:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Znate već da ćete ono što treba lakše naučiti i duže pamtiti ako učite sa razumevanjem, razmišljajući o onome što čitate, ako ga "oživljavate", ako činjenice povezujete u celinu, ako podvlačite, pravite izvode, prikazujete ga šematski…
Neke podatke ipak morate da naučite napamet. I tada mogu da se koriste razna pomoćna sredstva. Tako olakšavanje pamćenja u psihologiji se zove mnemotehnika.
Jedno mnemotehničko pravilo kaže da ćete neki pojam, definiciju, lakše zapamtiti ako ga izrazite u stihu, pomoću smešnih reči ili ga na neki drugi način učinite zabavnim. Recimo, u jednoj školi učenici nisu mogli da usvoje termin ekliptika sve dok ga nastavnik nije iskazao u stihovima:
Ekliptika je elipsa
po kojoj Zemlja oko Sunca klipsa.
Sledeće mnemotehničko pravilo kaže da se koristimo asocijacijama ili veštačkim osmišljavanjem da bismo nešto učinili pamtljivijim. Na primer, kada mala deca ne znaju kako je raspoređeno "plavo, belo i crveno" na bivšoj zastavi, kazalo im se da je "gore plavo kao što je gore i plavo nebo". Ili, kad zatvorimo šaku, prema zglobnim izbočinama utvrdimo da li pojedini mesec ima 30 ili 31 dan.
Treće mnemotehničko pravilo: veći broj podataka pokušajte da svedete na što manji. Na primer, u školu određenog dana treba da ponesete patike za fizičko, blok i bojice za likovno, šestar i lenjir za matematiku, ram i testerice za tehničko. Vi ćete zapamtiti da tog dana pored knjiga treba da ponesete još sedam stvari. Tako ćete pamtiti samo jedan podatak: broj 7. Kada pođete u školu prebrojte sve što je trebalo da ponesete. Ako stignete do broja 7 – ništa niste zaboravili.
Još jedno mnemotehničko pravilo nalazi se među podacima koje treba za zapamtimo, utvrdimo neku logiku, sklad, red. Ljudi to često rade kada žele da zapamte neki broj telefona ili adresu. Znate ono: 325-712, pa 3+2=5; 2+5=7; 7+5=12...
Nego, da li se i vi prilikom učenja koristite nekim pomoćnim sredstvom? Da li ste možda smislili neku pesmicu ili duhovitu izreku koja vam je pomogla da lakše zapamtite definiciju iz fizike ili gramatičko pravilo? Da li imate crtež kojim ste predstavili neku reč ili pojam?
[iz "Politikinog zabavnika" #1976/1989]
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
'Čujte i počujte, daje se na znanje – sila masi daje ubrzanje!'
'Kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dete, jednak je zbiru kvadrata nad obe katete.'
'Kada je ispred zagrade znak manje, u zagradi se menja stanje
Kada je ispred zagrade znak više, zagrada se briše.'
Znam da sam kao dete nabasala i na neke za prednjonepčane, pa za zvučne suglasnike i sl., ali mi nikako nisu 'ulazili u uši'
Isto tako, naš nastavnik muzičke kulture u osnovnoj školi učio nas je pesmicama koje i dan danas znam, a u koje je upakovao prilično teorije, koju, sigurna sam, inače ne bismo ni zapamtili. Npr.
'Do, re, mi fa, 4 tona, tetrahord je pamtim ja,
pevaj prvi, dodaj drugi, gotova je lestvica!'
Svakako, uvek možemo da smislimo svoje
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
"3 puta 7 = 21 ko te pita some jedan" <- prvo mnozenje koje sam u zivotu nauchio
|
|
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Ovo mi je baš bilo interesantno za pročitati. Ali nisam se koristila time. Uvijek sam (ne znam zakaj) radila protiv sebe i mučila samu sebe da zapamtim nešt . Baš sam imala problem sa time. Ali nisam to popravljala.. Nego sjedila i dok ne zapamtim, ne ustajem. . I uvijek bih uspjela, ali zato prije toga samoj sebi zabijam nož u leđa. Fakat sam čudak.
Zato sad mi možeš reći odjednom 43 stvari, sve ću ih lijepo zapamtiti i neću ih zaboravit dok do kraja se ne obave. Sad već i moram pamtiti. Guba dok još mogu. Poslije, ne znam što ću.
|
|
|
|
|
|
♥ QueeN ♥ [°mama 3 anđela°]
|
Datum registracije: 15 Feb 2008 Poruke: 15445 Mesto: ♥ Sakrivena u Njegovom Pogledu,Zarobljena u Njegovom Srcu,Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju ♥
|
|
Nisam imala nikad problema sa pamćenjem, ali ove metode su dobre i više puta se pokazale korisne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|