www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pamet <> inteligencija
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~
::  
Autor Poruka
jerotije
rank
<b>rank</b>

Godine: 42

Datum registracije: 13 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 9:47 pm    Naslov poruke: Pamet <> inteligencija Na vrh strane Na dno strane

Raspravka na nekoj drugoj temi navede me da otvorim ovu temu.
Kratko i jasno:
ko je, po vasem misljenju, pametan covek i sta ga to cini pametnim?
Ima li pamet veze sa inteligencijom? Ili je to isto?

šamar
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 115

Datum registracije: 29 Dec 2008
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 10:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

možeš da budeš koliko god hoćeš inteligentan ako nemaš iskustvo u nečemu
nikakva ti korist od inteligencije.sem toga što ćeš brže da skapiraš neke stvari od budale.
čovjek uči nešto cijeloga života,pa umre da o toliko stvari nema pojma to je čudo.
da pamet se sastoji od inteligencije,iskustva i još dosta stvari.
u nekim momentima čovjek kad odreaguje totalno nenormalno može da se ispostavi da je na kraju uradio naj pametniju moguću stvar u tom momentu.
da je bilo šta drugo uradio nebi bilo dobro nikako.što hoću da kažem da u svakoj pameti ima određena doza recimo ludila.ne znam kako bi to drugčije nazvao.
ko je doživio znaće šta sam htjeo da kažem.

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 10:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

@šamar to sto ti pricas o ucenju tokom zivota je znanje i mudrost Mr. Green
Inteligencija i pamet su razlicite..s odredjenim nivom inteligencije covjek se radja i negdje sam davno procitala da su negdje u Americi istrazivali i dosli do zajkljucka da inteligencija covjeka s njegovim odrastanjem raste sve do 40 kada jedno vrijeme miruje , a nakon toga dolazi do opadanja inteligencije.

Pamet je nesto sto ucimo cijeli zivot uz znanje i mudrost.

Ima dosta inteligentnih ljudi u svijetu , ima i pametnih i mudrih i ucenih.
Covjeka pametnim cini ono koliko je siroko njegovo znanje i mudrost koju posjeduje , ali to se stice vremenom hodajuci i gazeci kroz zivot i iskustvo.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 10:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Inteligencija - mogucnost da razumesh nacin na koji se (odredjene) stvari odvijaju.
Pamet - pretvaranje razumenog u svoju korist.

The tears of a clown make the whole world laugh.

šamar
Iskusni član
Iskusni član

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 11:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa zar se može neko nazvati pametnim,ko nije mudar i iskusan.
Mislim da ove dve stvari uz inteligenciju čine pamet.
Sad čovjek koji nije inteligentan,teško može da stekne ili mudrost ili dobro iskustvo.
Što opet dovodi do toga da su ove tri stvari jako vezane.
Ali inteligencija je svakako naj bitnija.
Nisam rekao da ljudi koji nisu baš nešto inteligentni,ne mogu da budu iskusni.
Samo im za to treba dosta vremena.
Pamet nije samo u knjigama,nego svugdje oko nas.
Nego kako rekoh čitvog života stičemo znanje,a umiremo isto kao i budale. Mr. Green

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 11:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa upravo tako @šamar

Inteligencija , pamet , iskustvo , znanje , mudrost sve su to razliciti pojmovi , ali su jako potrebni i povezani u zivotu covjeka.

A ti @Alexns ne prepisuj nego zinidera i reci nam šta tvoja pametna glavica sama misli o datoj temi Mr. Green

Pusti se definicija iz psihologije i filozofije..nego nam ti laicki svojim mislima objasni svoje vidjenje inteligencije-pameti.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 24, 2009 11:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moji laicki prsti su na laicki nacin iskazali shta moj laicki mozak misli Razz Razz

I znam na koju temu misli jerotije, sa podforuma filozofije "Da li smo stvarno pametniji od zivotinja?" glavu dajem Mr. Green

Krace receno - da se izumi atomska bomba potrebna je inteligencija.
Da se ista napravi i upotrebi potrebno je da ti odsustvuje i gram pameti. Razz

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 2:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
I znam na koju temu misli jerotije, sa podforuma filozofije "Da li smo stvarno pametniji od zivotinja?" glavu dajem Mr. Green

Ostade ti bez glave, Alex Arrow http://www.domaci.de/viewtopic.php?t=17556&start=60 Mr. Green

Mnogi pri pomenu reči inteligencija pomisle na mozak. Zabluda. Inteligencija se ne odnosi samo na tu vrstu sposobnosti. Možeš imati odličan uspeh u školi / na faxu, a biti asocijalan ili emotivno osakaćen ili nesnalažljiv (a takvih je puno). Višestruka inteligencija je, po mom mišljenju, pravi način da se tumači inteligencija.

Biti inteligentan, prema tome, znači i razmišljati logički, biti talentovan, samosvestan, ali i biti širokogrud, društveno biće, emotivno bogat.

A pamet me ipak asocira na snalažljivost, bistrinu, visprenost.

