:: |
Trebaju li muskarci i zene biti jednako placeni za isti posao? |
Da, naravno |
|
91% |
[ 33 ] |
Ne, zene ne trebaju biti jednako placene nego manje |
|
2% |
[ 1 ] |
Ne, zene ne trebaju biti jednako placene nego vise |
|
5% |
[ 2 ] |
|
Ukupno glasova : 36 |
|
Autor |
Poruka |
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Pitanje je dakle jednostavno a evo i prikladnog texta s Poslovni.hr
Europski sud dopustio veće plaće muškarcima koji rade isto što i žene
Europski sud pravde presudio je da kompanije mogu isplaćivati veće plaće muškim radnicima na temelju duljine njihova radnog staža, iako je razlog koji mnogim ženama ograničava konkurenciju na tom području prirodna skrb za djecu.
Britanska zdravstvena inspektorica Bernadette Cadman pokrenula je pred sudom postupak protiv britanske Agencije za zdravlje i sigurnost nakon što je utvrdila da je godišnja plaća njezina tri kolege i do 13.000 eura viša od njezine iako su svi jednako rangirani.
Cadman je pritom ustvrdila da obiteljske obveze poput trudnoće i porodiljskog dopusta često diktiraju duljinu radnog staža kod žena, što pak rezultira njihovim nižim rangom u hijerarhijskoj strukturi na radnome mjestu. Stoga je Cadman od poslodavaca zatražila da podastru posebna opravdanja za isplatu viših plaća muškarcima. Britanska zdravstvena inspektorica dobila je spor pred britanskim sudom koji ga je potom ipak prebacio europskom sudu zbog dvojbi o implikaciji presude.Najviši europski sud odbacio je njezinu tužbu, obrazlažući svoju odluku argumentom da više godina radnog staža omogućuje stjecanje većeg iskustva na radnome mjestu, što pak rezultira boljim postignućima. “Primjereno je pozvati se na kriterij duljine radnog staža kako bi se ostvario legitiman cilj nagrađivanja stečenog iskustva koje radniku omogućuje da bolje obavlja svoje radne zadaće”, stoji u presudi. “Tamo gdje se pri utvrđivanju plaće koristi sustav klasifikacije radnih mjesta, utemeljen na definiranim radnim zadaćama, nema potrebe dokazivati da je pojedini radnik stekao iskustvo u relevantnom razdoblju koje mu je omogućilo da bolje ispunjava svoje radne obveze”, dodaje sud.
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
ametist heart Odomaćeni član
|
Datum registracije: 08 Avg 2006 Poruke: 2018 Mesto: **I Agapi Sou Me Den Menei Pia Edo**
|
|
Mislim da je ovaj tekst apsurdan. To samo pokazuje koliko je ovaj svijet poludio. To je kao da dvoje djece pisu jedan test. Napisu ga identicno, isi odgovori, iste pogreske, i jedan dobije 3 a drugi 4.
A zasto? Pa iz subjektivnih razloga profesorice kojoj se vise svidja dijete koje ima zutu majicu.
Po cemu je to muskarac bolji od zene, ili obrnuto?? Zar nismo svi stvoreni jednaki. Doduse, u Bibliji je automatski zena dobila nizi status, jer je zgrijesila, nastala je od Adamova rebra etc. Ali u danasnjem modernom svijetu zena moze sto i muskarac, a ponekad cak vise i bolje.
Ja bi bila prva koja bi tuzila dotijednu tvrtku koja radi spolne diskirminacija!
|
|
|
|
|
Shejtanica Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 06 Jun 2005 Poruke: 62
|
|
mislim da je nepravda da muskarci budu vise placeni samo ako su muskarci....mislim dabi zene i muskarci,koji su jednako rangirani,trebali biti jednako i placeni...jer oboje su se eventualno dobro namucili da dodju do tog nekog polozaja kojeg imaju i sad da se vrsi diskriminacija....tu je ucinjena velika nepravda....
|
|
|
mala_plava_18 Upućeni član
|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 292
|
|
Ja sam za to datrebaju biti isto placeni,i muskarac i zena.Pa rade isti posao,zasto onda zene treba manje placati,manje cijeniti,a samim tim i omalovazavati?Ja sam za ravnopravnost!
|
|
|
|
|
|
Majda_T Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 13 Jul 2006 Poruke: 155
|
|
Naravno da smo ravnopravni..i trebamo ustrajati u tom, jer muskarci nisu nista bolji od nas..u globalu svi smo mi isti
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Naravno da su isto plaćeni! Ne podnosim ni jednu vrstu diskriminaciju, a pogotovo ovakvu.
|
|
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Naravno da trebaju.Govoriti o ravnopravnosti među spolovima,a praktično je neprimjenjivati je apsurd.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
rizmal Lanin Sicilijanac
|
Godine: 40
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd
|
|
Treba da budu placeni isto al da se razumemo ima poslova koji mi nemozemo obavljati a ima i poslova koje zene ne mogu da obavljaju.Npr debilno mi je to sto zene hoce u vojsku ,kad fizicki to 1%njih moze da podnese...i obrnuto samo sto mi ne pada nijedan primer nazalost....
|
|
|
LaNa83 rizmalovo srculence
|
Datum registracije: 20 Jun 2006 Poruke: 4308 Mesto: Beograd
|
|
Zene i muskarci za isti posao treba da budu placeni jednako !!!!!I kraj price....
|
|
|
medovuk Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Dec 2005 Poruke: 243
|
|
ja ne vidim zasto ne bi bili placeni isto
za isto posao
u suprotnom cista diskriminacija
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
ametist heart je napisao/la sledeće: | Mislim da je ovaj tekst apsurdan. To samo pokazuje koliko je ovaj svijet poludio. To je kao da dvoje djece pisu jedan test. Napisu ga identicno, isi odgovori, iste pogreske, i jedan dobije 3 a drugi 4.
Ja bi bila prva koja bi tuzila dotijednu tvrtku koja radi spolne diskirminacija! |
Apdolutno tacno!Potpisujem!
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
rizmal Lanin Sicilijanac
|
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd
|
|
pinkie je napisao/la sledeće: | ametist heart je napisao/la sledeće: | Mislim da je ovaj tekst apsurdan. To samo pokazuje koliko je ovaj svijet poludio. To je kao da dvoje djece pisu jedan test. Napisu ga identicno, isi odgovori, iste pogreske, i jedan dobije 3 a drugi 4.
Ja bi bila prva koja bi tuzila dotijednu tvrtku koja radi spolne diskirminacija! |
Apdolutno tacno!Potpisujem! | nazalost i to se desava sto je navela ametist heart,sve zavisi ko je veci miljenik profana....
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|