www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Neravnopravan polozaj zena unutar religija?
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~
::  
Autor Poruka
knknpnkn
* Đavolkova žena *
* Đavolkova žena *

Godine: 46

Datum registracije: 03 Dec 2004
Mesto: Zemlja cuda

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 11:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cekaj bre Very Happy -kako ni jedna religija ne izdvaja zenu iz drustva, kad je u svim religijama (u Islamu jos i najteze), izdvojena i obelezena zbog PRIRODNE pojave-mesecnice?!?!?!?!?!?? Zbog trudnoce???? Shocked Shocked Shocked Zbog toga sto ima mleka (mleko ne curi, ne zivimo u 13 veku, postoje ulosci za takve stvari)!? Stvarno mi nije jasno, kako zene prihvataju da budu ovako obelezene! Rolling Eyes Surovo i odvratno!

U pravoslavlju zena ne moze samo da se pricesti ako ima mesecnicu. I to nije fer, a kamoli ovo sto procitah!!! Rolling Eyes

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 11:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

knknpnkn je napisao/la sledeće:
Cekaj bre Very Happy -kako ni jedna religija ne izdvaja zenu iz drustva, kad je u svim religijama (u Islamu jos i najteze), izdvojena i obelezena zbog PRIRODNE pojave-mesecnice?!?!?!?!?!?? Zbog trudnoce???? Shocked Shocked Shocked Zbog toga sto ima mleka (mleko ne curi, ne zivimo u 13 veku, postoje ulosci za takve stvari)!? Stvarno mi nije jasno, kako zene prihvataju da budu ovako obelezene! Rolling Eyes Surovo i odvratno!

U pravoslavlju zena ne moze samo da se pricesti ako ima mesecnicu. I to nije fer, a kamoli ovo sto procitah!!! Rolling Eyes

To što se u javnost daje pojam kako je žena u Ilsmau izolovana je druga stvar i to je u zemljama gdje je primitivizam..ali barem ovdje kod nas zena u Islamu ni na što nije natjerana niti se izdvaja iz društva. Živi sasvim normalno kao i sve druge žene u okruženju.

A da li ti smatraš da je žena bez obzira na religiju kojoj pripada u redu za vrijeme mjesečnice??? Vidiš ja smatram da je žena tada jako prčljava i nikako ne mogu shvatiti kada neko kaže da ima sexualni odnos sa ženom dok je u crvenome..jednostavno na to fuj

knknpnkn
* Đavolkova žena *
* Đavolkova žena *

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 1:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nisi me razumela.Ja nisam pisala nista samo od sebe, vec sam samo prokomentarisala ono sto si sama napisala! Ja tu ne sudim o islamu i stvarno ne znam kako je tu, a kako u ostalim delovima. Nevezano za religiju koja namece ove stvari koje si navela, a ja ih prokomentarisala. Znaci, totalno nebitno koja religija praktikuje ovakve stvari-meni je to suludo i glupo. Zena nije prljava tada, jer to je krv!!! To imamo hvala Bogu svi u telu, jel' te-bez nje ne bi bili zivi. Wink Mi tu krv prosipamo nenamerno, prirodno, htele/ne htele, za razliku od muskaraca koji je prosipaju za neka zla ubedjenja (uglavnom). Daleko bilo da svoju krv vidim kao prljavstinu Rolling Eyes Boze.
A to za sex za vreme mesecnice, nije tema za ovde. To sto je meni i tebi to fuj-ne mora da znaci da je drugima isto fuj! To jestvar licnog izbora, koja NIKOGA ne ugrozava,a pa ne vidim sto bi me se ticalo. Opet- cak i sex za vreme mesecnice-oboje su "krivi", jer zena nema sama sa sobom sex za vreme mesecnice, vec sa muskarcem. Tako da i dalje stojim iza svog stava-stvari koje sam gore prokomentarisala su mi nenormalne, bezobzirne i surove.I nikada ne bih pristala da me neko tako satanizuje za nesto sto i muskarci imaju-krv i za nesto gde i muskarci imaju idela-trudnoca, samo sto se njima samo plusevi usvajaju, a mi jos ispadosmo prljave i nepozeljne jer nosimo zivot u sebi!!!!! Za to vec mogu da kazem-fuj! Mrzim nepravdu! Rolling Eyes

Slejdž
Gospodja Selektorka
Gospodja Selektorka

Datum registracije: 15 Jul 2005
Mesto: Frankfurt/ Loznica

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 1:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sto rece Kiki, mrzim nepravdu,al je svud na zalost ima.

Nista protiv islama, al ta shvatanja stvarno podsecaju na neki 13 vek.Ja to
nikako u svojoj glavi ne mogu da preradim kako neko takvo nesto moze da podrzava i sto je najgore i da misli tako.
Nas zovu ortodoxima, kazu mnogo smo strogi u svojoj veri, a kad pogledas malo bolje oko sebe, mi imamo sasvim normalna crkvena i verska pravila.

No, malo se udaljih od teme.
Na zalost,zaista na zalost je jos uvek prisutna ta neravnopravnost i potcinjenost zene. A malo bolje kad se razmisli, ne bi postojao ni pop, ni hodza ni bilo ko drugi da ga neka zena nije rodila.

Ja licno nisam bila upoznata sa ovim pravilima vezanim za zenu i dzamiju, tacnije sa pravilima islama. Nije moje da komentarisem da je to krajnja glupost.Al svako ko iole razmisli malo, nasmejace se tome

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 9:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

slejdz je napisao/la sledeće:

Ja licno nisam bila upoznata sa ovim pravilima vezanim za zenu i dzamiju, tacnije sa pravilima islama. Nije moje da komentarisem da je to krajnja glupost.Al svako ko iole razmisli malo, nasmejace se tome

Pa onda potraži i pravilo prouči sve to..jer ono kako se žene predstavljaju u toj religiji je čista glupost na osnovu onome kako te žene u stvarnosti žive.

Jako je naime žalosno što krišćani i pravoslavci i ostale religije na žene Islamske vjeroispovijesti gledaju na njih samo iz onoga kako ih drugi prikažu , a uopće se ne poduče o tome.
U svakom žitu ima kukolja , ali i rodnih zrna..prema tome ne može se na osnovu pojedinih žena u Islamu rasudjivati i osudu iskazati svakoj.

I stvarno mi nije jasno zašto svi imaju tako ružno mišljenje o ženama Islamske vjerosipovijesti? Zašto ih smještaju u neki 13-i vijek? Zašto je jednostavno uvijek gazite svi vi koji niste Islamske vjeroispovijesti?

Jako tužno i žalosno..i mi s ovim mišljenjem želimo u EU , u budućnost i iz ovakvih mišljenja staviti ženu kao individuu bez obzira na vjersku pripadnost u bilo kakav ravnopravan status s suprotnim spolom.
Vjerujte mi ako ovako svi razmišljaju kao vi ovdje na ovom forumu i u ovim vašim postovima...NIKADA do te ravnopravnosti neće doći nažalost.

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 9:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

knknpnkn je napisao/la sledeće:
Nisi me razumela.Ja nisam pisala nista samo od sebe, vec sam samo prokomentarisala ono sto si sama napisala! Ja tu ne sudim o islamu i stvarno ne znam kako je tu, a kako u ostalim delovima. Nevezano za religiju koja namece ove stvari koje si navela, a ja ih prokomentarisala. Znaci, totalno nebitno koja religija praktikuje ovakve stvari-meni je to suludo i glupo. Zena nije prljava tada, jer to je krv!!! To imamo hvala Bogu svi u telu, jel' te-bez nje ne bi bili zivi. Wink Mi tu krv prosipamo nenamerno, prirodno, htele/ne htele, za razliku od muskaraca koji je prosipaju za neka zla ubedjenja (uglavnom). Daleko bilo da svoju krv vidim kao prljavstinu Rolling Eyes Boze.

Ok je to što pričaš za krv..ali kao žensko trebala bi da znaš da žena kada ima mjesečnicu koju uobičajeno zovemo mjesečnim PRANJEM ta krv nije ništa drugo nego čišćenje ženske unutarnjosti od prljavštine.
Krv od koje nam život znači sigurna sam ne smrdi kao krv koja proizilazi od mjesečnog ženskog pranja. Stoga je ta krv prljava.
Za trudnoću nisam mislila na taj način na koji ti to gledaš već na način da žena kad je trudna ne smije imati veći napor radi života koji nosi u sebi.

I stvarno neću i ne želim ovdje više s vama raspravljati , jer vi kao i po običaju znate da cijenitte i branite samo svoje , ali zato tudje veoma lako i brzo osudjujete i napadete , bez prije da se upoznate sa tim.

Hvala na diskusiji i malo proučite stav žene u Islamu prije nego počnete o tome raspredati nebuloze.

A ako vas zanima žena u Islamu bujrum Arrow http://islam.dzemat.org/modules.php?name=News&new_topic=48
ili http://www.novihorizonti.com/test/tekst.asp?ArtikalID=1314

knknpnkn
* Đavolkova žena *
* Đavolkova žena *

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 10:02 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja ne znam zasto ti to tako uzimas?! Nije uopste bitno kojoj religiji pripada zena gde se primenjuje ovakva praksa prema njoj, niti me tozanima kao religija, vec kao praksa. Najlakse je osuti po drugima paljbu, a ne uzeti pravilno to sto drugi pricaju! Ko pljuje islam? I zene u islamu? Ja se ne slazem sa PRAKSOM koju sam komentarisala, a TI je navela!! A kojoj religiji pripada, ponavljam-ne zanima me. Taman da pripada mojoj mami-ne zanima me!!! A ja znam sta je mesecnica kod zene, ali se ne slazem nikako da je zena prljava zbog te krvi,niti da ta krv smrdi (sem kod bolesne ili inace strokave osobe)! Sta je onda sa mlekom??? I to je prljavo, ili curenje se povezuje sa naporom?! O islamu znam onoliko koliko me zanima! Znam mnogo ljudi koji su te veroispovesti, od onih polu-islamista (koji se ne pridrzavaju svih pravila, vec to rade selektvino), do par prijateljica iz Irana, koje se pridrzavaju Islama u potpunosti! A ja ne mogu da komentarisem polu Islam, ceo Islam ili sta znam sta, vec komentarisem Islam. Tj. polozaj zena koje ja znam ili primera koje ja znam, eto u Islamu, mada opet ponavljam-ne zanima me koja je to veroispovest. Da je pravoslavlje, isto bih se zganjavala, da vidim kod mog ginekologa, zenu obucenu, pretrontanu i uvijenu od glave do pete, sa stomakom do zuba, a na temperaturi od 45 stepeni, gde i one polu-gole umiru od vrucine! Isto bih se zgranula, da vidim tu istu zenu kako pada u nesvest od vrucine, ali suprug koji je doveo tu, odbija da je odvije i skine joj par kilograma krpa sa nje, jer pobogu-tu ima jos jedan muskarac-moj suprug. Meni je taj odnos prema zeni STRASAN, ma kojoj religiji pripadao. Ja samo pricam o onim primerima koje sam videla, a i prokomentarisala sam one primere-koje si navela. Svojim ocima sam videla da zene u Islamu ne mogu da se klanjaju u istoj prostoriji sa muskarcima. Da se u drzavama gde se primenjuju serijatski zakoni-zena apsolutno ne pita ni za sta, da li se njoj to svidja ili ne i sl. Eto, to je ono sto ja znam. Kazem, poznajem mnogo pripadnica Islama-Iran, znam kakvi su njihovi stavovi i kako se one tretiraju. Pa, jedino jos u Islamskim drzavama (nekim, ne svim)zene kamenuju do smrti, ukoliko ostanu u drugom stanju van braka!!! U Turskoj i dalje, mada manje, braca ubijaju sestre, jer su imale odnose pre braka i sl. I to ne mozes da poreknes. A ako to nije Islam-onda je moja greska i ja prihvatam da se izvinim! Wink
Citat:
stvarno neću i ne želim ovdje više s vama raspravljati , jer vi kao i po običaju znate da cijenitte i branite samo svoje , ali zato tudje veoma lako i brzo osudjujete i napadete , bez prije da se upoznate sa tim.

Svako brani svoje, zato i jeste njegovo. Mi MOZEMO da biramo veroispovest, pa da nam se ne svidja ono sto smo izabrali-ne bi ga ni birali. A ti ako imas nesto sto vidis, a mi ne vidmo-kazi slobodno, ova tema i postoji za to!
A za nebuloze-nisam bas sigurna da je sve to iz nase glave! Ali ako ti mislis,d a smo mi izmislili sve ove stvari-ok, tvoje pravo! Ja kazem da nismo (nisam) da je sve to ono sto vidimo, sto se oko nas dogadja i sto je opste poznato godinama. A ako ti tvrdis drugacije-demantuj me. I nemoj uzimati u obzir Islam samo u Bosni, jer za Bosnu znam i ja, da nije kao u ostalim Islamskim zemljama. Vec ako komentarises Islam, komentarisi ga uopstesno, a ne samo na osnovu jedne regije!
Stvarno ne vidim razloga, ni povoda tvojoj ljutnji. Niko nikoga ne vredja, vec svi iznose ono sto negde vec pise, a ako treba i mi da dajemo slike, linkove i sl-nije problem, samo kazi, ako ti ovo o cemu smo mi pricali nije poznato!
Pozdrav! Wink

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 10:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Procitah sve napisano i necu ulaziti toliko u religije tj u podelu religija vec cu se vise orijentisati na hriscanstvo sa kojim sam najbolje upoznata.Mislim da zena unutar hriscanstva zaista ima sasvim dovoljna prava. To sto se ne nalazi na celu crkve uopste ne vidim kao ikakav nedostatak niti sam ikada razmisljala o tome u tom smislu.Verujem da svaka zena koja se odluci za odlazak u crkvu i za monastvo to cini iz sebi poznatih razloga i pre svega religioznih pobuda. Cilj crkve bi trebao i jeste da bude u sluzbi naroda.Dakle da pomogne narodu.A tu se ne poznaju cinovi niti polozaji. Onaj ko zeli da pomogne to moze, bio monah, monahinja, pop, biskup, nadbiskup, protojerej, arhiepiskop ili sam Patrijarh!Dakle polozaj je tu(u smislu rankiranja) po meni najmanje vazan.secam se jednog manastira u koji sam pre nekih 10tak i vise godina odlazila. Poglavar tog zenskog manastira bila je monahinja koju je ceo region voleo.davala je sakom i kapom. Dolazili su ljudi iz cele Evrope u taj manastir, a ona je svakog docekala, ispratila, objasnila...za mene je to bilo vise nego dovoljno. I ona je zaista bila srecna takvim zivotom i umrla je sretna...Dan danas se prica o njenoj vaznosti za manastir i uopste za citav region.A bila je zena Rolling Eyes
Pricalo se o menstualnom ciklusu.Dugo je vazilo misljenje da zena nema prava da udje u manastir ili crkvu u toku krvarenja.Nije tacno! Krv nije prljav.prljav je(po crkvenom gledanju u ovom smislu) odnos izmedju muskarca i zene pre ulaska u crkvu.Ako je zena postila citav post, sam ciklus nece je spreciti da se pricesti i ispoveda. Postim vec godinama i pricescujem se Wink
Dalje, u Hriscanstvu uloga zene je izuzetno velika. Mozda ne toliko koliko se na prvi pogled vidi, ali u sustini je zaista ogromna. Eto banalnog primera. Bas pomenuh post malopre. U razgovoru sa monahom jednog izuzetno velikog i vaznog manastira rekao mi je da je muz taj koji posti samo za sebe, a zena je ta koja posti za sebe, za dobrobit kuce i pre svega za svoju decu Shocked pa vi vidite cija je uloga vaznija Wink dalje, zena je ta koja mesi slavski kolac, sto je najvazniji detalj kucne slave...Da, muskarac odnosi kolac u crkvu, ali u slucaju da je domacin kuce preminuo, zena je ta koja moze tu duznost na sebe da preuzme. Wink Zena je ta koja farba jaja, mesi cesnicu, sprema Bozic.Da, muskarac ide u sumu po Badnjak, ali zena ga docekuje u kuci, vodi red obicaja, sprema trpezu za badnji dan...Zena ravnopravno sa muskarcem odlazi u crkvu, dobija posao recimo na odrzavanju crkve, prodaji sveca, sto je banalan primer cinjenice da crkva ne pravi razliku izmedju muskarca i zene kada je u pitanju zaposljenje i rad...Jeste, u toku sluzbe muskarci stoje sa jedne, zene sa druge strane crkvenog hola. Zene ne dolaze u sorcevima i mini suknjicama i prekrivaju glavu maramom(pricam sada za one slucajeve u kojima se apsolutno u potpunosti postuje crkveni red) ali to je pre svega postovanje crkve.Zamislite muskarca koji ce na sluzbu doci u sorcu i papucama?pa nije to turisticki objekat koji treba obici vec crkva. No cak i tako da se pojavite, crkva vas nece izbaciti napolje.dakle, da skratim svoje izlaganje.Smatram da hriscanska religija zaista daje jako puno prava zenama i da ih ne sputava u smislu u kom protivnici religije pokusavaju da nametnu. Wink

knknpnkn
* Đavolkova žena *
* Đavolkova žena *

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 11:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pinki, slazem se sa tobom u svemu sto si napisala! Eto na primer, ja se ne savetujem ili tek retko pitam za savet, misljenje.....svestenika. Sve sto mi treba-pitam i pricam igumaniji jednog zenskog manastira u Srbiji. Da, lepo ste procitali-IGUMANIJI. Wink
Samo se u jednom ne slazem sa tobom, a to je:
Citat:
Ako je zena postila citav post, sam ciklus nece je spreciti da se pricesti i ispoveda. Postim vec godinama i pricescujem se

Nije tacno. Zena, moze da posti, ali MORA da kaze svesteniku da ima ciklus. Tada ce je svestenik posavetovati (u pravoslavlju se NISTA ne naredjuje, sve radis po svom nahodjenju) da posti, a onda se dogovori sa svestenikom, da se pricesti odmah po prestanku mesecnog ciklusa. Onaj ko poznaje pravoslavlje po knonima, zna i zasto je to tako. Zena moze da ide u crkvu za vreme ciklusa, moze da posti, ali NE TREBA da se pricesti. A moze. Moze da s4e pricesti i bez posta, jer sumnjam da ce ikada svestenik, kada pristupite pricestu, da vas pita-da li ste postili?; jer se podrazumeva da jeste. Mene bar, nikada ni jedan svestenik nije pitao kad pristupam da dobijem sveto pricesce, tada me samo blagoslovi i da mi vino i kolac (grubo opisano), bez suvisnih pitanja! Znaci-definitivno moze u crkvu, definitivno sme da posti, ali definitivno ne bi trebalo da uzima pricest za vreme ciklusa! Wink Cak je i Patrijarh govorio mnogop puta o tome, cak je i svoj tekst dao na TV-u i u svim novinama o stavu crke prema pricescu zene za vreme ciklusa! On to ne naziva zabranom, niti kaze da je to zabrana, vec kaze da bi zena trebalo da se UZDRZI od pricesca za vreme ciklusa. Neki kanoni postoje, mada ih mnogi svestenici ne postuju, a meni je to tuzno, jer su oni postavljeni tu, da te kanone postuju i nama ih prenose! A sad, sve je do tebe, ti se mozes, kako sam vec rekla, pricestiti i bez posta! Odluka je na tebi! Wink Samo, nemoj molim te tvrditi ono sto je netacno, a to je da se zena moze pricestiti svakako i nesmetano za vreme ciklusa, jer to apsolutno nije tacno! Wink

ps. Moze da se pricesti u toku ciklusa, pa cak i krstiti, samo u slucaju smrtne bolesti! Wink

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 11:24 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

e da se nadovezem na ono sto sam vec napisala Wink Reci svesteniku da imam ciklus pred samu pricest spada u ispovest, zar ne? To je jedna od tema koja bi ovde mozda bila off topic ali navescu je cisto da bih eventualni nesporazum razresila i objasnila na sta sam tacno mislila.Nakon svakog posta idem na ispovest.U toku ispovesti naravno da me svestenik pita jesam postila ceo post ili ne, jesam postila na ulju ili vodi....ovde je kod nas to sve nekako drugacije malo i preciznije organizovano sto se nekih stvari tice jer je sredina sama takva kakva jeste.E sada, moje je da svestenika obavestim da imam ciklus i na njemu je da kaze da li ce me pricestiti ili ne.Za vreme ciklusa jesam postila, ali se desavalo i da postim post do kraja, a ne odem na pricest jer inace imam strasne bolove tokom ciklusa pa nisam u stanju da odem i cekam par sati da se zavrsi sluzba pa onda da cekam na red za ispovest i pricest, pa se jednostavno nisam suocila sa tim "problemom" da ga tako nazovem, ali je to bilo cisto moje logicko razmisljanje , jer je pitanje koje sam postavila popu bilo vezano za ulazak u hram tokom ciklusa a ne za samu pricest...Ne kazem da sam ne znam kakav poznavalac verskih obicaja, mada smatram da znam mnogo vise nego vecina ljudi u zemlji (mislim na novopecene vernike), ali svo moje znanje se vecinom svodilo na ono sto sam naucila u okvirima svoje porodice i u razgovoru sa svestenim licima.E sada, pricescivala sam se na nekoliko razlicitih mesta, jer ukoliko otputujem negde a postim, naravno da cu se pricestiti tamo gde se u tom trenutku nalazim. U SVIM crkvama gde sam se pricestila kada svestenik poziva na pricest, on poziva sledecim recima:"Neka pridju oni koji su spremni za pricest, a to znaci oni koji su krsteni, oni koji su postili, i oni koji su se ispovedali". Nigde ne spominju oni koji nisu u toku ciklusa niti oni koji jesu.Verovatno neko pravilo postoji i ne mogu da gresim dusu i tvrdim da apsolutno tacan odgovor na to znam, ali uostalom to i nije tema ovog topika pa cu se drzati teme.U svakom slucaju zadovoljna sam tretiranjem zene u okviru svoje religije.E sada koliko su ostale religije tolerantne prema svojim sledbenicama, to je vec diskutabilna stvar Wink

knknpnkn
* Đavolkova žena *
* Đavolkova žena *

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 11:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja cu malo sad otici off topik, ali oprosticete mi. Pinkie, da se ispovedis pre pricesta, moguce je u malim mestima, selima i u crkvama gde dodje svega par ljudi na pricest. Jer, logicno je, ako se svako ispovedi, za sta ti realno treba MINIMUM 5 minuta, a u crkvu dodje mnoooooooooooooooogo ljudi (primer Saborne crkve, ili Hrama Svetog Save......), taj pricest ne bi mogao da se isprati do kraja i mnogi ljudi bi ostali bez pricesta! Opet, ponavljam da mnogi svestenici rade van crkvenih kanona, pa to ne znaci nikako, da treba da bude opste prihvaceno, jer NIJE pravilo, NIJE u duhu crkve i NIJE po crkvenim kanonima! Ne treba prihvatiti to kao pravilno, samo zato sto mi to radimo. Mislim da treba bar probati da naucis nesto sto je tako! I meni odgovara da moja plata bude 400 funti+200 stimulans=1000 funti, ali nije! Vec je 600! Ko razume, shvatice! Pa da ne bi vise pricali kako je po selima, kako po gradu, a kako nama odgovara, evo ja cu da kopiram sta Patrijarh kaze. E sad Pinki, naravno podrzavam to sto si se ti odlucila da verujes lokalnim svestenicima, umesto kanonima (PISANIM), pisanjima svetih.....
Може ли се жена за време менструалног периода причешћивати?

... У Старом завету код Јевреја, жена «кад има време, кад иде крв од тела њезина», одвајала се од осталих, јер је сваки додир с њом, у то време, значило за њих култну, молитвену нечистоту (3 Мој. 15 : 19). Исто је бивало и за 40 дана по рођењу мушког а 80 дана по рођењу женског детета (3 Мојс. 12 : 2 – 5).

... У Новом завету се на ту ствар гледа друкчије. Никаква телесна нечистота не чини нас морално и молитвено нечистим. Створени од Бога, вели Свети Атанасије Велики, «ми немамо у себи ничега нечистога, него се само тада прљамо када чинимо грех који је гори од свакога смрада. А кад се без наше воље догоди какво природно истечење, ми морамо, по природној неопходности... трпети поред другог и ово».

... Несумњиво је Светом Дионисију и Апостолским установама руководство за став у овом питању био еванђелски догађај и однос Господњи према крвоточној жени, па то треба да буде и нама. Пошто је крвоточна жена по Мојсијевом закону такође била нечиста, те се није смела дотицати никога (3 Мојс. 15 : 25), у поступку Спаситељевом према њој за нас је од особитог значаја: 1. Што се жена није дотакла тела Христовог, него краја Његове хаљине; 2. Она то није учинила негде насамо, него у мноштву народа скупљеног око Њега; 3. Иако је она по Закону била нечиста, Господ је због њеног поступка није одганао од Себе, нити из друштва, него њену веру похвалио и исцелио је.

... нема сметње да жена за време месечног прања, уз потребну обазривост и предузете хигијенске мере може долазити у цркву, целивати иконе, примити нафору и освећену водицу, као и учествовати у појању. Причестити се у том стању, или некрштена крстити се, не би могла. Но, у смртној болести може се и причестити и крстити."

Патријарх Павле, «Да нам буду јаснија нека питања наше вере», књига 1, Београд, 1998

Takodje sam zadovoljna tretiranjem zene u svojoj veri. I mislim da za sve postoji logcno objasnjenje! Wink

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 12:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

bez svake ironije Hvala na ovom tekstu jer zaista nisam naisla na njega do sada, i u mnogo cemu razjasnjava neke stvari koje do sada niisam znala.mene u svakom slucaju za razliku od mnogih koji tvrde da sve znaju nije sramota priznati da u nesto nisam bila apsolutno upucena Wink i nije me sramota uciti .Covek se uci dok je ziv u svakom slucaju.A sto se tice sela i malih mesta , nisam sigurna bas da je tako.U mom gradu recimo ispovest se obavlja dan pred pricest kako bi svi stigli da se ispovede Wink
Da ne zaboravim da dodam...Crkva i uopste Bog prasta neznanje.Nesvestan greh prasta, za razliku od svesnog, pa cak i ovakve stvari kad su u pitanju verujem Wink Nisam ja odabrala da verujem svestenicima vise nego PISANIM kanonima, nego sam smatrala da su oni ti koji treba nama obicnim gresnicima da prenesu svoje znanje koje su verovatno stekli na osnovu kanona..no ocigledno da ima jako puno propusta i tu Rolling Eyes Opet kazem off topic je pricati o tome kako je ovde kao onde, ali eto, i ova tema je posluzila em svojoj svrsi, em smo izneli misljenje em naucili ponesto Wink

Poslednja prepravka: pinkie datum Uto Jul 18, 2006 12:03 pm; ukupno izmenjena 1 put

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~ -> Neravnopravan polozaj zena unutar religija? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 2 od 4

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon