www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ovisnost o Shoppingu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~
::  

Jeste li ovisnik o Shoppingu?
Da, jesam! U potpunosti...
0%
 0%  [ 0 ]
Ne znam tocno ali mislim da jesam!
0%
 0%  [ 0 ]
Mozda jesam a mozda i nisam...
20%
 20%  [ 3 ]
Ne znam tocno ali mislim da nisam!
0%
 0%  [ 0 ]
Ne, sigurno nisam!
80%
 80%  [ 12 ]
Ukupno glasova : 15

Autor Poruka
aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 10, 2007 10:23 pm    Naslov poruke: Ovisnost o Shoppingu Na vrh strane Na dno strane

Evo jedne manje uobicajene ankete i teme - sto mislite: jeste li ovisni o shoppingu?

U zadnje vrijeme studije su dokazale da se ova ovisnost s pravom moze nazvati ovisnoscu. U ovo "materijalno doba" ovisnost o shoppingu podsticu moda, zvijezde, roditelji, okolina, internet itd.

Znam za mnogo ljudi koji jednostavno moraju si nesto kupiti svako malo. Neku novu krpicu, novi telefoncic, novu tehnologiju, nesto novo... onda su neko vrijeme sretni dok opet ne moraju zadovoljiti svoju "potrebu".

Zasto ljudi kupuju vise od onog sto im treba. Npr. ako vec imaju mobilni koji je OK i koji radi, zasto moraju kupiti nove modele svako malo? Ili ako vec imaju pun ormar odjece koja je itekako nosljiva i nije jos uvijek van mode - zasto moraju kupiti jos i jos i jos...?

Baraba
Džentlmen
Džentlmen

Godine: 49

Datum registracije: 02 Sep 2005
Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

germany.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 11, 2007 3:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Glasah za opciju:
Ne, sigurno nisam!
Rado odlazim u tzv. shopping - razgledam kada god imam malo slobodnog vremena, ali se najcheshce vratim praznih ruku. Kupujem samo kada mi je, izrichito, neshto potrebno. Poklone, cvece i sl. ne rachunam u tu kategoriju. To su izdaci koji su van svake moje kategorije. Sada, zashto "ljudi" kupuju vishe nego shto im je potrebno? Mislim da je medijska kampanja takva da se nekome docharava neshto, nekakav nachin zhivota, koji nije "na zemlji". Primerice banka "citybank" reklamira sebe i svoje "pogodne" kredite rechima: Live richly. Oket, jedan aspekt. Sledece, shto meni pada na pamet, je stres. To znachi da kroz kupovinu i samo nagradjivanje dolazi do izluchivanja supstancije koja u nama izaziva "srecu", takop da na taj nachin osobe pokushavaju da "razgrade" stres u sebi. Sledece je, izvesno, natjecanje/takmichenje izmedju jedinki u tome ko je bolji ko ima vishe ko mozhe sebi vishe da se priushti, ko ima neshto najnovije, ko ... itd. Donosi im, u izvesnom, smislu - status. Mislim da nam to josh iz davnina potiche, dok smo josh morali svoj "revir" da branimo i da nechim dobrim impresioniramo svoju okolinu da bi imali mogucnost da se razmnozhimo i da damo svoje gene dalje i sl... E sad, koliko u svemu ovome iznad napisano ima istine? Naci ce se, sigurno, neko kompetentniji; neko ko misli da jeste Mr. Green - ako nishta drugo; ko ce nam sa izvesnim studijama neshto vishe i bolje pojasniti.
Ukratko. Smile

Ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju zaboravne!
Ne zaboravi da vratiš dugove, jer oni kojima duguješ tebe nikada neće zaboraviti!

Anđela
inso umjetnica
<b>inso umjetnica</b>

Godine: 39

Datum registracije: 18 Dec 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 11, 2007 9:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

hmmm, ja sam tu ipak negdje između. neću lagiti. ali nikako ne mogu da se podvučem u kategoriju da kupujem si nešto čim se pojavi novo. ne volim kad vidim da se netko onda pravi značajan time, meni to zapravo nije značajno, jer nije ondak nekako kupljeno zbog toga što mu se baš sviđa i potrebno mu je, nego eto čist onak da zadovolji svoj neki hir.
Pa ljudi ja rabim jedan te isti prokleti mobitel već dvije godine a moja frendica ih je ravno 7 kupila novih!! Tek sad ću si kupiti glupi mobitel jer mi ovaj više ne funkcionira!

I još nešto - kada imam novaca - uvijek nekako ih prvo sačuvam. Ne odem odma u prvi butik da utolim tu neku zver u meni. Prvo pogledam treba li meni uopće što od te plate. Oh, eto,cipele su mi bušne, pa eto uzet ću dva para,jedne dublje, jedne pliće. I ja mirna Smile Jest da sam uzela dva para, ali ja sam MIRNA narednih par mjeseci dok ne dođe ljeto!

Nekad potrošim novac na druge ali o tome ne volim pričat puno jer onda misle da se ja time hvalim, no ipak je netkome potrebnija pravilna dijagnoza u bolnici nego meni treći par cipela Wink
Dakle, da volim kupovati, uživam, volim na sebi lijepe stvari, moderne, uske, kratke, duge, kvalitetne itd ali ne trošim na takvo što sav svoj novac i svaki tjedan !
Lijepa organizacija i to je to

please
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 25 Apr 2006
Mesto: pogresna drzava

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 11, 2007 10:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja zero, vise od nule sto se tice shoppinga Very Happy
kupujem samo ono sto mi je potrebno Very Happy i ono sto je istroseno, sto mi se ne dopada vise.
ne lepim se na razne reklame, ne dizem procente statistika nijedne kategorije potrosackog drustva
(osim kolekcionarstva...nego to je "ulozen" novac a ne spiskan bez veze)
za prnje me savrseno boli uvo (puni si ih ormari),parfeme dobijam za rodjendan i bozic.
ponekad se castim dobrim CD-om po mom izboru a ne onim sto me drugi pumpaju kako je dobar Wink

veseliovcha
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 08 Okt 2007
Mesto: beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 12, 2007 12:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nije u pitanju samo shopping vec shopping markirane garderobe, nista se od '90ih nije promenilo

nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>

Datum registracije: 04 Mar 2005
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 16, 2007 3:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne, sigurno nisam...okolnosti mi to ne dozvoljavaju...materijalne pre svega...mozda bih i ja sebi svaki cas nesto trcala da kupim...ne znam...ne verujem, ali ne garantujem...kako te manjak novca lepo ove brige resi Mr. Green

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...

Hot Cherry
Banovan!

-!Every Girl's Nightmare!-
-!Every Girl's Nightmare!-

Datum registracije: 22 Dec 2006
Mesto: PederLand

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 16, 2007 4:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

veseliovcha je napisao/la sledeće:
nije u pitanju samo shopping vec shopping markirane garderobe, nista se od '90ih nije promenilo

Jok nije Laughing Laughing Moda se menja svakog meseca Mr. Green Mr. Green
Odgovorio sam - Ne, sigurno nisam!
Primer: koristim jedan mobilni(N70) već dve godine, da imam prepun ormar odeće(i sve jedno svaki mesec kupim nove majice, farmerke, patike i t.d.) zašto - pa zato što mi dosadi da gledam jednu te istu stvar na meni Laughing Ali kako prolazi vreme ja se setim te majice(dukserice... bilo šta) koje sam naprimer kupio pre 2 godine i obučem Very Happy
Nerviraju me oni koji se ponose(hvale) novim telefonom, satu ili kao "kao" original farmerkama Armani koje "kao" koštaju 15000 din., a ne izgledaju ni na 1000 din.(običan FAKE kupljeni kod kineza) Mr. Green Mr. Green Twisted Evil Twisted Evil

Hvala na pažnji Laughing

dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 43

Datum registracije: 19 Dec 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 16, 2007 4:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nisam uopste, cak me i zamara kupovina

" I know the way to fuck them all...."

sansei
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 30 Okt 2007
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 16, 2007 11:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne,sigurno nisam
al zato znam puno onih koji jesu Smile

Diabolika
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 17 Dec 2007

italy.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 17, 2007 2:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

glasah za: "ne, sigurno nisam!"
ne ovisim o dobrom izgledu, a kamoli o vrijednosti necijeg imena sto bih eventualno mogla nositi na ledjima.
smatram da osoba nece dobiti na vrijednosti ukoliko kupi kosulju od 200 eura u poznatoj trgovini dolce&gabbane kakvu mnogo ljudi moze samo sanjati.
smatram da kvantiteta ne znaci nuzno kvaliteta.
i na samom kraju, smatram to bacanjem novaca.

*kissy*
*zauvijek njegova*
<b>*zauvijek njegova*</b>

Datum registracije: 05 Sep 2006
Mesto: između jave i sna,vrha i dna

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 15, 2008 6:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nisam ovisna o sopingu niti o skupim stvarima,mislim da dovoljno dobro znam raspolagati sa svojim novcem

**hell&granger neka vam je sa srećom**

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Psihologija i problemi društva ~ -> Ovisnost o Shoppingu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon