:: |
Autor |
Poruka |
limited Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Sep 2006 Poruke: 29
|
|
Da li vam se desilo da vam prijatelji, dalja rodbina traze novac od vas samo zato sto se ste vi u dijaspori, i misle da tamo pare padaju sa neba, i da je par hiljada evra sitnica za vas u odnosu na njih koji su u maticnoj zemlji?
Stavih ovu temu bas u odeljku "dijaspora", jer mislim da se to upravo dogadja ljudima koji su preko.
|
|
|
|
|
|
mar4kos Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 09 Dec 2006 Poruke: 115
|
|
da ponekad i prijateljima i rodbini vrlo rado i posudim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mozda previse zapitkujem, ali nalazim se u slicnoj situaciji,
naime trebam prijatelju da pozajmim pporilicnu kolicinu novca, otprilike to je jedna i po, dve moje plate, to nije strasno, a u Srbiji je to dosta novca,
pa me zanima koja suma je vama normalna i prihvatljiva, a koliko smatrate da je preterano?
Znacilo bi mi vase misljenje, jer sam u dilemi....
|
|
|
|
|
|
Baraba Džentlmen
|
Godine: 49
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi
|
|
Pretpostavljam da ce ovo koleginice da prebaci u deo psihologija i problemi drushtva, no nebitno. Prvo da odgovorim.
Suma? Nekada je i 50 evra previshe.
Jer kod novca prijateljstva znaju da prestaju. Ne zhalost.
Prerachunaj se da li mozhete/sh da prezhalite/sh taj novac.
Tj. budi/te nachisto s tim da taj novac nikada vishe necete ni videti, a kamoli da vam/ta ga neko vrati. Ukratko.
Naravno, ne zhelim ovim nikoga da obeshrabrim. Ali je to, po meni, najbolji nachin. Tek onda odluchi/te.
|
|
|
|
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Pozajmi onoliko koliko mozes oprostiti?
Licno, ne trazim novac niti dajem novac, i svi smo u dobrim odnosima.
A da je bilo toga, bilo je. Nisam ni zakoracio nogom ovde kako treba, vec je bilo kroz price kako treba lova...
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
|
|
Slejdž Gospodja Selektorka
|
Godine: 46
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 4716 Mesto: Frankfurt/ Loznica
|
|
U pravu je kolega, ovo je prebaceno u psihologiju
|
_________________ Bez tebe ne smem
ja ne umem
disati,smejati se, hodati |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Meni se ovo non stop desava. Misle da zato sto zivim i radim vani da imam vrecu novaca bez dna.
Prije sam davao vise, no neke "posudbe" nikad nisu vracene... Naucio sam lekciju!
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
|
|
|
Kako vam zvuci cifra od 5000 evra?
Naravno, mislim na ove u dijaspori, znam da je to za nase velika cifra u Srbiji
|
|
|
|
|
|
please Odomaćeni član
|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava
|
|
limited je napisao/la sledeće: | Kako vam zvuci cifra od 5000 evra?
Naravno, mislim na ove u dijaspori, znam da je to za nase velika cifra u Srbiji |
5.000 je velika cifra i u dijaspori mislim!!!
treba dobro crnciti za te pare,bog'me.
samo bih majci dala toliko,nikome drugome
|
_________________ www.ONE.org |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
please je napisao/la sledeće: | limited je napisao/la sledeće: | Kako vam zvuci cifra od 5000 evra?
Naravno, mislim na ove u dijaspori, znam da je to za nase velika cifra u Srbiji |
5.000 je velika cifra i u dijaspori mislim!!!
treba dobro crnciti za te pare,bog'me.
samo bih majci dala toliko,nikome drugome |
Pa, 5000 Eura je doooobra cifrica...
A mene je npr. sestrin muz trazio cca 40.000 dolara!!!!! Nisam lud da takvo sto "posudim"... a jedan mi "prijatelj" visi 3.000 dolara jos od tamo negdje 1997!!!!!
A naj mi je bila jedna "rodjakinja" koju prije nikada nisam vidio u zivotu. U nasih prvih 10-15-ak minuta razgovora ikad vec me trazila 10 tisuca kuna "u najam" (10.000 kuna je cca 100.000 dinara u Srbiji)... gdje si dosad bila, mislio sam si??????
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
Ne znam, prosto mi se nisu desavali ovakvi slucajevi. Nikada me niko od prijatelja ili rodbine, nije pitao za pozajmicu, zato sto zivim u dijaspori (prosto, cak mi je i nepojmljiva zamisao, da to neko uradi). Ljudi koji me okruzuju, nikako ne misle da se "napolju" zaradjuje novac skupljanjem sa drveca. Sta vise, kad na pod-forumu dijaspora procitam neke komentare (oko novca, placanja kad odu u domovinu...), meni je to jako cudno. Nikada, ali nikada niko od ljudi koji mene okruzuju, niko nije imao takav odnos prema meni. A ni prema mom novcu. Po mom misljenju, traziti nekome da ti pozajmi 40.000 dolara, je i hrabrost i ludost. Skroz mi je nezamislivo to. Sta vise, meni bre ne daju ni da placam kad izlazimo, zezaju me da sam ja u gostima kad odem kuci, pa placaju oni, jer nije red da gost placa. A kamoli da mi traze neki novac. Stari ljudi kazu: ako hoces da se zavadis sa nekim-pozajmi mu novac. Ne znam, ali mislim da jei tim ljudima teska sama ta situacija sto moraju nekome da traze. Mozda gresim, ali mislim da to nikome ne pada lako. I da mi neko trazi, ono sto realno mogu da dam, mislim da bih dala. Ne mogu da se zaricem i kazem "dala bih sigurno", jer nikad ne znas, ali mislim da bih.
|
|
|
RedStarGirl Upućeni član
|
Datum registracije: 08 Dec 2005 Poruke: 307
|
|
skoro da se nesećam da sam pozajmila novac od nekog
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|