavali u kojoj je mjeri vjerojatno da će autoritarna ličnost biti antisemitska i etnocentrična. I prvotna i naknadna istraživanja pokazala su dosljednu pozitivnu korelaciju između tri faktora koje su ti upitnici mjerili» (Pennington, 1990: 112)
MEĐULJUDSKI PRISTUP PROUČAVANJA PREDRASUDA I SUKOBA
Ovaj pristup pokušava dati odgovore na dva pitanja:
-pružaju li nam uvjerenja ili rasna sličnost / razlika kriterije prihvaćanja i odbacivanja drugih ljudi, tj. diskriminiraju li ljudi druge na osnovi pripadnosti drugoj rasi ili na osnovi različitih uvjerenja
-u kojoj mjeri konformizam prema prevladavajućim stereotipima ili vrijednostima može objasniti predrasude i diskriminaciju
Istraživanja su pokazala da su sličnosti i razlike u uvjerenjima važniji faktor za diskriminaciju (pozitivna prema istim uvjerenjima i negativna prema različitim uvjerenjima) od sličnosti ili različitosti rase. Kasnijim se istraživanjem pokazala složenija slika; ustanovljeno je da je rasa važnija kod intimnih odnosa, a uvjerenja kod formalnijih i manje intimnih odnosa.
Pojam stereotipa još je jedan od pojmova na koji valja obratiti pažnju kad govorimo o međuljudskim odnosima.
«Postoje tri osobine koje karakteriziraju stereotipe.
-ljudi se kategoriziraju po vrlo vidljivim značajkama kao što su rasa, spol, nacionalnost, fizički izgled
-svim članovima te kategorije ili društvene grupe pripisuje se posjedovanje istih značajki
-bilo kojem pojedincu, koji se percipira kao pripadnik te grupe, pripisuje se posjedovanje tih stereotipnih značajki» (Pennington 1997:139)
Uočeno je da postoje četiri posljedice stereotipa na predrasude i diskriminaciju. Stereotipi djeluju tako da precjenjuju razlike koje postoje između grupa, ali one djeluju i tako da podcjenjuju razlike unutar grupe; oni izobličuju stvarnost jer to precjenjivanje i podcjenjivanje ima malo veze s istinom. Stereotipi su vrlo često negativni stavovi koji služe da bi se opravdala diskriminacija ili sukob s drugim ljudima. Treba istaknuti da se ljudi vrlo često ne ponašaju dosljedno određenom stilu ličnosti, skupu stavova ili stereotipa, a to je stoga što postoje snažne sile i pritisci u socijalnim situacijama koje uzrokuju da se ljudi konformiraju prema prevladavajućim društvenim normama.
MEĐUGRUPNI PRISTUP PROUČAVANJA PREDRASUDA I SUKOBA
«U svakom društvu na zemlji dijete se smatra članom njegove roditeljske grupe. Ono pripada istoj rasi, lozi, obiteljskoj tradiciji, religiji, kasti i profesionalnom statusu. Obično se očekuje od djeteta da će steći iste osjećaje vezanosti, predrasude koje imaju njegovi roditelji i ako je roditelj zbog svoje grupne pripadnosti predmet predrasuda, i dijete će automatski biti njena žrtva. « (Supek, 1992: 66)
Iz ovog citata vidljivo je da članstvo u grupi može samo po sebi biti važan uzrok koji doprinosi predrasudama i diskriminaciji. Tu se pojavljuju dva važna termina. To su termini «bliska grupa» i «dalja grupa». Bliska grupa odnosi se na grupu čiji je pojedinac član, a daljnja je ona koje pojedinac nije član.
Treba istaknuti da sukob između dviju grupa postoji zbog natjecanja oko neke nagrade, resursa i dr. koju može dobiti samo jedna grupa na štetu druge, no i kod nedostatka natjecanja pokazalo se da je samo članstvo u grupi dovoljan uvjet da se pojavi međugrupna diskriminacija. U društvenom se svijetu ustanovilo da ljudi percipiraju viši stupanj sličnosti između sebe i drugih za koje misle da vjeruju u iste stvari, ili da bi djelovali na sličan način kao i oni.
Socijalna kategorizacija rezultira pozitivnom pristranošću prema daljnjoj grupi, ona uzrokuje da pojedinci percipiraju veće sličnosti unutar vlastite grupe i veće razlike između bliske i dalje grupe od onih koje stvarno postoje. Pojedinci vrednuju sebe i uspoređuju se u odnosu na vlastitu grupu u potrazi za pozitivnim socijalnim identitetom. Smatra se da socijalna kategorizacija rezultira socijalnom diskriminacijom. Ljudi trebaju sami sebi pružiti pozitivan socijalni identitet, koji osobi pruža osjećaj sigurnosti (samopoštovanje, osjećaj vlastite vrijednosti) i daje toj osobi osjećaj «pripadanja» društvenom svijetu. Te usporedbe koje pojedinac čini između grupa, na osnovi statusa i vrijednosti, vode do socijalnog natjecanja. Socijalno natjecanje valja razlikovati od stvarnog natjecanja, jer kod socijalnog natjecanja ne postoje opipljivi, stvarni resursi zbog kojih se natječe. Ono se odnosi na potrebu ljudi za vlastitim pozitivnim imidžom koji proizlazi iz stjecanja pozitivnog identiteta s bliskom grupom.
SMANJIVANJE PREDRASUDA I SUKOBA
Iako se čini da socijalni psiholozi govore samo o predlaganju i razvijanju teorija o predrasudama i sukobima, ključno je pitanje kako se predrasude i sukobi mogu smanjiti. Smatra se da povećani kontakt između grupa može umanjiti predrasude i sukobe. Autoritarne ličnosti u društvu neprestano se obnavljaju zbog toga što autoritarni roditelji imaju sklonost da odgoje autoritarnu djecu.
«Često su totalitarni karakteri u svom djetinjstvu doživjeli traume zbog strogog oca ili nedostatka ljubavi uopće, pa kako bi duhovno mogli opstati i sami ponavljaju ono što su nekoć trpjeli.» (Adorno, Horkheimer, 1980: 164)
Istraživanja su pokazala da što je viša razina obrazovnog postignuća, to je manje vjerojatno da će ljudi biti autoritarni. Iz toga se zaključuje da je u interesu društva da visoko obrazovanje učini što dostupnijim. Za povećani kontakt , međurasno druženje i desegregaciju borili su se mnogi, jer su u tome vidjeli i način na koji je moguće smanjiti predrasude i sukobe. Gledano s pozicije međuljudskog pristupa, povećani kontakt omogućava unapređenje i potiče poznanstva i prijateljstva između pojedinaca iz različitih grupa. To bi rezultiralo smanjivanjem percepcije sličnosti uvjerenja između grupa. Povećani kontakt među ljudima s predrasudama trebao bi također pobuditi kognitivnu disonancu. To znači da je psihološki nedosljedno imati negativni stereotipni stav prema npr. određenoj rasi i imati prijatelje iz te grupe.
Iz svega ovdje navedenog lako se dolazi do zaključka da smanjenje predrasuda i sukoba nije laka niti kratkoročna stvar. Promjene stavova, uvjerenja i ponašanja, povećanim kontaktima između dvije grupe samo su donekle uspješne. Iz pokušaja da se smanje predrasude i sukobi proizlaze dvije važne stvari:
1) nijedan način nije uspješan sam po sebi, treba ih poduzeti na individualnim, međuljudskim i međugrupnim razinama
2) iako su to uspješni načini smanjivanja predrasude i sukoba, oni sporo dovode do promjene. Ne postoji ni brz ni lak način promjene.
Koliko je problem postojanja predrasuda u društvu važan, mi u većini slučajeva nismo ni svjesni. Otpor prema predrasudama u čovjeka zahtijeva više snage nego prihvaćanje predrasuda.
«Zaista, slobodni ljudi su prema tome samo oni koji unaprijed pružaju otpor procesima i utjecajima koji predisponiraju na predrasudu.» (Adorno, Horkheimer, 1980:166)
Izvor:
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FILOZOFSKI FAKULTET
ODSJEK ZA SOCIOLOGIJU
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
dekija85 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 06 Jan 2006 Poruke: 672 Mesto: Beograd
|
|
nemam predrasude jer se covek nemoze upoznati posle jednog dana da bi stekao neku sliku o njemu vec je potrebno neko vreme
|
_________________ NO REMORSE NO REGRET |
|
|
|
|
carpe diem Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 09 Jan 2005 Poruke: 719 Mesto: Novi Sad
|
|
...mislim da cu zavrsiti ovde svoje izlaganje o predrasudama (iako je vrlo ocigledno da smo davno prestali bas o tome da pricamo). o crkvi, mcDonaldsu, pink kulturi cu pisati u temama koje su predvidjene za to.
Davno smo krenuli da pricamo o vrednostima... bilo mi je pomalo apsurdno sto se puno ljudi zaklinjalo da gotovo da nema predrasude i da su tolerantni, dopustaju razlicitost a potom je samo jedno izlaganje koje je bilo drugacije od ostalih izazvalo vrlo burne reakcije zasto? naravno da nam nije pravo kada smo miti prema kojima drugi imaju predrasude... treba imati i to na umu...
|
_________________ Put do zvezda je samo etapa kruznog puta do sebe, i ako znas precicu nema potrebe da se puno lomatas po bespucima.Ne bato... Stigao si cim krenes...Cilj nosis skriven pod kaputom, istetovoran na grudima kao metu... |
|
|
|
|
drone Upućeni član
|
Godine: 33
Datum registracije: 24 Avg 2006 Poruke: 406 Mesto: underwrold
|
|
Ne treba imati predrasude o ljudima ili vjerovati da su onakvi kakvim nam ih neko predstavi.
Jer vrlo cesto mozemo pogrijesiti.
A i netreba ljude prosudjivati u prvom kontaktu-mozda se je taj neko samo pogresno postavio mozda nije takav stvarno
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|