Može se biti inteligentan, a i nesposoban da se taj kvalitet ispolji, upotrebi, iskoristi. Što čini inteligenciju ništavnom.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 6:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Seci M...ovaaj, Annabel... Mr. Green Laughing Laughing Laughing

"Mnogi pri pomenu reči inteligencija pomisle na mozak. Zabluda. "
Aha, a cime mi "detektujemo" emocije, palcevima? Razz

p.s. znam na shta si mislila... Razz

šamar
Iskusni član
Iskusni član

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 8:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Annabel_Lee je napisao/la sledeće:

Biti inteligentan, prema tome, znači i razmišljati logički, biti talentovan,samosvestan, ali i biti širokogrud, društveno biće, emotivno bogat.

A pamet me ipak asocira na snalažljivost, bistrinu, visprenost.

Može se biti inteligentan, a i nesposoban da se taj kvalitet ispolji, upotrebi, iskoristi. Što čini inteligenciju ništavnom.

Ja znam neke ljude koji su jako talentovani za nešto.
A da nisu nešto posebno inteligentni.
Pa zar bistroća nebi trebala da bude jedan vid inteligencije.
Jer obično kažemo za nekoga bistar mali ,a mislimo kako je inteligentan.
Teško da neko može biti snalažljiv ako nije inteligentan,takođe neznam nikog ko je poprilično inteligentan a da pri tome nije snalažljiv.
Opet na vodim kako može neko da razdvaja u dvije grupe posebno
pamet i inteligenciju.Kako da pomisliš da neko može biti pametan
ko nije inteligentan.Jer pametnih, koji nisu inteligentni nema.
Barem ja ih nisam do sada sreo.
Društveni i širokogrudi mogu da budu i ljudi koji nisu inteligentni
ili pametni,A takođe posjeduju sve emocije kao i pametni(inteligentni)
ljudi.

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 10:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Eto, nemamo iste poglede i tumačenja pojmova 'pamet' i 'inteligencija' Smile

Ono što je mene potaklo u 2.temi da jerotiju postavim pitanje na ovu temu je to što sam izjavila da me kod muškaraca (i osoba generalno) privlači intelekt, a onda je on upotrebio izraz IQ i prosvetlio nas sledećim citatom Arrow

Citat:
Code:
Pametni ljudi mogu da budu zapanjujuće glupi za neke stvari.

Jedna pikantna činjenica: Pametniji ljudi imaju simetričnije postavljene uši i u celini su više simetrični. Širina stopala ili članaka, dužina prstiju, širina lakata, sve je u korelaciji sa IQ-om.

Ono što je tu meni 'upalo u oči' je pojednostavljivanje tumačenja kako inteligencije, tako i pameti.

Njegovo mišljenje je recimo
Citat:
Za mene je pametan onaj ko nesto pametno uradi. Blebetati moze svako. To je najlakse.
Dakle, dok ne uradis nesto pametno u svom zivotu, za mene si glup. Very Happy
, na šta se i draga dameski nadovezala

Citat:
ono sto ja radim pametno u mom zivotu, ne mora da se tebi svidi i obrnuto

nemoj da si tako uskogrudan

Eto, svako ima svoje mišljenje Smile

jerotije
rank
<b>rank</b>

Datum registracije: 13 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 26, 2009 12:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
Ostade ti bez glave, Alex

Neka mu je, da ima zasta cesalj da upotrebljava. Mr. Green
Citat:
onda je on upotrebio izraz IQ i prosvetlio nas sledećim citatom

Bas tako. Znaci, nisam ja upotrebio taj izraz, vec je on stajao u citatu. Smile
Citat:
ono sto ja radim pametno u mom zivotu, ne mora da se tebi svidi i obrnuto

To rece dameski u nekoj tamo temi.
Meni se mnoga pametna dela ne svidjaju, ali ih i dalje smatram pametnima. A ako ti radis nesto sto je za tebe pametno, a za mene nije, izvini, ali ja te necu smatrati pametnom.
Citat:
Možeš imati odličan uspeh u školi / na faxu, a biti asocijalan ili emotivno osakaćen ili nesnalažljiv (a takvih je puno).

U skoli mozes biti odlican i sa sasvim prosecnom inteligencijom.
Citat:
Višestruka inteligencija je, po mom mišljenju, pravi način da se tumači inteligencija.

Po mom misljenju inteligencija (visestruka ili jednostruka) je izmisljotina nekih tamo ljudi kako bi, eto, nasli neku formulu za izracunavanje ljudske pameti, pa da ih svrstaju u kretene, imbecile, morone, mentalno zaostale, prosecno, natprosecno inteligentne, genije... I ta podela im bila malo, pa su onda izmislili i emocionalnu i ko zna jos kakvu inteligenciju. Sve su to, za mene, zestoke gluposti.
Kao da je pamet sir, pa da se moze izmeriti. Rolling Eyes I to na osnovu jednog testa koji radis pola sata-sat.
Rekoh da ja pamet procenjujem samo na osnovu dela. Pri tom ne mislim samo na novac. Naravno, nekome je cilj da bude sto bogatiji, jednog dana uspe u tome, za mene je on pametan, bez obzira sto smatram da je to cisto gubljenje vremena. Za mene je pametan i onaj koji dobrovoljno pokupi smece pored reke ili iz sume, onaj sto je pomogao starici koja je pala, ili bilo sta sto je ovaj svet ucinilo boljim.
Toliko od mene za sada.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~ -> Pamet <> inteligencija Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon